Mohokare Drainage Area

Swipe

Thaba-Bosiu

Inleiding Thaba-Bosiu

Op korte rijdafstand van Maseru ligt historisch Thaba-Bosiu dat wordt omgeven door velden en plateaubergen. De hutten en stenen huizen van dit dorp bevinden zich in de schaduw van de gelijknamige berg die meer dan honderd meter boven het landschap torent.

Thaba-Bosiu combineert geschiedenis met rust en platteland - het biedt een authentieke Lesotho-ervaring. Thaba-Bosiu is geschikter als verblijfsplaats dan Maseru, waarvan chaos en drukte uw Lesothoimpressie negatief beïnvloeden. Ook leent Thaba-Bosiu zich prima als uitvalsbasis; regionale bezienswaardigheden zijn gemakkelijk bereikbaar.

Beschrijving bezienswaardigheden

Mount Thaba-Bosiu

Moshoeshoe I prefereerde deze berg boven zijn hoogtevesting in Butha-Buthe door de strategische ligging en aanwezigheid van waterbronnen. In 1824 liet Moshoeshoe I op de vlakke top een vesting bouwen, waarin hij, zijn medestrijders en vee zich terugtrokken en ongrijpbaar waren. Duizenden Basotho’s overleefden bloedige Zulu-aanvallen door naar Moshoeshoe’s berg (die ‘Thaba-Bosiu’ werd genoemd – ‘Berg in de Nacht’) ?te vluchten.

Met zijn volk rond zich, nodigde Moshoeshoe I Franse zendelingen uit om het Christendom en letterkunde te onderwijzen. De koning en zijn manschappen weerstonden alle aanvallen (van onder andere Orange Free State-soldaten, Britten en Ndebele) waardoor Thaba-Bosiu wordt beschouwd als geboorteplaats van de Basotho-natie.

Tegenwoordig wordt deze plateauberg gekenmerkt door twee enorme antennes; aan zijn voeten ligt de gelijknamige nederzetting.

Mount Qiloane

Tegenover Mount Thaba-Bosiu, middenin de kleine vallei, bevindt zich Mount Qiloane. Deze karakteristieke berg heeft een hoogte van 1719 meter (122 meter boven het landschap) en is genoemd naar het gehucht Qiloane (drie kilometer ten oosten van Thaba-Bosiu). Kijkend naar deze kegel weet u waar de traditionele Basothohoed ('mokorotlo') model voor staat: het Basothovolk verenigd onder Mount Qiloane.

Beschrijving activiteiten

Wandelen

Thaba-Bosiu en haar schilderachtige omgeving lenen zich prima voor wandelingen. De kleuren van zowel Thaba-Bosiu als Mount Qiloane zijn bij zonsondergang en na regenbuien warm en intens.

Bergwandelen

Een bergwandelpad leidt naar de vlakke top van Mount Thaba-Bosiu; de klim is relatief gemakkelijk (neem ruim voldoende drinkwater mee). Op de top vindt u het graf van Moshoeshoe I en restanten van zijn vesting. Een wandelingbeschrijving en achtergrondinformatie met betrekking tot Thaba-Bosiu (ook gespeld als Thaba-Bosigo) is verkrijgbaar in de lodge.

10 prachtige bestemmingen in Thaba-Bosiu en Lesotho