Møn

Swipe

Møn

Møn ligt enigszins buiten de hoofdroute van maar is zeker een omweg waard. Het is een schilderachtig en onbedorven eiland met een landschap dat zich onderscheidt van de rest van Denemarken.

Kalkkliffen

Karakteristiek zijn de hoge, diep ingesneden kalkkliffen aan de oostkant van het eiland, 5000 jaar geleden gevormd uit omhooggestuwde schelplagen uit zee. Een waar geologisch curiosum. Op diverse plekken zijn met een beetje speurwerk eeuwenoude fossielen te ontdekken. Het hoogste punt van de kliffen ligt 128 meter boven de zeespiegel. Van bovenaf gezien contrasteert het glinsterende wit van de rotsen fraai met de groenblauwe zee in de diepte. Via een lange trap is het kilometerslange strand aan de voet van de kliffen bereikbaar. Een wandeling langs de kliffen is niet geheel risicoloos (vallend gesteente); het is daarom raadzaam je aan de aangegeven routes te houden.

Klinteskove, het beschermde natuurgebied rondom de kliffen, vormt dankzij de kalkrijke bodem een ecologische schatkamer met een grote diversiteit aan orchideeën (mei t/m augustus) en andere zeldzame planten.

Møn heeft nog meer bezienswaardigheden, zoals de schitterende middeleeuwse fresco's in oker- en aardetinten op de plafonds van de kerken. Ze zijn buitengewoon goed bewaard gebleven doordat ze na de Reformatie op last van de kerkautoriteiten witgekalkt werden, zijnde te frivool en te katholiek. In de vorige eeuw kwamen ze weer tevoorschijn. Eén van de oudste kerken van Denemarken met de allermooiste fresco's staat in het gehucht Elmelunde aan de oostkant van het eiland.

Verder liggen er tientallen prehistorische tumuli (terpgraven) over het eiland verspreid, waaronder de befaamde Gronjaegers hoj.

Møn is een ideaal eiland om een paar dagen op adem te komen. Achter de duinen liggen verschillende mooie en rustige zandstranden met veilig zwemwater. Fietsers, ruiters en wandelaars kunnen er genieten van de vele slingerende veldweggetjes. De hoofdstad Stege heeft nog een middeleeuwse stadswal en stadsgracht. Møn is vanuit Kopenhagen in anderhalf uur via brug en dijk per bus bereikbaar en van mei tot september ook per veerboot vanaf het eiland Falster. In het stadje Stege is een toeristenbureau gevestigd waar een goede kaart van de kliffen en bossen verkrijgbaar is.

www.visitmoen.com

Denemarken > Ballum > Syddanmark > Bredebro-Standplaats

Ballum Camping

Het ruim 5 ha grote kampeerterrein ligt vlakbij het Nationale Park Waddenzee. Hier is nog volop rust, ruimte en natuur. De camping...

v.a. 1080.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Møn en Denemarken