Montréal

Swipe

Elders in de stad

Buiten het historische Vieux-Montréal, de oude haven, het tegenwoordige centrum Centre-Ville, het olympisch park, de eilanden in de rivier en Lachine zijn er ook nog enkele interessante zaken elders in Montréal, de grootste stad van de Canadese provincie Québec, het bekijken waard.

Dochters van de koning

Om wat te doen aan een tekort aan vrouwen in de nog jonge kolonie Nieuw-Frankrijk liet koning Louis XIV, de Zonnekoning, tussen 1663 en 1673 in Frankrijk huwbare meisjes ronselen. Hij gaf opdracht ze nieuwe kleren en wat geld te geven, en liet ze vervolgens op de boot zetten naar het nieuwe land. Het ging niet gedwongen, maar gezien de armoedige situatie thuis was het voor veel meisjes wel aanlokkelijk gemaakt. Circa achthonderd Françaises maakten de overtocht. Ze werden de dochters van de koning genoemd. Een deel van hen werd in Montréal opgevangen door Marguerite Bourgeoys, stichter van de Congrégation de Notre-Dame de Ville-Marie. Zij had daarvoor een boerderij buiten de stad aangekocht. In afwachting van de mannen met wie ze zouden trouwen, leerden de jonge vrouwen hier zich aan te passen aan het klimaat en het harde leven in de kolonie.

Maison St.-Gabriel

Die boerderij is behouden gebleven en staat aan 2146 Place Dublin, in de buurt van metrostation Charlevoix en ten zuiden van het Canal de Lachine. Hierin zit nu het museum Maison St.-Gabriel. Het gebouw is zo goed mogelijk in oorspronkelijke staat behouden. De tentoonstellingen binnen gaan onder andere over het verhaal van de koningsdochters, het boerenleven in de zeventiende en achttiende eeuw en de volgelingen van Marguerite Bourgeoys. De tuin is ingericht naar voorbeelden uit de tijd van Nieuw-Frankrijk. Open van half april tot half december, niet op maandagen.

Église de la Visitation de Sault-au-Récollet

Helemaal aan de andere kant van de stad staat ten noorden van Centre-Ville bij de brug Pont Papineau aan de Rivière des Prairies de Église de la Visitation de Sault-au-Récollet. Naar verluidt is dat Montréals oudste katholieke kerk. Hij is rond 1790 gebouwd van veldkeien en is nu een historisch monument. Binnen zijn tal van houten beelden en andere werken te zien van kunstenaars uit Montréal. Récollet is een oude, naar verluidt niet meer bestaande missionarissenorde. De kerk staat aan 1847 Boulevard Gouin Est en is op maandagen gesloten.

Cité Historia

Ten oosten van diezelfde brug Pont Papineau ligt het Île-de-la-Visitation. Daar is het 34 hectare grote Parc de l’Île-de-la-Visitation. In dat natuurgebied zijn enkele oude bouwwerken die nu historische monumenten zijn: Maison du Pressoir, Maison du Meunier, Moulins du Sault-au-Récollet. Ze behoren tot de Cité Historia Musée d’Histoire du Sault-au-Récollet en zijn open van begin mei tot eind oktober, echter alleen ’s ?middags.

Maison du Pressoir

La Maison du Pressoir is een bedrijfsgebouw uit begin negentiende eeuw waarin onder andere twee appelpersen hebben gestaan. Later werd het gebruikt als woonhuis. Nu is er een expositie over het inmiddels in Montréal opgegane dorp Sault-au-Récollet. Het staat aan 10865 Rue du Pressoir.

Moulins du Sault-au-Récollet/Maison du Meunier

Les Moulins du Sault-au-Récollet en La Maison du Meunier horen bij elkaar. Het gaat om watermolens en de molenaarswoning. De molens dateren uit 1726 en hebben tot 1960 dienstgedaan. In het huis van de molenaar is daarover een tentoonstelling te zien. De gebouwen staan aan 10897 Rue du Pont.

Cirque du Soleil

Montréal is de plaats waar het wereldberoemde Cirque du Soleil werd opgericht. Dit is een circus dat traditionele acts koppelt aan hoogtechnologische decors en omlijsting. Er draaien tegenwoordig verschillende programma’s in alle delen van de wereld. Het hoofdkantoor, de creatieve en technische ontwikkeling en productie en het trainingscentrum zijn evenwel in Montréal gebleven, aan 8400 Deuxième Avenue. Zie over het Cirque du Soleil ook bij kunst en cultuur/theater onder Algemene Informatie.

Cité des Arts du Cirque

De gebouwen van Cirque du Soleil maken deel uit van het Cité des Arts du Cirque TOHU. Dat is een ‘dorp’ dat helemaal is gewijd aan de circuskunst. Het woord ‘tohu’ verwijst naar het Franse ‘tohu-bohu’ waarmee het bruisende stadsleven wordt aangeduid maar ook de warboel die soms synoniem is met het circusleven en vaak voorafgaat aan de verwezenlijking van een idee. Cirque du Soleil werkt hierin samen met de circusschool l’École Nationale de Cirque en de organisatie van circusartiesten en -bedrijven En Piste. Ook de circusschool heeft aan Deuxième Avenue een gebouw neergezet, op nummer 8181. Ze leidt circusartiesten op en dat gebeurt op het niveau van hoger onderwijs. In een informatiepaviljoen aan 2345 Rue Jarry Est bij Rue d’Iberville en Boulevard Chrémazie is hierover meer te zien. Hier vandaan worden ook voorstellingen in een circustent-achtig pand op hetzelfde terrein gecoördineerd. Verder is er de expositie Terra Cirqua over het circusleven en de historie van het fenomeen circus en worden hier vandaan rondleidingen gemaakt.

Gazmont

Het circusdorp staat op de hoek van een terrein waar eerst een steengroeve was en die later is opgevuld met Montréals huisvuil. Het gebied werd afgedekt en als Complexe Environnemental de St.-Michel geschikt gemaakt voor ander gebruik. Uit het huisvuil wordt nu biogas gewonnen. Het bedrijf Gazmont gebruikt dat voor de opwekking van elektriciteit. De stoom die daarbij vrijkomt, zorgt voor de verwarming van het paviljoen Cité des Arts du Cirque TOHU. Gazmont staat daar schuin achter. In het TOHU-paviljoen zijn er displays over te bekijken.

10 prachtige bestemmingen in Elders in de stad en Oost-Canada