Montréal

Swipe

Historisch centrum noordwest

Hier zijn enkele interessante bezienswaardigheden in het noordwestelijke deel van het historische centrum van Montréal in de Canadese provincie Québec.

Centre de Commerce Mondial

Op de hoek van Rue St.-Jacques aan 747 Square Victoria staat het wereldhandelscentrum Centre de Commerce Mondial. Het is een bijzonder gebouwencomplex omdat er elf historische gevels in zijn verwerkt. De oorspronkelijke panden daarvan zijn met overdekte gangen met elkaar verbonden. Er zitten niet alleen kantoren in maar ook een winkelcentrum en een hotel. Dwars door het gebouw loopt de Ruelle de Fortifications, de steeg van de vestingwerken. Deze is op de plaats waar vroeger een deel van de vestingmuur stond. Dat wordt symbolisch versterkt door een hier neergezet brok van de Berlijnse Muur, in 1993 door Duitslands hoofdstad geschonken ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van Montréal.

Banque de Montréal

Terug naar het oosten staat aan 129 Rue St.-Jacques Canada’s eerste bankgebouw: de Banque de Montréal, geopend in 1817. Het is nu een van de grootste banken van Canada en is buiten de provincie Québec beter bekend als de Bank of Montréal. Dat staat hier zelfs boven de voordeur. Achter de imposante voorgevel met een zuilengalerij en een Grieks-Romeinse sfeer zit tegenwoordig alleen nog een gewoon bankfiliaal. Binnen is echter ook het Musée de la Banque de Montréal met exposities over oud papiergeld, mechanische spaarpotten en historische voorwerpen over bankieren in de negentiende eeuw. Alleen op werkdagen open.

Place d’Armes

De Banque de Montréal kijkt uit op Place d’Armes. Dat plein is omzoomd door opmerkelijke gebouwen die alle belangrijke mijlpalen van de stad vertegenwoordigen. Je ziet er driehonderd jaar geschiedenis om je heen. Een van die bouwwerken, New York Life Insurance, was Montréals eerste wolkenkrabber. Het plein was in 1760 de locatie waar de Franse militairen zich overgaven aan de Britten. Midden op staat een standbeeld van Paul de Chomedey, heer van Maisonneuve en stichter van Montréal.

Basilique Notre-Dame

Aan de noordkant van Place d’Armes staat de Basilique Notre-Dame de Montréal. Dat gebouw dateert uit 1829 en wordt een meesterwerk van gotische heropleving genoemd. Al in de zeventiende eeuw stond een kerk op dezelfde plek. Het hoofdaltaar daarvan, gebouwd in 1672, is nu te vinden in de bidkapel van de heilige Marguerite d’Youville aan de rechterkant van de basiliek. Het is een kerk waar beroemdheden trouwen en de laatste eer wordt bewezen. Achter het hoofdaltaar is de indrukwekkende, volledig houten Chapelle du Sacré-Coeur, de Heilig-Hartkapel, ook wel de trouwkapel genoemd. Links daarvan is een museum met religieuze voorwerpen uit heden en vooral verleden. ’s ?Avonds wordt in de kerk een show gebracht met licht, afbeeldingen, films en voornamelijk ingetogen muziek over de stichting van Montréal en van deze basiliek, getiteld Et la Lumière fut (Engelse titel And then there was light, toen was er licht). De kerk is alle dagen open, de show is niet op zondagen, maandagen en kerkelijke feestdagen. In tegenstelling tot wat bij de meeste kerken gebruikelijk is, moet je hier toegang betalen. De entree is aan 110 Rue Notre-Dame Ouest.

Vieux Séminaire St.-Sulpice

Naast de Basilique Notre-Dame, aan 130 Rue Notre-Dame Ouest, staat naar verluidt het oudste overgebleven gebouw van Montréal: het Vieux Séminaire St.-Sulpice. Dit seminarie dateert uit 1687 en was een opleidingsinstituut voor priesters. De Sulpice-paters hadden zeer veel invloed in het besturen van de stad tot 1840, toen nieuwe koloniale bestuursregels van kracht werden. De Sulpice-gemeenschap had ook opdracht gegeven voor de bouw van de Basilique Notre-Dame en is nog steeds verantwoordelijk voor het beheer daarvan en van het seminarie. De klok in het torentje boven de hoofdingang dateert uit 1701 en wordt de oudste in Noord-Amerika genoemd.

10 prachtige bestemmingen in Historisch centrum noordwest en Oost-Canada