Montréal

Swipe

Historisch centrum zuidrand

Waar het op de eilanden van Montréal in de provincie Québec allemaal begon, is nu de Cité Historique, de historische wijk. Ze noemen die Vieux-Montréal en die ligt tussen de Fleuve St.-Laurent en het tegenwoordige stadscentrum. In de achttiende eeuw was dit de ommuurde stad. Daarvan zijn nu alleen nog enkele lijnen in het plaveisel voor het stadhuis te zien. Op deze pagina de aardigste bezienswaardigheden van oost naar west aan de zuidrand van dit historische centrum.

Notre-Dame-de-Bon-Secours

Montréals eerste onderwijzer Marguerite Bourgeoys wordt herdacht in de Chapelle Notre-Dame-de-Bon-Secours. Zij was in 1653 stichter van de Notre-Dame-kloosterorde. Vijf jaar later werd het kerkje gebouwd en daarmee is het de oudste stenen kapel in Montréal. Hij stond in de achttiende en negentiende eeuw bekend als beschermer van de zeelieden. De Chapelle Notre-Dame-de-Bon-Secours staat aan 400 Rue St.-Paul Est. Museum en kapel zijn op maandag gesloten. Er is een uitkijkpunt dat uitzicht geeft over de haven en de rivier.

Rue St.-Paul

Vroeger was Rue St.-Paul de hoofdstraat van Montréal. Sinds het stadscentrum werd gemoderniseerd en verder van de Fleuve St.-Laurent af is komen te liggen, heeft ze die rol verloren. Nu zijn er veel kunstgalerieën, studio’s van kunstenaars, restaurantjes, boetieks, nachtclubs en jazzclubs in gebouwen die ooit pakhuizen waren.

Marché Bonsecours

Meer dan een eeuw was Marché Bonsecours de belangrijkste marktplaats van de stad. Boeren uit de omgeving kwamen hier naar toe om hun waren te verkopen. Die goederenmarkt is verdwenen, maar het gebouw staat nog altijd aan 350 Rue St.-Paul Est. Zelf zegt men dat het behoort tot de tien mooiste historische monumenten van Canada. Het is in 1847 in gebruik genomen. Nu zitten er kunstgalerieën, restaurants, expositieruimtes, caféterrassen, modeboetieks en winkels in. Ook worden er in vitrines en in de Salle de la Commune exposities van kunst- en handvaardigheidsvoorwerpen gehouden.

Pointe-à-Callière

Montréals archeologisch en historisch museum heet Pointe-à-Callière Musée d’Archéologie et d’Histoire en staat op de officiële geboorteplaats van de stad, de plek waar werd begonnen met de bouw van de handelspost Place Royale, later Ville-Marie. Dat is op de hoek die wordt gevormd door Rue de la Commune, Place Royale, Place d’Youville en Rue de Callière. Het museum zit in een driehoekig pand en is ondergronds verbonden met het vroegere douanegebouw Ancienne Maison de la Douane. In die tunnel passeer je opgegraven resten van muren, gebouwen en een rioolsysteem. De exposities gaan onder andere over archeologische vondsten en de historie en groei van de stad. Ook zijn er bijzondere tentoonstellingen over cultuurhistorische onderwerpen. De ingang is aan 350 Place Royale. Van eind juni tot begin september is dit museum alle dagen open, daarna niet op maandagen.

Histoire de Montréal

Nog meer historie over Montréal is te zien in het Centre d’Histoire de Montréal. Het staat midden op Place d’Youville, op nummer 335. Er zijn straatdelen en gebouwen nagebouwd om iets te laten zien van de ontwikkeling van Montréal sinds Ville-Marie. De nadruk ligt evenwel op de twintigste eeuw. Het gebouw zelf was vroeger een brandweerkazerne. Open van half januari tot half december, niet op maandag.

Historische straten

Schuin achter Place d’Youville bevinden zich Rue Ste.-Hélène en Rue des Récollets. Dat zijn interessante straten om door te lopen. Ze worden dankzij indrukwekkende, historische gebouwen wel de mooiste zakenwijk van Noord-Amerika genoemd. In Rue Ste.-Hélène staan authentieke gaslantaarns langs de straat. Ook Rue St.-Jacques is een aardige straat. Hier liep een deel van de vestingmuren en na de sloop daarvan ontwikkelde ze zich tot het financiële hart van Canada. Dat is nog goed te zien aan de imponerende bank- en verzekeringskantoren die er staan. Andere straten in de oude stad, omzoomd door imposante, rijkversierde, historische gebouwen zijn Rue St.-François-Xavier, Rue de l’Hôpital en Rue St.-Nicolas.

10 prachtige bestemmingen in Historisch centrum zuidrand en Oost-Canada