Montréal

Swipe

Huidig centrum midden

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden die te vinden zijn in het middendeel van het tegenwoordige centrum van Montréal in de Canadese provincie Québec.

Place des Arts

Vanuit het metrostation Place-des-Arts is het culturele centrum Place des Arts te bereiken. Het staat aan 175 Rue Ste.-Catherine Ouest, op de hoek met Rue Jeanne-Mance. Er zijn vijf moderne theaterzalen voor concerten, toneel, opera, ballet en meer intieme shows.

Musée d’Art Contemporain

Naast het schouwburgcomplex Place des Arts staat het Musée d’Art Contemporain de Montréal, een museum over moderne kunst. Dat heeft acht zalen waarin selecties zijn te zien uit de eigen collectie van meer dan zesduizend werken van moderne kunstenaars. De ingang is aan 185 Rue Ste.-Catherine Ouest en het is op maandag gesloten tenzij die een feestdag is.

Complexe Desjardins

Place des Arts geeft ook toegang tot het winkelcentrum Complexe Desjardins. Daar zijn onder drie kantoortorens zo’n 110 winkels inclusief 25 restaurants. Ook zijn er een parkeergarage en bioscopen. In het grote open hart vinden zo’n tweehonderd evenementen per jaar plaats. Dat gaat van concerten tot shows en een kerstdorp. Dit winkelcentrum wordt een van de drukste van Montréal genoemd. Hoofdingangen zijn aan 150 Rue Ste.-Catherine Ouest en 175 Boulevard René-Lévesque Ouest.

Quartier Chinois

Ten zuiden van het Complexe Desjardins is het hart van Montréals Chinatown, het Quartier Chinois. Deze ligt vanaf de Boulevard St.-Laurent naar het westen langs de Rue de la Gauchetière en enkele daarop uitkomende straten. Al sinds de jaren zestig van de negentiende eeuw wonen hier Chinezen. Zij kwamen naar Canada om te werken in de mijnen en aan de spoorwegen. Al snel volgden landgenoten: ondernemers die wasserijen en kruidenierszaken begonnen. In de buurt verrezen felrode toegangspoorten en pagodes, aan de gevels werden vaandels met draken en waterlelies gehangen, over de straten kwamen rode spandoeken met gouden Chinese tekens. Het zijn nu nog de duidelijke kenmerken van dit Chinatown. Verder zijn in deze wijk opmerkelijk veel Chinese apotheken waar vooral drankjes van gezondheidskruiden worden bereid.

Noodle and Fortune Cookie Factory

In een vroegere school op de hoek van Rue de la Gauchetière en Rue Coté is Wing’s Noodle and Fortune Cookie Factory gevestigd. Daar maken ze gelukskoekjes die je bij 'de Chinees' na het eten krijgt.

Mission Chinoise St.-Esprit

Op de andere hoek van datzelfde kruispunt staat de kerk Mission Chinoise St.-Esprit. Deze presbyteriaanse kerk is gewijd aan de Heilige Geest, is gebouwd in 1835 en is sinds 1977 een historisch monument. Binnen zijn vooral de fresco’s van de kruisweg bezienswaardig. Die zijn met oosters getinte afbeeldingen geschilderd door Chinese kunstenaars.

Musée Redpath

Metrostation McGill is genoemd naar de voornamelijk Engelstalige McGill University die via dit station bereikbaar is. Op haar campus heeft deze universiteit diverse musea. Een daarvan is het Musée Redpath met de ingang aan 859 Rue Sherbrooke Ouest. Het behoort tot de oudere musea van Canada en huisvest exposities met natuurhistorische voorwerpen, mummies, dinosaurussen, fossielen en mineralen. De historie en verscheidenheid van het leven staan centraal. De basisfinanciering voor dit museum was in 1880 geschonken door suikerbaron Peter Redpath. Het is op zaterdagen gesloten en van half juni tot begin september ook op vrijdagen.

Musée McCord d’Histoire Canadienne

Onderdeel van de McGill-universiteit is ook het Musée McCord d’Histoire Canadienne aan 690 Rue Sherbrooke Ouest. Hier bevinden zich uitgebreide verzamelingen met spullen van de inheemse volkeren van de provincie Québec, bijzonder speelgoed en Canadese kostuums en textiel. Ook is er een fotografisch archief. De collectie omvat bijna 1,4 miljoen voorwerpen en daaruit worden wisselende exposities samengesteld. David Ross McCord was een advocaat met een grote passie voor het verzamelen van historische spullen over Canada. Het museum is dagelijks open van half juni tot begin september, daarna op maandag gesloten behalve op feestdagen.

Avenue McGill College

Met een knipoog naar de grote zus in Parijs wordt Avenue McGill College wel de Kleine Champs Élysées genoemd. In deze straat zijn cafés, terrassen, brede trottoirs, beeldhouwwerken en aaneengesloten straatwanden met imposante gebouwen. Ze is genoemd naar de voorloper van de McGill-universiteit. Dat onderwijsinstituut was een initiatief van de succesvolle bonthandelaar James McGill. Tegenwoordig is het een van de grootste universiteiten van Canada. Vanaf het begin van deze straat, bij Place Ville-Marie, heb je een aardig zicht op de Mont-Royal.

10 prachtige bestemmingen in Huidig centrum midden en Oost-Canada