Montréal

Swipe

Huidig centrum oost

De attracties van het centrum van Montréal in de Canadese provincie Québec houden niet op bij de oude haven en het oude stuk dat vroeger als Place Royale en Ville-Marie is begonnen. Het tegenwoordige Centre-Ville loopt door tot aan de heuvel Mont-Royal. Dit is het hart van de moderne, de tegenwoordige stad. Hier zijn enkele interessante bezienswaardigheden aan de oostelijke kant van het huidige centrum van Montréal.

Quartier International

Een bijzondere overgang tussen de historische oude stad en het huidige centrum is het Quartier International. Dat is rond Square-Victoria, waar van Rue St.-Jacques naar Rue de la Gauchetière en van het Palais des Congrès tot het Parc Bonaventure een voetgangersroute is gemaakt langs zo’n twintig kunstzinnige uitingen in het stadsbeeld. Het meest opvallende daarin is het kunstwerk La Joute (het debat). Dat staat op het naar de maker ervan genoemde plein Place Jean-Paul-Riopelle, voor het Palais des Congrès, en betreft een beeldengroep van met elkaar in discussie zijnde lieden midden in een fontein. Daar omheen is een ring van vuur en onder de bestrating zijn schijnwerpers. Met dat alles wordt tussen half mei en half oktober ’s ?avonds een aantal keren een half uur durende show opgevoerd. Daarbij worden ook waterdampvernevelaars gebruikt. Op het plein zijn kriskras bovendien 88 bomen geplant van elf soorten die in Montréal inheems zijn.

Métro

Goede uitgangspunten voor het bereiken van de vele bezienswaardigheden in het hedendaagse centrum zijn de metrostations. Het belangrijkste is Berri-UQAM. Dat geeft toegang tot onder andere Rue Ste.-Catherine en Boulevard de Maisonneuve. De hoofdingang is aan 505 Rue Ste.-Catherine Est. De letters ‘UQAM’ komen van Université du Québec à Montréal en die is hier vlakbij.

Le Village

Berri-UQAM ligt op de zuidoosthoek van de wijk Le Village. Naar verluidt is dat een van de grootste homofielenwijken van de wereld. Deze strekt zich langs Rue Ste.-Catherine Est uit tussen Rue St.-Hubert en Avenue Papineau. Hier draait alles om homofiele mannen en lesbische vrouwen, ook op straat en in het openbare leven, dag en nacht. Er zijn veel cafés en nogal wat exotische restaurants, verder tal van antiekwinkels, kledingboetieks en overnachtingsgelegenheden. De wijk staat bekend om een tamelijk wild uitgaansleven maar ook om een serie jaarlijkse, levendige, culturele evenementen.

Chambre de Commerce Gaie

Midden in Le Village is aan 567 Rue Ste.-Catherine Est het eigen toeristen- en informatiekantoor. Dat heeft zich getooid met de naam Chambre de Commerce Gaie du Québec. Het is alleen op werkdagen open.

Beaudry

Tegenover het toeristenbureau is aan 1255 Rue Ste.-Catherine Est de entree van het metrostation Beaudry. Dat voert de regenboogkleuren van de homofiele gemeenschap als huiskleur.

Église St.-Pierre-Apôtre

Aan de zuidkant van Le Village staat aan 1201 Rue de la Visitation de neogotische rooms-katholieke kerk l’Église St.-Pierre-Apôtre, gewijd aan de apostel Petrus. Hierin is de Chapelle de l’Espoir, de kapel van de hoop. Naar men zelf zegt is dit de enige kapel in de wereld die is gewijd aan de herdenking van de slachtoffers van de ziekte aids. De kerk zelf is in 1853 in gebruik genomen. De decoraties en verfraaiingen waren echter pas in 1931 klaar.

Cinématique Québécoise

Bewegende beelden staan centraal in het filmmuseum Cinématique Québécoise aan 335 Boulevard de Maisonneuve Est, vlak bij metrostation Berri-UQAM. In de exposities is veel aandacht voor toekomstige ontwikkelingen in film, televisie en nieuwe media. ’s? Avonds zijn er filmvoorstellingen. Op maandagen is dit museum gesloten.

Musée Juste pour Rire

Aan 2111 Boulevard St.-Laurent bevindt zich het Musée Juste pour Rire, om te lachen dus. Het heeft exposities over humor en fantasie, cabaret, komedie, poppentheater en straatentertainment vanaf de zestiende eeuw. Er zijn ook een beroemdhedenzaal en de display Fou Rire, de slappe lach, met een ode aan Franstalige artiesten. Gesloten op maandagen. Ieder jaar in de tweede helft van juli staat dit museum centraal in het Festival Juste pour Rire. Meer dan achthonderd entertainers geven dan ruim tweeduizend voorstellingen met de lach en de humor als middelpunt. Naar aanleiding hiervan noemt Montréal zich de hoofdstad van de komedie.

10 prachtige bestemmingen in Huidig centrum oost en Oost-Canada