Montréal

Swipe

Huidig centrum west

Hier zijn enkele bezienswaardigheden die aan de westelijke kant liggen van het huidige centrum van Montréal in de Canadese provincie Québec.

Musée des Beaux-Arts

Op de hoek van 1379 Rue Sherbrooke Ouest en Rue Bishop staat het Musée des Beaux-Arts de Montréal, het museum voor schone kunsten, bereikbaar vanuit het station Guy-Concordia. Met een oprichtingsjaar van 1860 wordt dit een van de oudste en belangrijkste kunstinstellingen van Canada genoemd. Het heeft meer dan dertigduizend kunstwerken verzameld, van antiek tot modern en afkomstig uit de hele wereld. In een apart paviljoen bevindt zich een collectie van meer dan zevenhonderd voorwerpen die behoren tot de versierende kunst. Op maandagen gesloten.

Centre Canadien d’Architecture

De kunst van de architectuur staat centraal in het Centre Canadien d’Architecture. Hier bevindt zich een internationaal expositieprogramma rond theorie en praktijk van de hedendaagse architectuur en bouwkundige gedachten. Het museum beschikt over zo’n 65.000 etsen en grafieken vanaf de vijftiende eeuw, ongeveer vijftigduizend foto’s en circa honderd archieven van particulieren, bedrijven en instellingen waaruit geput kan worden. Er is ook een buitengalerij. Dit museum is gevestigd aan 1920 Rue Baile, is bereikbaar vanaf station Guy-Concordia en is open van woensdag tot en met zondag.

Musée des Ondes Émile-Berliner

Vanuit metrostation Place-St.-Henri is het Musée des Ondes Émile-Berliner aan 1150 Rue Lacasse bereikbaar. Émile Berliner was een van de ontwikkelaars van de grammofoon en de grammofoonplaat. Hij kwam in 1900 naar Montréal en begon hier onder meer platenmaatschappij His Master’s Voice. In het gebouw daarvan is nu dit museum met grammofoonplaten, platenspelers, radiotoestellen, tv’s en van alles wat daar iets mee te maken heeft. Een ‘onde’ is een frequentiegolf en de basis van geluid-, beeld- en zendsignalen. De collectie waaruit geput kan worden, telt meer dan tienduizend voorwerpen. Open op de middagen van vrijdag, zaterdag en zondag.

Planétarium de Montréal

Sterrenkunde en ruimtevaart staan centraal in het Planétarium de Montréal. Hier worden multimediale shows gebracht over het heelal en het ruimteonderzoek. Onder meer is er een ‘theater van de sterren’ waarin de nieuwste en belangrijkste ontdekkingen worden getoond. In het hart van het gebouw is het Théâtre des Étoiles, het sterrentheater, waar wordt getoond wat momenteel aan de hemel is te zien. Dit planetarium is gevestigd aan 1000 Rue St.-Jacques Ouest op de hoek van Rue de la Cathédrale en is bereikbaar vanuit metrostation Bonaventure. Buiten het zomerseizoen (eind juni tot begin september) op maandagen gesloten en wegens onderhoudswerkzaamheden ook in de maand januari.

Centre Bell

Voor ijshockey-topsport is het Centre Bell aan 1260 Rue de la Gauchetière Ouest de aangewezen plek, bereikbaar via de metrostations Lucier-l’Allier en Bonaventure. Het is het thuishonk van de profclub Montréal Canadiens, maar er worden ook shows, concerten en andere evenementen gehouden. Het is in 1996 geopend als Centre Molson maar werd in 2002 Centre Bell toen communicatiegigant Bell Canada de naamrechten verwierf. Je kunt er onder leiding van een gids rondkijken.

10 prachtige bestemmingen in Huidig centrum west en Oost-Canada