Montréal

Swipe

Lachine

In de Canadese provincie Québec is het zuidwestelijk van Montréal gelegen voormalige dorp Lachine tegenwoordig onlosmakelijk in Québecs grootste stad opgenomen. Het begin van Canal de Lachine is hier, of het eind als je vanaf de oude haven van Montréal rekent (zie ook de pagina over bezienswaardigheden in de oude haven van Montréal). Hier vlakbij zijn de stroomversnellingen die de aanleiding waren voor de bouw van dat kanaal. Vanuit de haven van Lachine kunnen rondvaarten worden gemaakt om die van dichtbij te bekijken.

Centre de Visiteurs

Over de geschiedenis, de bouw en het bevaren van het Canal de Lachine zijn in het Centre de Services aux Visiteurs de Lachine exposities te zien. Dat informatiecentrum staat bij sluis 5 aan 500 Chemin des Iroquois. Het is open van half mei tot begin september. Hier begint ook een route die voert langs enkele historische kanaal-locaties met informatiepanelen.

Commerce-de-la-Fourrure

In Lieu Historique National du Commerce-de-la-Fourrure-à-Lachine zijn tentoonstellingen over waar het in de begintijd van Canada vooral om ging: de handel in velletjes van bevers en andere beesten voor het maken van hoeden, jassen, laarzen en tassen. Het is gehuisvest in een opslagplaats van een handelspost uit 1803 aan 1255 Boulevard St.-Joseph. Deze was opgezet door de North West Company en in 1833 overgenomen door Hudson’s Bay Company. Het gebouw is een Canadees historisch monument en is open van begin april tot eind november, vanaf half oktober alleen van woensdag tot en met zondag.

Musée de Lachine

Exposities over de plaatselijke historie, archeologische vondsten en kunst zijn te bekijken in het Musée de Lachine. Het zit in het uit 1669 daterende Maison LeBer-LeMoyne aan 1 Chemin du Musée en bestaat uit enkele gebouwtjes die behoren tot de oudste nog bestaande bouwwerken van Montréal. Ze zijn een Canadees historisch monument. Oorspronkelijk waren er werkplaatsen in waar huiden gereed werden gemaakt voor verscheping naar Europa. Rond dit complex zijn tuinen die, naar eigen zeggen, samen een van de grootste beeldenparken in Noord-Amerika vormen. Het Musée de Lachine is open van begin april tot eind december van woensdag tot en met zondag. De beeldentuinen zijn het hele jaar toegankelijk.

Parc des Rapides

De stroomversnellingen waar het allemaal om ging, zijn goed te zien vanaf de oever van het Parc des Rapides. Ook wildwater-enthousiastelingen kunnen hier worden gadegeslagen met hun rubbervlotten, kajaks en kano’s. Er staan panelen die informatie geven over de ‘rapids’ van Lachine en over de waterkrachtcentrale die hier in het verleden elektriciteit heeft opgewekt. ’s? Winters verblijven in dit park duizenden eenden en in het najaar komen er grote aantallen reigers om uit te rusten tijdens hun tocht naar overwinteringsplaatsen in het zuiden. Het park is aan Boulevard LaSalle. Die loopt vanaf het Musée de Lachine langs de Fleuve St.-Laurent naar de oude stad van Montréal.

10 prachtige bestemmingen in Lachine en Oost-Canada