Montréal

Swipe

Olympisch Park

Montréal in de Canadese provincie Québec was in 1976 de locatie van de 21ste Olympische Spelen. Ten oosten van Centre-Ville verrees speciaal daarvoor in het reusachtige, rechthoekige Parc Maisonneuve op het terrein van een golfbaan aan Rue Sherbrooke het Parc Olympique. Daarnaast werd het olympisch dorp neergezet voor huisvesting van sporters en begeleiders. Dat laatste is nu onderdeel van de woonwijk Hochelaga-Maisonneuve.

Maisonneuve was tot 1918 een aparte stad, in grootte zelfs de vijfde van heel Canada. Dat is nog goed te zien aan de opzet van de straten met tal van winkels, restaurants en cafés. Vroegere fabriekscomplexen en in onbruik geraakte kerken hebben nieuwe bestemmingen gekregen. En dat gold na afloop van de Spelen ook voor sommige van de olympische sportcomplexen. Het toeristisch interessante deel is bereikbaar via twee metrostations, Pie-IX en Viau.

Stade Olympique

Het olympisch stadion, Stade Olympique, zelf is nog altijd een sportmekka. Als je het vanuit de lucht zou kunnen bekijken, lijkt het wat op een buitenaards ruimteschip. Er staat een toren schuin overheen waaraan het dak van het stadion hangt. Deze wordt de hoogste hellende toren van de wereld genoemd: 175 meter hoog en onder een hoek van 45 graden naar het sportveld toe. Aan de buitenkant van deze Tour de Montréal loopt een kabelbaan met een cabine waarmee je naar boven en beneden kunt. Boven heb je uitzicht op de stad, de Laurentides-bergketen en de Fleuve St.-Laurent. Er zijn ook exposities over Montréal in de twintigste eeuw, de historie van het olympisch park en de bouw van stadion en toren. Overigens was deze toren niet gereed toen de Olympische Spelen van 1976 van start gingen. Dat was pas in 1987 het geval. De ingang naar de toren is in een grote ruimte van het stadioncomplex, de Hall Touristique. Tijdens de Spelen was dit het officiële ontvangstcentrum. Nu zijn er onder andere een souvenirwinkel, een cafetaria, de audiovisuele stadstour ‘Montréal … Voilà’ en een foto-expositie over alle grote torens van de wereld. Vanuit de hal worden rondleidingen verzorgd door het stadioncomplex met een zwemhal, fitnessruimtes en een atletiekbaan met sportveld. Ieder jaar van begin januari tot half februari zijn stadioncomplex en toren wegens onderhoudswerkzaamheden gesloten. De toegang is aan 4545 Avenue Pierre-de Coubertin.

Biodôme

Direct naast het olympisch stadion staat wat destijds de overdekte wielerbaan Vélodrome was. Deze heeft de vorm van een coureurshelm. Sinds 1992 vinden er echter geen wielerwedstrijden plaats maar is het de dierentuin Biodôme. Daar zijn meer dan 2500 levende dieren en ruim duizend plantensoorten te bekijken in vier ecosystemen: tropisch regenwoud, Fleuve St.-Laurent, Laurentides en poolgebied. Deze ‘binnen-zoo’ is beslist de moeite van een bezoekje waard. Het is evenwel een van de populairste attracties van de stad; het kan er soms dus druk zijn. Deze volledig overdekte dierentuin staat aan 4777 Avenue Pierre-de Coubertin en is van half september tot eind februari op maandagen gesloten.

Jardin Botanique

Parc Maisonneuve strekt zich uit ten noorden en ten zuiden van Rue Sherbrooke. Het olympisch park is er ten zuiden van en ten noorden is de Jardin Botanique de Montréal. Naar eigen zeggen is dit een van de grootste botanische tuinen ter wereld. Het complex omvat tegen 22.000 planten, meer dan dertig buitentuinen en tien kassen. Daarbij zijn een Chinese tuin met pagodes en paviljoens, een Japanse tuin met onder andere bonsaiboompjes en een zen-gedeelte, tuinen met giftige en medicinale planten en een First Nations-tuin met de ideeën over de plantenwereld van de inheemse volkeren van de provincie Québec. De entree is aan 4101 Rue Sherbrooke Est. Van begin november tot half mei is het op maandagen gesloten.

Insectarium

Vlak bij de botanische tuinen bevindt zich aan 4581 Rue Sherbrooke Est het Insectarium. Dat is een complex met zowel rondfladderende en rondkruipende als opgeprikte vlinders en andere insecten. Het wordt het grootste insectenmuseum van Noord-Amerika genoemd. De totale collectie omvat zo’n 140.000 exemplaren. Daarvan zijn er ongeveer vierduizend te zien. Tot de hoogtepunten behoren displays met insecten-steden, onder andere van mieren, termieten, bijen en hommels. Het hoofdgebouw heeft een beetje de vorm van een kruipend insect. Van begin november tot half mei op maandagen dicht.

Planétarium

Op het Parc Maisonneuve-terrein is, vlak bij het Olympisch stadion en het Biodôme, sinds april 2013 ook het Planétarium Rio Tinte Alcan gevestigd, op het adres 4801 Avenue Pierre-De Coubertin. Hier zijn exposities over het heelal, sterrenkunde, de zoektocht naar buitenaards leven en de verbinding daarmee met de mensen op Aarde, inclusief de grootste collectie meteorieten van Québec. In twee theaters worden multimediale shows verzorgd over de sterrenhemel van de dag, andere astronomische onderwerpen en ruimtevaart.  Er zijn combinatiekaartjes verkrijgbaar voor Insectarium, Jardin Botanique, Biodôme en Planétarium.

Église Très-St.-Nom-de-Jésus

Aan 4215 Rue Adam, ten zuiden van Parc Maisonneuve vlak bij de oever van de Fleuve St.-Laurent en op de hoek van Avenue Desjardins staat de kerk Très-St.-Nom-de-Jésus (van de zeer heilige naam van Jezus). Het interieur daarvan is voorzien van trompe-l’oeil-afbeeldingen. Die zijn zo bedrieglijk natuurgetrouw geschilderd dat het lijkt of het om echte situaties gaat. De omvang van deze fresco’s plus een aantal indrukwekkende glas-in-loodramen doen deze kerk op een kathedraal lijken. Dat was dan ook de bedoeling toen begin twintigste eeuw met het bouwen werd begonnen. Rue Adam lag destijds in Maisonneuve. Door het opslokken daarvan door Montréal verdween ook de behoefte aan een kathedraal. In de Église Très-St.-Nom-de-Jésus staat naar verluidt het grootste Casavant-orgel van Canada en een van de krachtigste in Noord-Amerika. Regelmatig worden er concerten op gegeven.

10 prachtige bestemmingen in Olympisch Park en Oost-Canada