Montréal

Swipe

Op de Mont Royal

‘La Montagne’ zeggen de meeste inwoners van Montréal in de provincie Québec als ze Mont Royal bedoelen, ‘de berg’. Hoewel het een niet meer dan 250 meter hoge heuvel is, is het wel een van de belangrijkste, het stadsbeeld dominerende herkenningspunten. Van bovenaf heb je goed zicht op het centrum Centre-Ville van Montréal, de omliggende wijken en, voorbij de kantorentorens, de oude stad, de oude haven en de Fleuve St.-Laurent. Op en rond deze heuvel zelf is ook van alles te zien. Op deze pagina op de Mont Royal zelf.

Parc du Mont-Royal

Allereerst is het een natuurgebied midden in de stad, Parc du Mont-Royal. Het is een bos- en wandelgebied dat soms wel flinke klimpartijen vergt. Je kunt echter ook met de auto of met speciale buslijnen naar boven. Er is het meer Lac aux Castors, het bevermeer, waar veel waterrecreatie plaatsheeft. Bovenop staan onder andere een monument voor ontdekkingsreiziger Jacques Cartier en een dertig meter hoog kruis dat ’s ?avonds verlicht is. Dat kruis is een herinnering aan een houten kruis dat hier was neergezet door Montréal-stichter De Chomedey, heer van Maisonneuve. Toegangen zijn vanaf Voie Camillien-Houde en Chemin Remembrance. Metrostation Mont-Royal is het dichtste bij. Daar vandaan kun je omhoog lopen of met bus 11 tot vlak onder de top gaan. Daar is ook te komen met een flinke klimpartij via de l’Escalier Trafalgar vanaf Chemin de la Côte-des-Neiges of over een trap vanaf Avenue des Pins ter hoogte van Rue Peel.

Maison Smith

Informatie over het park en exposities over de historie zijn te vinden in het Centre de la Montagne, gehuisvest in Maison Smith aan 1260 Chemin Remembrance. Onder andere zijn er displays over het gebruik van de berg door de inheemse bewoners, de geologie van het gebied en de historie van het huis zelf. Hier vandaan vertrekken ook rondleidingen met parkwachters. Maison Smith zelf dateert uit 1858 en was gebouwd door de Amerikaanse koopman Hosea Smith die op de berg grond in eigendom had.

Chalet de la Montagne

Bijna bovenaan in het Mont-Royal-park staat het Chalet de la Montagne. Binnen kun je uitrusten en eten. Er hangen schilderingen met de geschiedenis van Montréal als onderwerp. Buiten is een groot platform, het Observatoire du Grand Chalet Kondiaronk, waar vanaf uitzicht wordt geboden over het zuiden van Montréal richting Fleuve St.-Laurent.

Cimetière Mont-Royal

Aan de noordkant van de heuvel zijn twee grote begraafplaatsen: Cimetière Mont-Royal en Cimetière Notre-Dame-des-Neiges. Op de eerste liggen zeker tweehonderd Canadese beroemdheden. Door de rust en de locatie is het een paradijs voor vogelliefhebbers. De hoofdingang is aan 1297 Chemin de la Forêt (aan de westkant van de heuvel).

Cimetière Notre-Dame-des-Neiges

Het Cimetière Notre-Dame-des-Neiges is een van de grootste kerkhoven van Noord-Amerika. Naar verluidt zijn er sinds de ingebruikneming in 1854 meer dan een miljoen mensen begraven. Er moeten nu nog iets van tweehonderdduizend monumenten, mausoleums, crypten, urnenmuren en gewone grafstenen zijn. De hoofdingang van deze begraafplaats is aan 4601 Chemin de la Côte-des-Neiges (aan de oostkant van de heuvel).

10 prachtige bestemmingen in Op de Mont Royal en Oost-Canada