Montréal

Swipe

Rond de Mont Royal

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden die te vinden zijn rond de Mont Royal in Montréal in de Canadese provincie Québec.

Centre Commémoratif de l’Holocauste

De Tweede Wereldoorlog en met name de holocaust worden herdacht in het Centre Commémoratif de l’Holocauste aan 5151 Chemin de la Côte-Ste.-Catherine/1 Carré Cummings aan de noordwestkant van de Mont Royal, bij metrostation Côte-Ste.-Catherine. Er zijn kunst, religieuze voorwerpen, foto’s, herinneringen, archiefmateriaal en persoonlijke verklaringen te bekijken. In Montréal zijn vijf- tot achtduizend overlevenden van de holocaust terechtgekomen. Het museum is niet open op zaterdagen en joodse feestdagen.

Oratoire St.-Joseph

Tegen de westwand van de Mont Royal staat op een apart plateau de basiliek l’Oratoire St.-Joseph, het oratorium van de heilige Jozef. Dit is een van de grootste kerkgebouwen ter wereld. Alleen de kapellen zijn al zo groot als een gemiddelde kerk. Roltrappen brengen je drie verdiepingen omhoog naar de feitelijke basiliek. Daar kunnen drieduizend mensen zitten en tienduizend staan. Alfred Bessette was de initiatiefnemer tot de bouw van dit gigantische godshuis. Als broeder André was hij lid van de Congregatie van het Heilige Kruis in Montréal. Hij was conciërge en klusjesman maar bleek ook wonderen te kunnen verrichten. Dat trok pelgrims en voor hen begon hij met de bouw van een kapel, gewijd aan de heilige Jozef, die uiteindelijk uitgroeide tot de huidige basiliek. In het oratorium zijn enkele displays over zijn leven ingericht. Ook is er een museum met een grote verzameling kerststallen, religieuze voorwerpen en kunstwerken. Rond de basiliek is een wandelpark met een kruisweg, een terras met uitzicht op de zuid- en westkant van de stad, een carillontoren en een grote souvenirwinkel met cafetaria. Een kapel en de gereconstrueerde slaapkamer van broeder André staan er eveneens en zijn te bezichtigen. De entree naar de basiliek is aan 3800 Chemin Queen-Mary, maar het complex is ook toegankelijk vanaf Chemin de la Côte-des-Neiges.

Musée des Hospitalières

Aan de zuidoostkant van de Mont Royal, aan 201 Avenue des Pins Ouest, staat het Musée des Hospitalières de l’Hôtel-Dieu de Montréal. Dat is een ziekenhuis dat werd geleid door de liefdezusters van de heilige Jozef. Nu is het een museum met exposities over de historie ervan, over de orde die al sinds 1659 in Montréal werkt, en over de geneeskunst door de jaren heen. Dit museum is gesloten op maandag en van half oktober tot half juni ook op dinsdag.

Plateau Mont-Royal

Tegen de oostkant van de heuvel is het Plateau Mont-Royal. Dat wordt een ‘hippe buurt’ genoemd met veel bars, restaurants, specialiteiten-boetieks en bed-and-breakfast-accommodaties. Ook zijn er luxe modezaken, enkele theaters en een aantal kunstateliers. Daartussen staan rijtjeshuizen die in soms vrolijke en felle kleuren zijn geschilderd en die trappen naar de bovenverdieping tegen de gevel buitenom hebben. Het betreffen vooral de straten Boulevard St.-Laurent, Rue St.-Denis en Rue Rachel Est. Boulevard St.-Laurent is de symbolische scheidingslijn van Montréal. De westkant is voornamelijk Engelstalig georiënteerd en heeft veel immigranten, de oostkant is Franstalig. Aan deze straat zijn diverse buitenlandse restaurants en cafés.

Petite Italie

Ten oosten van de Mont-Royal is de wijk Petite Italie, Klein Italië. Grote groepen Italianen arriveerden aan het eind van de negentiende eeuw en na de Tweede Wereldoorlog in Montréal. Velen kwamen uit kleinere dorpen en probeerden hier iets van een dorpskarakter terug te halen. Met de voortdurende uitbreidingen van de grote stad Montréal werd dat kleine Italië uiteindelijk volledig in de stad opgenomen. Nu is het een wijk tussen de straten Rue St.-Zotique, Rue Drolet, Rue Jean-Talon en Rue Marconi. Boulevard St.-Laurent loopt er als een slagader van noord naar zuid dwars doorheen. De Italiaanse afkomst is er goed herkenbaar aan restaurants, cafés, de manier van met elkaar omgaan en het voetbal in de parken.

Madonna della Defesa

Bezienswaardig in Petite Italie is de kerk Madonna della Defesa, Onze Lieve Vrouwe van Bescherming. Deze staat aan Rue Henri-Julien bij Rue Dante en is een historisch monument. Hij is in 1919 in gebruik genomen en heeft binnen een aantal opmerkelijke muurschilderingen. Op één daarvan zijn de Italiaanse dictator Mussolini en zijn generale staf afgebeeld. Gedurende de Tweede Wereldoorlog en lange tijd daarna is deze schildering afgedekt geweest.

10 prachtige bestemmingen in Rond de Mont Royal en Oost-Canada