Mpumalanga

Swipe

Mpumalanga

Promotiemachine

‘Plaats waar de zon opkomt’ noemden Swazi’s, Xhosa’s en Zulu’s het gebied dat tegenwoordig ligt ingeklemd tussen Gauteng, Swaziland en Mozambique. Later werd dit Mpumalanga, een nieuwe provincie binnen Zuid-Afrika. Met Mbombela als hoofdstad, ontwikkelde Mpumalanga zich tot stabiel gebied met een toeristisch potentieel dat door middel van designfolders en professionele websites aan de wereld werd getoond.

Economie

Mpumalanga is de provincie van vergezichten, ‘Afrikaanse’ bergformaties en Highveld dat overgaat in Lowveld. Echter, Mpumalanga is ook de provincie van eentonige vlaktes en oninteressante industriesteden. West-Mpumalanga, dat hierboven wordt omschreven als ‘vlaktes’, betreft Highveld en is (voor Zuid-Afrika) onmisbaar boerderijgebied. Op de akkers groeit maïs en fruit. Veeteelt is ook populair; koeien en schapen grazen op maar liefst vijftien procent van Mpumalanga’s oppervlakte.

Mijnen zijn van levensbelang voor Zuid-Afrika en bieden werkgelegenheid. De kolenmijnen behoren tot de grootste ter wereld en bevinden zich in eMalahleni (‘Plaats van Kolen’) en Ermelo. Kolen worden geëxporteerd en verkocht aan de elektriciteitscentrale van eMalahleni (zichtbaar vanaf de snelweg) en petrochemische bedrijven. Goudwinning is ook van belang en vindt plaats in historisch Barberton (zie desbetreffende sectie). Jaarlijks wordt in Fairview Mine, Consort Mine en Sheba Mine bijna drieduizend kilo goud naar boven gebracht.

Van minder belang, maar vermeldenswaardig, is de papiermolen bij Ngodwane (eigendom van Sappi).

Toeristisch aanbod

Voor buitenlandse bezoekers is Oost-Mpumalanga van belang. Meteen na het passeren van vakantieoord Emgwenya (Waterval-Boven), rijdt u de hooggelegen rand van het Zuidelijk Afrikaans Plateau op. Hier verschijnen bergen, groene valleien en tunnels waardoor wegen en spoorwegen zijn aangelegd. Direct ten oosten van Montrose daalt de N4 en bereikt deze Lowveld. Parallel aan de grens met Mozambique bevindt zich wereldberoemd Kruger National Park, dat deel uitmaakt van Great Limpopo Transfrontier Park. Zuidoost-Mpumalanga is grotendeels bedekt met (productie)bos.

10 prachtige bestemmingen in Mpumalanga en Zuid-Afrika