Mpumalanga

Swipe

Kruger National Park (Great Limpopo Transfrontier Park)

Met een oppervlakte die bijna gelijk is aan die van Nederland, behoort Kruger National Park tot ’s?werelds grootste natuurgebieden. Het park vormt een samenvoeging van Great Limpopo Transfrontier Park (Zuid-Afrika), Parque Nacional do Limpopo (Mozambique) en Gonarezhou National Park (Zimbabwe). In deze gids wordt het Zuid-Afrikaans parkdeel behandeld; gedetailleerde informatie over Parque Nacional do Limpopo vindt u in Wereldwijzer Mozambique (Uitgeverij Elmar).

Waardering voor Kruger National Park komt na een verblijf van enkele dagen. Natuurlijk is het mogelijk om een dagbezoek te brengen, maar in een kleiner ‘Big Five Park’ (zoals Madikwe en Pilanesberg) heeft u in dit geval een grotere kans om wilde dieren te zien. Dankzij prima infrastructuur kunt u Kruger National Park zelfstandig verkennen. Ook (door uw accommodatie) georganiseerde gamedrives behoren tot het aanbod. Zorg ervoor dat uw organisator de regels van het park in acht neemt om het dierenleven niet te verstoren.

Parkeigenschappen en reistijd

Kruger National Park (tel. 013-7354000) vormt het laaggelegen gebied onder de oostrand van het Zuidelijk Afrikaans Plateau. Het natuurgebied beslaat meer dan de helft van Great Limpopo Transfrontier, heeft een lengte van 360 kilometer en een maximale breedte van 70 kilometer. Het landschap bestaat uit rotsformaties, savannevelden, riviervalleien, zandvlaktes, bossen en grasvelden.

Regen valt hier tussen oktober en maart; deze voorziet het natuurgebied van een groene gloed ten tijde van hitte. Dit seizoen maakt het gebied idyllisch ‘Afrikaans’, maar bemoeilijkt het spotten van dieren. Voor deze activiteit is de winter gunstiger; dagen zijn dan zonnig, aangenaam warm en droogte zorgt voor zowel vrij zicht als dierenconcentraties in waterrijk gebied. Winternachten zijn echter fris; een trui en jas zijn onontbeerlijk.

Infrastructuur en reistempo

In Kruger Nationaal Park liggen verharde wegen en gravelwegen die accommodaties, poorten en bezienswaardige natuurplaatsen met elkaar verbinden. Wegwijzers zijn geplaatst op zowel kruisingen als afslagen en zorgen ervoor dat u niet verdwaalt. De snelheidslimiet bedraagt op gravelwegen 40 kilometer per uur; op verharde wegen 50 kilometer per uur. Voor gamedrives is dit een behoorlijk tempo; voor het bereiken van andere parkdelen is dit een tijdrovende klus. Rijd daarom wildspottend tussen de accommodaties, maak dagelijkse afstanden niet te lang en plan uw bezoek van tevoren.

Boeken van SANParks’ accommodaties kan telefonisch (tel. 012-4289111) of per e-mail ([email protected]). Rijden na zonsondergang is verboden.

Voorbeelden reisafstanden:

•, Malalane Gate – Paul Kruger Gate: , 3 uur;

•, Letaba – Pafuri: 9 uur;

•, Numbi Gate – Lower Sabie: 4 uur;

•, Orpen Gate – Olifants: 4 uur;

•, Skukuza – Satara: 4 uur.

Wildleven en gamedrives

Spotten van wilde dieren in Afrika’s wildernis is waarvoor jaarlijks bijna een miljoen bezoekers naar Kruger National Park komen. De meerderheid verblijft uitsluitend in het zuiden van het park, waardoor autocolonnes bij wilde dieren ontstaan en het park een dierentuin lijkt. Het midden en noorden zijn rustiger en natuurlijker.

Kruger National Park vormt de leefomgeving van de ‘Big Five’ en onder andere cheeta’s, hyena’s, springbokken en zebra’s. Rivieren en hun oevers vormen het terrein van krokodillen en nijlpaarden. Op SANParks’ website is bij ‘Flora and Fauna’ (deel ‘Conservation’) een checklijst van voorkomende dieren gepubliceerd. Print deze enkele keren en voeg deze lijsten bij dit hoofdstuk – bijhouden en afvinken creëert plezier en vormt bij terugkomst een waardevol souvenir.

Krugers landschappelijke variatie zorgt ervoor dat bepaalde diersoorten in een deel van het park voorkomen. Ander wild leeft verspreid over het park, waardoor de kans op het spotten vermindert. Reken daarom op dagen dat u olifanten, buffels, hyena’s en misschien een luipaard ziet en op dagen dat u genoegen neemt met enkele kleurrijke vogels.

Tips met betrekking tot wildspotten: Begin uw gamedrive zo vroeg mogelijk, bij voorkeur op het moment dat de poort (of het hek van uw accommodatie) opent. Misschien spot u nog een luipaard, voordat deze gaat rusten. Vergeet niet wat waterplassen (drinkend wild) in de route op te nemen. Stop uw gamedrive rond 10.00 uur en ga ontbijten, bijslapen en/of zwemmen. Begin uw tweede gamedrive rond 16.00 uur en zoek landschappelijke variatie. Stop deze gamedrive rond 19.00 uur.

Poorten en tijden

Zuidelijke deel Kruger National Park: Crocodile Bridge Gate, Malalane Gate, Numbi Gate, Phabeni Gate, Paul Kruger Gate en Orpen Gate.

Centraal deel: Phalaborwa Gate

Noordelijke deel: Punda Maria Gate en Pafuri Gate

Openingstijden alle poorten: jan. en feb. 05.30-18.30, maart 05.30-18.00, apr. 06.00-18.00, mei, juni. en juli 06.00-17.30, aug. en sep. 06.00-18.00, okt. 05.30-18.00, nov. en dec. 05.30-18.30 uur. Openingstijden van alle ‘camps’ in het park: jan. 04.30, feb. en maart. 05.30, apr. t/m sep. 06.00, okt. 05.30, nov. en dec. 04.30 uur.

10 prachtige bestemmingen in Kruger National Park (Great Limpopo Transfrontier Park) en Zuid-Afrika