Mpumalanga

Swipe

Panorama Route

Inleiding Panorama Route

Weinig gebieden hebben de afgelopen jaren zoveel werk geleverd om naamsbekendheid te verwerven. De naam komt nu regelmatig voor in toeristische bladen, waarin het gebied wordt geadverteerd als topattractie van Zuid-Afrika. Feit is dat Panorama Route een unieke combinatie vormt van zowel Afrikaanse als Europese geschiedenis, cultuur en natuurschoon. De route betreft een ‘meander’ tussen White River en Blydepoort Dam. U vindt hier bossen, attracties, eetgelegenheden en accommodaties die panoramische zichten bieden.

In het noordelijke deel van Panorama Route staat geologisch verval centraal. Hier vormt Blyde River Canyon de overgang van Highveld naar Lowveld. Deze canyon is, op de Grand Canyon en Fish River Canyon na, de grootste en groenste ter wereld. Uitzichten over oranjerode bergformaties, dalen en kloven worden door bezoekers geprezen.

Omdat de ‘meander’ door de meeste bezoekers van zuid naar noord wordt gevolgd, is deze aldus beschreven. In omgekeerde richting vormt Strijdom Tunnel en Blydepoort Dam het begin van de route. Hieronder volgt een selectie van voornaamste bezienswaardigheden.

Sabie en Graskop

De weg van White River naar Sabie stijgt behoorlijk en kringelt om en door bossen. Deze bossen geven u het gevoel in Scandinavië te zijn en zorgen ervoor dat het gebied veel neerslag kent.

Sabie ligt op een hoogte van 1055 meter en heeft straten met daaraan winkels, restaurants en benzinestations. Hoewel er aantrekkelijkere plaatsen zijn om te verblijven, kent Sabie een degelijk accommodatieaanbod. De omgeving is rijk aan watervallen, waaronder Lone Creek Falls (68 meter), Bridal Veil Falls (70 meter) en Horseshoe Falls. Deze zijn omringd door bos en bieden wandel- en picknickmogelijkheden in frisse berglucht. De watervallen zijn aangegeven door middel van een bruin verkeersbord langs Main St (afslag Ou Lydenburg Rd, ter hoogte van Supa Quick en Shoprite Supermarket). Draag hier altijd waterdichte bergschoenen en neem een warme trui en een regenjas mee.

Tussen Sabie en Graskop stijgt R532 ruim vierhonderd meter. Elf kilometer ten noorden van Sabie's afslag 'Ou Lydenburg Rd' is Mac-Mac Pools aangegeven (coördinaten 25° 00'29.14"" S en 30° 49'21.55"" E, pas op, u rijdt deze kleine aflag gemakkelijk voorbij). Mac-Mac Pools betreft een gebied dat wordt omringd door grasland. Hier vindt u een kleinschalig systeem van (grote en kleine) watervallen, vlakke rotsplaten vlak onder het wateroppervlak en gaten die de rivier heeft geslepen. Deze worden gebruikt voor recreatie.

Langs de R532, een kilometer van Mac-Mac Pools, vindt u Mac-Mac Falls. Hier stort de gelijknamige rivier 65 meter de diepte in. Goudzoekers wilden toegang tot de rotsen onder de waterval. Om dit te bereiken, diende de rivierstroming te veranderen. Daarvoor werd dynamiet gebruikt; de tweede, kleinere waterval was het resultaat. Het wandelpad tussen het rustieke bezoekerscentrum en de watervallen is ongeveer 400 meter lang.

De route naar Graskop leidt door (productie)bossen en graslanden. Vocht zorgt hier voor uitbundige regenval en mist. Aan Graskops kaarsrechte plattelandsstraten staan koloniale panden, supermarkten, galerieën en souvenirwinkels.

Rondom Graskop vindt u wandelroutes die leiden over weides, door bossen en langs (nog meer) watervallen. Bekend is 'Jock of the Bushveld Trail’ die over de rand van het Zuidelijk Afrikaans Plateau leidt (twee kilometer ten oosten van Graskops centrum). Zicht op groen Lowveld (diep onder u) is panoramisch. Ook vindt u hier Pinnacle Gorge (volg R532, neem afslag ‘R534 Gods Window’, verder aangegeven als ‘Pinnacle’), een rotsachtige en groene kloof met daarin een stenen kolos die dertig meter hoog is. Bij de kloof bevinden zich Pinnacle Falls die zestig meter de diepte instorten. Zie ‘Blyde River Canyon Nature Reserve’ (hieronder) als u doorrijdt in noordelijke richting.

Andere bezienswaardige watervallen in Graskop’s omgeving zijn Lisbon Falls (95 meter hoog, aangegeven langs R532) en Berlin Falls (enkele kilometers van Lisbon Falls).

Pilgrims Rest

Op de plaats waar in september 1872 goud werd gevonden, werd Pilgrim’s Rest gesticht. Deze plaats, ook Pelgrimsrus genoemd, telde 1500 inwoners en stond bekend om haar welvaart. Goud en handelaren vormden al snel de prooien van criminelen die Pilgrims Rest en verbindingsroutes onveilig maakten. In 1971 sloot de laatste goudmijn; in 1986 werd Pilgrims Rest verklaard tot museumdorp.

Pilgrims Rest is een mengeling van vergane goudkoorts, koloniale panden en antieke uithangborden. Tijden van weleer herleven in restaurants, hotels en (souvenir)winkels. Dorpsplattegronden met achtergrondinformatie zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Loop de volgende panden niet voorbij:

•, Dredzen Shop & House Museum (geopend dag. 09.00-16.00 uur). Huis van een winkelier, dateert uit 1920-1950;

•, Printing Museum (geopend dag. 09.00-16.00 uur). Hier werd Pilgrims Rests eerste krant gedrukt (1874);

•, Alanglade House Museum (geopend dag. 11.00-14.00 uur). Tot 1972 woonhuis van de mijnmanager.

Blyde River Canyon Nature Reserve

Na uw bezoek aan Pinnacle Gorge (zie ‘Sabie en Graskop’) kunt u de R534 volgen naar Gods Window. Deze rit leidt verder langs de rand van het Zuidelijk Afrikaans Plateau. Gods Window is aangegeven door middel van een klein, bruin verkeersbord (ruim 5 kilometer van Pinnackle Gorge) en betreft een populair uitkijkpunt. U heeft hier panoramisch zicht over (veelal bebost) Lowveld, ongeveer 800 meter onder u. Bij zonsopgang en zonsondergang ontwaakt het landschap en verandert dit langzaam van kleur. Toeristenmassa’s zijn dan vertrokken. Op het parkeerterrein vindt u souvenirstalletjes.

Minder toeristisch en gratis toegankelijk is Wonder View, ruim één kilometer ten noorden van Gods Window. Ook hier ziet u Lowveld diep onder u en Great Limpopo Transfrontier Park in de verte.

Als u de R532 vervolgt richting Ohrigstad, is Bourke's Luck Potholes (aangegeven langs R532 bij Moremela, mob. 073-7743617, geopend bij daglicht) de volgende bezienswaardigheid (de watervallen die u passeert zijn beschreven in ‘Sabie en Graskop’). Deze ‘potholes’ bevinden zich op de plaats waar Blyde River en Treur River samenstromen; Lowveld maakt hier plaats voor Blyde River Canyon. Metalen bruggen en vlonders leiden over en langs een oranjebruin ravijn dat dertig meter diep is. De cilindervormige gaten op de bodem zijn ongeveer zes meter diep en zijn waarschijnlijk geslepen door zand- en rotsstukjes in beide rivieren.

Richting het noorden (R532) passeert u drie ‘viewpoints’ die panoramisch zicht bieden op Blyde River Canyon die hier Blydepoort Gorge vormt. Mis die van ‘Three Rondavels’ niet, dit uitzichtpunt zal al uw herinneringen aan andere ‘viewpoints’ vervagen. Voor u torent een majestueus berglandschap waarin roodbruine rotsen en groene natuur elkaar afwisselen. In de diepte ziet u de Blyde River die zich een weg baant langs voeten en lage hellingen van bergen. ‘Three Rondavels’ ziet u links, dit zijn de drie ronde bergtoppen die lijken op traditionele hutten.

Aan de voet van deze bergen bevindt zich Blydepoort Dam; dit blauwe stuwmeer is vanaf de R532 niet zichtbaar. Blydepoort Dam is uitsluitend bereikbaar vanuit noordelijke richting (neem op de R531 de aflag 'Driehoek', volg deze weg tot het einde. Dit is een T-splitsing, ga rechtsaf richting 'Forever Resorts Aventura Swadini' en 'Blyde River Canyon Lodge'). Bij zons-opgang en zonsondergang zijn de kleuren van de canyon intensief.

10 prachtige bestemmingen in Panorama Route en Zuid-Afrika