Musandam

Swipe

Noord-Musandam

Noord-Musandam (Arabische Plaat) zinkt voortdurend en wordt met onvoorstelbare kracht onder Iran (Euraziatische Plaat) gestuwd. Dit proces leidt tot overstroomde valleien en berghellingen, waardoor fjorden ontstaan. Met de huidige snelheid is het mogelijk dat het schiereiland ten noordoosten van Khasab over zo’n 25.000 jaar is verdwenen. U heeft dus nog de tijd om de ruige natuur, forten en dorpen te ontdekken.

Noord-Musandam is gemakkelijk bereikbaar vanuit de Verenigde Arabische Emiraten en geniet populariteit als vakantiegebied. Dit is met name het geval gedurende de wintermaanden, als de weinige hotels worden bevolkt voor Emirati’s, Omanieten en expats die komen om te varen en spectaculaire bergwegen te berijden. Reserveer dan tijdig; wees terughoudend met wild kamperen.

Handel in de Straat van Hormuz

Inkomsten uit visserij dalen, waardoor een toenemend aantal vissers heil zoekt in lucratieve handel met Iran. Dit land gaat gebukt onder sancties, waardoor sprake is van schaarste op diverse gebieden (bron: ‘The National’, 2009).

’s Nachts maken de herboren handelaars de risicovolle oversteek naar Qeshm Island (Iran, zestig kilometer); hun gemotoriseerde bootjes zijn beladen met chocolade, cosmetica, elektronica, medicijnen en sigaretten die daar hun weg vinden naar Iraanse markten. Vanuit Iran vertrekken moderne speedboten naar Khasab, beladen met waar die op dat moment voor een gunstige prijs wordt verkocht. Ook schapen en geiten worden meegenomen. De Omaanse autoriteiten hanteren echter een no-nonsensebeleid inzake smokkel, waardoor de boten douane-inspecties ondergaan. Daarna worden de goederen naar de kade van Khasab gebracht en zo snel mogelijk naar de ‘Iranian Suq’ vervoerd. Hoe lang deze (weliswaar eeuwenoude) commercie nog duurt is onzeker; Oman heeft namelijk de bouw van een Economic Free Zone in Musandam gepland.

Bukha

Vijftien kilometer ten noorden van de grenspost ligt Bukha, dat u bereikt via de nieuwe asfaltweg langs de turkooizen Perzische Golf. Idyllische zandstranden in overvloed, net als reusachtige kliffen. Bukha is uitgestrekt en geniet bescheiden bekendheid als vindplaats van Omans eerste gasveld (1979). In gecondenseerde vorm bleek sprake van opmerkelijk lichte (waardevolle) olie. Productie begon echter in 1994. In het fort wordt u hierover geïnformeerd. De reisduur naar Khasab bedraagt ruim één uur.

Bezienswaardigheden

Bukha Castle is langs de hoofdweg aangegeven en is een verkenning waard. Dit fotogenieke strandkasteel (geopend za. tot en met do. 07.30-14.30 uur, vr. 08.00-11.00 uur) dateert waarschijnlijk uit de zeventiende eeuw na Chr. en was grotendeels omringd door een gracht, gevuld met zeewater. Het bouwwerk, dat diende ter verdediging van de westkust, is gerestaureerd en heeft een opvallende, peervormige toren. Hierdoor kon schade, ontstaan door kanonskogels, worden beperkt. Vanaf de toren heeft u panoramisch zicht op de zee, op Bukha en de bergen.

Enkele kilometers ten noorden van Bukha ligt pittoresk Al Jadi. Wat verderop ligt Shati Hil, waarvan het zandstrand zich leent voor ontspanning.

Khasab

De hoofdstad van Musandam ligt in een langgerekte vallei die verdwijnt in de Straat van Hormuz. Van oudsher verdienen de inwoners geld met visvangst. Ook handel en vervaardiging van aardewerk, visnetten en de jerz (zie inleiding Musandam) zijn van belang. Toerisme is in opkomst. Het ‘grote dorp’ kent moderne bebouwing en is verdeeld in het havengebied (National Ferries Company), de plantages en het nieuwe winkelgebied (bij Khasab Airport).

Reistip

Om optimaal van Musandam te genieten, is het raadzaam om naar Khasab te vliegen. De landing is hier spectaculair: zicht op inhammen, naderen van bergen en vliegen over wadi’s. Bij het verlaten van Musandam per catamaran (National Ferries Company) passeert u de fjorden van Musandam ‘Northern’ Peninsula.

Bezienswaardigheden van Khasab

Het havengebied leent zich prima voor een verkenning en biedt ruimte aan gemotoriseerde en traditionele vissersboten en houten handelsboten. Vlakbij vindt u de ‘Iranian Suq’, waarin drukte en commercie onderhevig zijn aan de waarde van de Iraanse riyal en de houding van douaniers. Aan de moderne winkelstraat zijn vishandels, geldwisselaars en kledingwinkels gevestigd. Dit complex wordt ook ‘Old Suq’ genoemd. Aan de Corniche is Khasab Fort onmisbaar; dit grenst aan de uitgestrekte plantages. Het fort (geopend za. tot en met do. 09.00-16.00 uur, vr. 08.00-11.00 uur) werd door de Portugezen in 1644 gebouwd. Na de renovatie die in de zeventiende eeuw plaatsvond, kwam het fort in handen van de Al Bu Said-dynastie. In het complex vindt u tentoongestelde dhows, aardewerk, de keuken en het verblijf van de ‘waly’ (gouverneur). Ook wordt u geïnformeerd over de cultuur van Musandam en eeuwenoude handel met Perzië. Vanaf de torens is het zicht over de omgeving onvergetelijk.

Als u wilt uitrusten of picknicken, kunt u een bezoek brengen aan schaduwrijk Khasab Park. Dit vindt u bij het kantoor van de ‘waly’ (coördinaten: N26”10’43 E56”14’51).

Bezienswaardigheden Bukha-Khasab

Qada, aan de gelijknamige lagune, is een kloofdorp dat is omgeven met palmbomen; een verharde weg leidt naar Tawi.

Tawi, twee kilometer van Qada. Indrukwekkend gelegen kloofdorp dat bekendheid geniet door aanwezigheid van oeroude rotstekeningen.

Musandam ‘Northern’ Peninsula

Reisplanners nemen een bezoek aan Musandams beroemde fjorden meestal op in uw programma. Indien u het gebied zonder vastgelegde route bezoekt, kan de receptionist(e) van uw accommodatie u adviseren over ‘dhow trips’.

Het onherbergzame Musandam ‘Northern’ Peninsula wordt gekenmerkt door torenhoge kliffen, ruige rotseilanden en fjorden met azuurblauw en turkoois zeewater. Dit vormt de leefomgeving van dolfijnen, haaien en koningsmakrelen – maar ook van aalscholvers, zeemeeuwen en visarenden. Onder de kliffen liggen slechts enkele vissersgehuchten die alleen per boot bereikbaar zijn. De bewoners zetten hun traditionele manier van leven voort, ondanks mogelijkheden tot modernisering.

Musandam ‘Northern’ Peninsula is ook het gebied van afgezonderde microbaaien, woeste berghellingen en stilte. Tijdens uw dhowtrip kunt u een verfrissende duik maken, snorkelen en ontspannen op het dek. Bij veel organisatoren is echter sprake van een toeristisch uitje, wees daarom kieskeurig en vraag wat de essentie van de excursie is.

Overweeg om de volgende plaatsen op te nemen in uw verkenning van Musandam:

Khawr Sham (‘Zonnefjord’) is eenvoudig bereikbaar vanuit Khasab;

Jazirat Al Maqlab (‘Telegraph Island’) ligt in Khawr Sham en biedt snorkel- en zwemmogelijkheden. In 1865 werd hier een onderzeese kabel in gebruik genomen die telegramverkeer tussen Groot-Brittannië en Brits-India (Karachi) versnelde;

Seebi Island ligt in het oostelijke deel van Khawr Sham; het water is geliefd bij vogels en dolfijnen;

Khor Najd maakt deel uit van Khawr Al Hablayn en is vanuit Khasab per jeep (vierwielaandrijving nodig) bereikbaar. Boven de haarspeldweg bevindt zich het uitzichtpunt.

Kumzar is het noordelijkste dorp van Oman en ligt slechts zestig kilometer van Iran. Hier wordt Kumzari gesproken, een dialect van de Shihuh-taal. Het dorp ligt aan een kiezelstrand (dhowreparaties), waarboven kliffen torenen. Er zijn geen hotels en lodges. Bij acceptabele weersomstandigheden is Kumzar per boot bereikbaar vanuit Khasab, reken op enkele uren per dhow of een uur per speedboot. Bezoek Kumzar daarom als aparte bestemming.

Villa List

Het schitterende en comfortabele 4-sterren Villa List is gelegen in de romantische vissersstad Sozopol, vrijwel direct aan het strand en op slecht...

v.a. 399 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Noord-Musandam en Oman