Musandam

Swipe

Oostkust Verenigde Arabische Emiraten

In dit gebied van de Verenigde Arabische Emiraten is geen sprake van extravagantie door grenzeloze ambitie. U ervaart hier echter wel wat het land kenmerkt: internationalisme, multiculturalisme en gehaastheid. Na een verblijf in Oman is accepteren van drukte een gewenningsproces, net zoals het zien van hoogbouw. De oostkust van de Verenigde Arabische Emiraten scoort prima op het gebied van culturele en historische bezienswaardigheden. Bovendien heeft u in het emiraat Fujairah de vrijheid om in strandbars, restaurants en hotels een biertje of wijntje te nuttigen. Dit is niet het geval in Sharjah, waar ook clubs en disco’s verboden zijn.

Gedurende uw verkenning passeert u enkele parken die zijn voorzien van borden met daarop ‘For Families Only’. Deze geven (veelal grote) families de vrijheid om te picknicken – met name in het weekend (vrijdag en zaterdag) en op feestdagen.

Het visum voor de Verenigde Arabische Emiraten wordt op de luchthavens en in de grensposten gratis verstrekt aan houders van West-Europese paspoorten. Check de actuele situatie op www.mofa.gov.ae.

Korte geschiedenis van de Verenigde Arabische Emiraten

Piraterij op de Perzische Golf was de Britten een doorn in het oog. Hun zeehandel met Brits-Indië liep hierdoor constant gevaar. In 1819 besloten zij om het ‘piratengebroed’ in Ras Al Khaimah aan te vallen. Deze actie had tot gevolg dat andere sjeikdommen de Britten beloofden piraterij een halt toe te roepen. Deze belofte hield slechts mondjesmaat stand, waardoor de Britten hun ‘vredesverdrag’ aan de sjeiks oplegden (1853). Deze bestreden elkaar en waren intern verdeeld. Hierdoor splitsten gebieden zich af; andere gebieden voegden zich onder een ander heerschap. Hierdoor ontstond de lappendeken van staten aan de oostkust.

In 1892 werden de sjeikdommen omgevormd tot Brits protectoraat (Trucial Oman). In 1968 besloot Londen het gebied te verlaten. Dit geschiedde in 1971, waarna zes staten zich verenigden in een unie: de Verenigde Arabische Emiraten. Ras Al Khaimah werd een jaar later opgenomen.

Kalba

Kalba is de eerste of laatste plaats die u passeert in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit stadje ligt in emiraat Sharjah en oogt prettig. In het noordelijke deel vindt u de keurige Corniche (in Arabië gebruikte term voor ‘boulevard’) die langs het strand leidt. Als u tijd heeft, kunt u hier een bezoek brengen aan Kalba Park. De gazons lenen zich prima voor picknicken en ontspannen. Kinderen vermaken zich in de speeltuin; de promenade nodigt uit tot uitrusten met zicht op zee.

Fujairah

Fujairah is de hoofdstad van het gelijknamige emiraat en profileert zich als toeristenstad aan de Golf van Oman. Naar Amerikaans model, met tal van Arabische invloeden. Dat dit de enige plaats in dit gebied is die de benodigde capaciteiten en faciliteiten in huis heeft, komt het bestuur goed uit. Ook de Port of Fujairah gooit geen roet in het eten, deze enorme haven ligt op een ‘veilige’ afstand van vier kilometer. Hierdoor is Fujairah een aangename en georganiseerde woestijnstad met lange wegen, design rotondes, uitgaansgelegenheden en tal van winkels.

Grenspost ‘Khatmat Malalah’ is binnen twintig minuten bereikbaar; naar Daba rijdt u in een uur.

Bezienswaardigheden Fujairah

Fujairah’s bezienswaardigheden liggen op aanzienlijke afstand van elkaar. Neem daarom uw auto of regel een taxi.

Voordat u de verkenning begint, is het belangrijk om te weten dat Hamad Bin Abdulla St de kilometerslange hoofdstraat is. Hier vindt u pinautomaten, apotheken, autoverhuurbedrijven, restaurants en een chocoladewinkel – dit heeft u in het sultanaat ongetwijfeld gemist. Waar deze weg aansluit op de Corniche, bevindt zich een stoffige markt met aardewerk en tapijten. Overigens is het wandelpad langs de brede Corniche ook aangenaam. Nagebootste oesterschelpen in het noordelijke deel betekenen schaduwrijk vertoeven aan zee.

Fujairah’s voornaamste bezienswaardigheid is het (gerestaureerde) fort, gesitueerd op een rots. Dit vindt u aan Al Kalla Rd, maar was gesloten ten tijde van mijn research. Het dateert uit 1500-1550 na Chr. en is wellicht het meest fotogenieke gebouw aan de oostkust van de Verenigde Arabische Emiraten. Het enorme fortterrein biedt toegang tot Fujairah Museum (geopend zo. tot en met do. 08.30-13.30 uur en 16.30-18.30 uur, vr. 14.00-18.30 uur). Hier vindt u archeologische en etnografische tentoonstellingen.

In het gebied achter het paleis vindt u het Heritage Village (geopend zo. tot en met do. 07.30-18.30 uur, vr. 14.30-18.30 uur) waarin het Fujairah van weleer wordt ervaren.

Bereikbaarheid van Musandam

In Fujairah bepaalt u hoe u naar Musandam rijdt. Als u dit gouvernement bij één van Daba’s checkpoints binnenkomt, heeft u geen nieuw visum voor Oman nodig. Uw visum voor de Verenigde Arabische Emiraten is hier geldig tot ‘Wadi Al Beih Border Point’. In de militaire post worden geen visa voor Oman verstrekt of gestempeld; doorsteken naar Ras Al Khaimah is verboden. Vanuit dit gebied is reizen per boot naar plaatsen als Lima en Khasab illegaal, omdat u geen geldig visum voor het sultanaat heeft.

Als u Khasab en de beroemde fjorden van Musandam wilt bezoeken, volgt u de weg naar Tibat Border Post (bij Bukha). Hier bevindt zich een volwaardige grenspost, waar u een visum voor Oman koopt of uw ‘multiple entry visa’ laat stempelen. In dit geval kunt u vanuit Fujairah Route 89 en Route 88 volgen. U passeert Al Bitnah, waarin het gelijknamige fort staat. Dit is vooralsnog gesloten. Ook Masafi ligt aan de route door de Verenigde Arabische Emiraten; enkele kilometers ten westen van deze plaats vindt u de enorme Friday Suq/Suq Al Juma. Ondanks de naam, is dit een dagelijkse markt. Verse groenten en fruit behoren tot het aanbod, net zoals traditioneel aardewerk, speelgoed en tapijten.

National Ferries Company voert enkele dagen per week diensten uit tussen Shinas, Lima en Khasab en tussen Mutrah en Khasab. Dit zijn binnenlandse diensten, uw visum voor Oman blijft dan ook geldig. Dit geldt ook voor de vluchten van Oman Air naar Khasab Airport. De contactgegevens van ‘NFC’ en Oman Air zijn opgenomen in ‘Reizen binnen Oman’.

Madha (deel van gouvernement Musandam)

Een prijs voor kleine straatlantaarns zou Madha zeker verdienen. Deze zijn amper twee meter hoog en wekken de indruk dat het centrum wordt bevolkt door dwergen. Uitgestorvenheid versterkt deze gedachte en is de charme van het dorp.

Madha is de hoofdplaats van de gelijknamige exclave die een doorsnede heeft van tien kilometer. Dit is Omaans gebied – een plaatselijk besluit dat dateert uit 1969. U vindt hier dus een Omaans politiebureau en brievenbussen van OmanPost. Het dorp is enkele kilometers ten zuiden van Khor Fakkan aangegeven; de weg omhoog is Omaans. Onmisbaar is het populaire tankstation van Al Maha, waarvoor doorgaans rijen staan. Madha heeft geen grenspost; zowel riyal als dirham worden geaccepteerd.

Bezienswaardigheden Madha

Langs de hoofdweg bevindt zich het nieuwe park, waarin u kunt picknicken en uitrusten. Het zijn echter Madha’s akkers waarvoor u komt. Deze liggen deels verscholen onder enorme dadelpalmen; een stokoude falaj voorziet het gebied van water. Langs dit gebied ligt de kronkelende en verharde ‘hoofdweg’; het is de kunst om deze te volgen. Uiteindelijk komt u in het fraai gelegen oasegehucht Nahwa, dat wordt bestuurd vanuit emiraat Sharjah.

Khor Fakkan

Khor Fakkan heeft een tropisch aandoend zandstrand met gazons, palmbomen en zitbankjes. Het zicht op de haven neemt u echter voor lief. Deze beschikt over een enorme containerterminal die emiraat Sharjah direct bereikbaar maakt voor vrachtschepen op de Golf van Oman.

Acht kilometer ten noorden van Khor Fakkan bevindt zich de Al Bidiyyah Archeological Mosque. Deze ‘knusse’ moskee dateert uit 1446 en is de oudste van de Verenigde Arabische Emiraten. De vier koepeltjes rusten op één pilaar – een bouwkundig hoogstandje voor die tijd. Het personeel vertelt u graag over het verleden van de moskee; vergeet niet uw schoenen reeds bij de poort uit te doen. Ook de torens zijn (bescheiden) beklimmingen waard. Al Bidiyyah Archeological Mosque ligt aan de hoofdweg en is aangegeven.

Daba (Dibba)

Daba is van agrarisch belang; op de akkers en plantages worden bananen, citroenen, sinaasappels en watermeloenen geteeld. Deze worden langs de hoofdweg verkocht – ideaal als u doorreist naar Musandam. Ook (zeer kleinschalige) veeteelt en visserij houden de economie van Daba draaiende.

Enkele eeuwen geleden was Daba de voornaamste en welvarendste plaats van dit gebied; vier forten zorgden ervoor dat een aanval vanaf zee uitbleef. Later versplinterde de plaats; tegenwoordig is deze verdeeld tussen emiraat Fujairah en emiraat Sharjah. Een hek met prikkeldraad scheidt deze delen van hun ‘broer’ in sultanaat Oman. Deze afrastering dient illegale immigratie te bemoeilijken. Gedurende uw verkenning raakt u uw richtingsgevoel al snel kwijt.

Bezienswaardigheden van Daba Al Fujairah en Daba Al Hisn

Daba Al Fujairah is residentieel en commercieel, het ‘checkpoint’ maakt hier het sultanaat bereikbaar. Dichtbevolkt Daba Al Hisn ligt in Sharjah en is gouvernementeel. De hoofdstraat (‘Al Akh Farid’) wordt gedomineerd door een lange rij overheidsgebouwen en winkels. Aan de kust bevindt zich een ander ‘checkpoint’; hier wordt verkeer tussen Sharjah en Oman geregeld.

Bezienswaardigheden van Daba Al Baya

Daba Al Baya is de eerste plaats in gouvernement Musandam en oogt minder welvarend. Dorre plantages staan hier in contrast met de effectief geïrrigeerde planten aan de andere kant van het hek. Echter, rust en ruimte geven u direct het gevoel terug in Oman te zijn. U kunt een kijkje nemen bij het fort (gerestaureerd, geopend za. tot en met do. 07.30-14.30 uur) dat alleen wat aardewerk tentoonstelt. Kaartjesverkoop is dan ook niet gepast. Interessant en kleurrijk is de haven die ten noorden van het dorp ligt (coördinaten: N25”39’01 E56”16’05). Dhows dobberen hier in de zonneschijn, motorboten worden beladen en visnetten worden gedroogd. Ook wordt hier de Fish Market georganiseerd (dagelijks, 16.00-19.00 uur).

Wadi Bih en de kustplaatsen hebben geen benzinestations. Als u dit gebied gaat verkennen, dient u de jeep in Daba vol te tanken. Vul eventueel ook enkele jerrycans.

10 prachtige bestemmingen in Oostkust Verenigde Arabische Emiraten en Oman