Musandam

Swipe

Zuid-Musandam

Ondoordringbaarheid heeft Zuid-Musandam hoog in het vaandel. Dit is het gebied van diepe ravijnen, dobberende dhows en hoogvlaktes met stenen huisjes. Mysterieuze bergmensen leven hier onder hardvochtige omstandigheden en het ruige bergland verandert gedurende de dag van kleur.

Zuid-Musandam heeft een exclusief imago en is ideaal voor rustzoekers en actievelingen. Recreatiemogelijkheden zijn hier ongekend, zo kunt u abseilen, zeilvliegen, bergwandelen, rotsklimmen, kajakken en mountainbiken. Deze activiteiten (maar ook de excursies die in deze sectie worden behandeld, waaronder Smugglers Bay, ‘Aqaba-Lima Trek’ en Sabatyn) worden georganiseerd door Absolute Adventure (9+971 4 3459900). Uiteraard kan uw reisplanner deze ook voor u regelen. Het gebied is bijna onbevolkt en is uitsluitend met een jeep (vierwielaandrijving essentieel) en per boot bereikbaar.

Zighy Bay

De gravelweg ten noorden van Daba leidt langs enorme vlaktes met kiezelstenen en acacia’s waarboven de onbegroeide hellingen en pieken van de Hajar Mountains torenen. Ongeveer tien kilometer verderop is Zaghy (Zighy) aangegeven; de ruige haarspeldbocht leidt over de bergtop naar Six Senses Zighy Bay.

Naast dit complex bevindt zich het dorp Zighy. Net als in andere traditionele Shihuh-dorpen, verblijven de inwoners hier ’s zomers om hun dadelplantages te verzorgen, te vissen en geiten te hoeden. ’s Winters bevolken zij de bergen bij Haffah, waar opgevangen water wordt gebruikt voor akkerbouw. Eeuwenlang waren zij afhankelijk van boten die voedsel en water brachten (dit is nog het geval in Musandams kustdorpen). Zighy’s weg vervangt deze dienst; alleen de kinderen gaan nog per boot naar school. Zij worden in de weekenden thuisgebracht.

Khasab is alleen bereikbaar via Daba, Ras Al Khaimah en Bukha. Deze rit duurt drie uur (enkele reis).

Breuklijn van Daba

Als u op het strand van Zighy aandachtig naar de gebergtes kijkt, ziet u verschillen. Links (noordelijk) zijn de formaties grijsbruin. Deze vormen de top van een vier kilometer diepe en fossielrijke kalksteenlaag die 126 tot 100 miljoen jaar geleden is gevormd in een ondiepe, tropische zee.

Rechts (zuidelijk) bevinden zich lichtrode, wat oranje bergen. Deze bestaan uit zowel luciet (een verbinding van aluminium en potas) als jaspis en zijn evenoud als de aanliggende kalksteenbergen. In dit gebied vindt u tevens basaltkussens (gestold lava), die bewijs vormen van actieve vulkanen op de zeebodem.

Volgens wetenschappers vonden negentig miljoen jaar geleden de eerste botsingen plaats tussen de Arabische Plaat en de Euraziatische Plaat. De immense druk (geuit in de vorm van aardbevingen en stuiptrekkingen) stuwde kalksteen en jaspis tegen elkaar aan. Dit verschijnsel staat nu bekend als de Breuklijn van Daba. Deze ligt direct onder Zighy Bay en andere delen van Zuid-Musandam, maar is minder actief dan gedurende het Krijt het geval was.

Onderzoek Sarah Arkley en Richard Ellison, British Geological Survey.

Duiken in Zuid-Musandam

De klif- en microbaairijke kust van Zuid-Musandam behoort tot de verrassendste duikgebieden van Oman. Enorme rotsblokken verdwijnen hier in zee; grotten bieden zicht op zwermen felgekleurde vissen. Indien u in Six Senses Zighy Bay verblijft, is Extradivers uw aanspreekpunt (e-mail: [email protected]). Deze organisatie heeft een modern duikcentrum in de haven.

Wat dit duikgebied onderscheidt van vergelijkbare locaties, is uitbundige aanwezigheid van kleine organismen. Zacht koraal wuift mee met de stroming en oogt roze, paars en blauw. U vindt het in locatie Ras Hamra, maar ook in aangrenzend Wonder World, dat vijf tot twintig meter zicht biedt. In Lima Rock vindt u ook hard koraal, terwijl Ras Marovi geliefd is bij barracuda’s en schildpadden. Tijdens uw duik kunt u ‘stingray’, ‘nudibranch’, ‘clownfish’ en ‘lionfish’ spotten.

Tussen de laatste weken van september en november zijn de duikcondities hier optimaal. Dit is ook het geval tussen midden maart en de laatste weken van mei.

Bezienswaardigheden

Op de bergtop kunt u genieten van het zicht op de azuurblauwe baai en de grillige kust – diep onder u. Een betere dinerlocatie is er in dit gebied niet; u vindt dus ‘Sense on the Edge’ (geopend do. tot en met za. en op feestdagen, reserveringen gewenst, 926735555). Na uw diner kunt u terugrijden naar Fujairah of de haarspeldbocht vervolgen naar Six Senses Zighy Bay.

Ten zuiden van Zighy ligt Smugglers Bay, dat alleen per boot, paraglidend of te voet bereikbaar is. Vanuit Daba neemt de wandeltocht zes uur in beslag; deze wordt gelabeld als inspannend. Op dit strand worden wel eens mensensmokkelaars uit Iran en Afghanistan gespot, met alle ellende van dien. Het kristalheldere water leent zich prima voor een verfrissende duik.

Lima

De ferryverbinding met zowel Khasab als Mutrah maakt Lima enigszins bereikbaar. In dit geval hebt u een Omaans visum nodig, voorzien van binnenkomststempel – zoals de autoriteiten verlangen. Op bereikbaarheid via de weg hoeft u hier niet te rekenen; de asfalt- en gravelweg houden achter Al Hina op.

U kunt er ook voor kiezen om Lima te voet te bereiken (‘Aqaba-Lima Trek’, zie inleiding). In dit geval gaat u per boot naar de glasheldere baai van Aqaba, waarna u naar Lima klautert (via de kust en honderden verlaten huizen). Ter afsluiting ontspant u in de dadelplantage.

Bezienswaardigheden

Lima ligt afgelegen – in een vallei van een klein schiereiland. Boven de witte panden torenen de toppen van de Hajar Mountains. U kunt een kijkje nemen in de haven, waarin gemotoriseerde vissersboten liggen. Het dorp staat te boek als ambachtscentrum; hier worden wierookharsbranders en geitenleren drums vervaardigd.

Wadi Khabb Ash Shamsi

Als u de gravelweg volgt en afslag ‘Zaghy’ negeert, rijdt u het nauwe deel van Wadi Khabb Ash Shamsi in. Trek u niets aan van het rode bord; dit heeft betrekking op het checkpoint, ongeveer dertig kilometer verderop.

Zonder twijfel behoort Wadi Khabb Ash Shamsi tot de indrukwekkendste kloven van Noord-Oman. Deze herbergt een schat aan geologische en archeologische bezienswaardigheden – deze zijn echter niet direct zichtbaar. Reis daarom met een gids en reserveer minimaal een dagdeel voor de verkenning. Vergeet niet om een koelbox (met eten en drinken) mee te nemen, evenals bergschoenen.

Verscholen in de kloof is de ‘Secret Staircase’; langs dit steile wandelpad vindt u enorme rotsblokken, stalagmieten en stalactieten – restanten van een ingestorte grot. Op het plateau bevindt zich een minuscuul en vrijwel uitgestorven ‘dorp’. Hierbij ligt de begraafplaats met gedecoreerde zerken. In de directe omgeving zijn stokoude rotstekeningen gevonden.

Verderop verlaat u de kloof en rijdt u het spectaculaire plateau van Ru’us Al Jabal (‘De Bergpieken’, ruim duizend meter boven zeeniveau) op. U passeert hier terrasakkers die dateren uit de vijftiende eeuw na Chr. De top van de bergpas bereikt u al snel; hier geniet u van het ruige bergland, waardoor wind genadeloos ruist. Als u de weg volgt, passeert u een verrassend aantal ruïnes van oude dorpen. Hier ligt Sabatyn, dat te voet door keienvlaktes bereikbaar is. De oeroude stenen huizen en dorpstoren zijn hier in merkwaardige stilte gehuld – na het vertrek van de mannen, vrouwen en kinderen. Over de reden en het jaar van de uittocht is niets bekend, evenmin over het lot dat Sabatyn wacht.

De weg bereikt Wadi Bih (ook gespeld als ‘Beih’) door middel van haarspeldbochten. In het dal bevindt zich het ‘border point’: doorreizen (richting Khasab of Ras Al Khaimah) is hier verboden, tenzij u een paspoort van een GCC-lidstaat bezit. U dient dezelfde route terug te rijden naar Zighy Bay of Daba.

Toloman Hotel

Het kleinschalige Toloman Hotel wordt gerund door een gastvrije familie die er alles aan doet om je een heerlijke vakantie te bezorgen....

v.a. 394 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Musandam en Oman