Nairobi

Swipe

De omgeving van Nairobi

Vanuit Nairobi kunt u nog diverse uitstapjes maken. U kunt een kijkje nemen in de Animal Orphanage, het Karen Blixen museum, de giraffefarm, de Bomas of Kenya, Gikomba of een tocht maken door de Ngong Hills. Voor degenen die Kenia niet verder intrekken is een bezoek aan het Nairobi N.P. een must.

In de Animal Orphanage worden dieren opgevangen en verpleegd die het op de een of andere manier moeilijk hebben. De meeste hebben geen ouders meer of zijn door hen verstoten. Het is een onderdeel van het Nairobi N.P. maar afzonderlijk te bezoeken. De bewoners wisselen, zodra een dier daartoe in staat is wordt het teruggebracht in de omgeving waar het hoort. Vaak vindt u er dikhuiden en u kunt er heel dichtbij komen. Voor de kinderen is het een feest, de dieren worden bijna op aanraakafstand gevoerd en verzorgd. Oppassers leggen uit wat de dieren mankeren en wat men er aan doet om ze weer terug te brengen in het wild, ook al is dat een nationaal park of wildreservaat.

Het Karen Blixen museum ligt in een oase van rust. Het huis waar zij woonde is onder veel protest (het zou te veel doen denken aan de koloniale tijd) als nationaal museum te bezoeken. De Keniaanse regering was echter van mening dat dat als een wezenlijk onderdeel van de geschiedenis moest worden beschouwd. In 1914 vestigde de Deense Karen Blixen zich hier na haar huwelijk met baron Finecke. Tot 1931 diende het huis als middelpunt van een koffieplantage, waar ze zelf overigens weinig aan deed. Wel schreef ze hier het wereldberoemd geworden boek: Out of Africa. Daarnaast deed ze veel voor de Keniaanse bevolking en ze werd zeker niet beschouwd als een verlengstuk van het koloniale bewind. In de omgeving zijn er tal van aanwijzingen dat ze bijzonder geliefd was.

Zo is er een wijk in Nairobi die naar haar werd vernoemd. In het huis is weinig meer in originele staat. Het oorspronkelijke inventaris kwam, na het faillissement van Blixen in 1931 als gevolg van de sterk dalende koffieprijs op de wereldmarkt, onder de hamer. Karen Blixen keerde terug naar haar geboorteland waar ze in 1962 overleed. Het huis diende als decor voor de verfilming van haar boek (dat ze onder het pseudoniem Isak Dinesen schreef). De binnenopnamen werden niet in het huis gedraaid, daarvoor gebruikte men een replica die elders minutieus werd nagebouwd. Veel van de meubels en decoraties die voor de film werden gebruikt en aan de hand van foto’s waren nagemaakt, werden aan het museum geschonken. Er zijn ook diverse rekwisieten van spelers te zien. Zo kunt u in de slaapkamer de laarzen voor het bed zien staan die hoofdrolspeelster Meryl Streep tijdens de buitenopnamen (die weer wel in deze omgeving werden opgenomen) droeg. Ook Robert Redford, haar mannelijke tegenspeler, stond verschillende accessoires af aan het museum.

Het huis van Karen Blixen staat aan de voet van de Ngong Hills. Het is een indrukwekkend gebied waarin u heerlijk kunt rondtoeren. Er zijn zelfs tochten uitgezet van 100 kilometer en meer die u langs de bekendste plaatsen voeren. U passeert daarbij onder andere de wijk die zojuist werd genoemd: Karen. Voorbij Ngong Forest volgt u de borden Panorama Route en dat moet u zeer letterlijk nemen. Op tal van plaatsen wordt u een adembenemd uitzicht voorgeschoteld.

U kunt een bezoek brengen aan de Olorgesaille Prehistoric Site. In de oudheid moet hier een meer geweest zijn dat veel wild en daarmee de vroegste bewoners aantrok. Als gevolg van vulkaanuitbarstingen verdween het meer en ook de mensen die zich in de omgeving ervan gevestigd hadden. Opgravingen brachten echter weer veel aan het licht. De eerste vondsten werden gedaan in 1919 en die waren op zich al interessant, maar kregen weinig bekendheid. Pas in 1942 ging men verder met de navorsingen op initiatief van het in die omgeving werkende maar wereldberoemde archeologenechtpaar Mary en Louis Leakey. Ze vonden gebruiksvoorwerpen, hoofdzakelijk vervaardigd uit lavasteen die 14- tot 500.000 jaar geleden gebruikt werden. Sinds 1947 is het gebied onder bescherming geplaatst als nationaal park, waarschijnlijk het kleinste in Kenia. Het is slechts 0,2 km2 groot.

In het openluchtmuseum Bomas of Kenya kunt u een aantal originele hutten bekijken die door evenzovele volkeren in Kenia worden bewoond. U kunt meteen kennismaken met de levenswijze van de diverse volkeren. Elke middag worden er traditionele dansvoorstellingen gegeven.

Het dorp Gikomba, even ten oosten van Nairobi, is een bezoek zeker waard. Als u een stadsexcursie gemaakt heeft dan heeft u het dorp waarschijnlijk al tijdens de excursie aangedaan (dat geldt mogelijk ook voor de Bomas of Kenya). In het dorp zijn tientallen, zo niet honderden houtsnijders aan het werk en u kunt er fraaie souvenirs kopen. Veel toekomstige houtsnijders krijgen hier hun opleiding. U kunt het dorp per openbaar vervoer bereiken (opgepast voor zakkenrollers) of u kunt er met een taxi heen. Vooraf prijsafspraken maken, inclusief een uur wachttijd.

Op een kleine 20 kilometer ten zuiden van Nairobi ligt een giraffenfarm. Men heeft zich hier toegelegd op de voortplanting van vooral de Rothschildgiraffe die nog niet zo lang geleden met uitsterven werd bedreigd. Ook andere giraffen vinden hier een onderkomen en men ontfermt zich over alle langnekken die op een of andere manier verzorging behoeven. Vanaf een platform kunt u op ooghoogte komen met deze interessante en goedaardige dieren en het is vooral voor kinderen een belevenis om een giraffe uit de hand te laten eten.

10 prachtige bestemmingen in De omgeving van Nairobi en Kenia