Nairobi

Swipe

Nairobi Nationaal park

•    Oppervlakte: 115 km2
•    Provincie: Nairobi
•    Te bereiken vanuit/via: Nairobi
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: leeuwen, luipaarden, buffels en neushoorns
•    Vogels: bijna 400 soorten
•    Landschap: bebost landschap op 1500 tot 1700 meter hoogte
•    Verblijfsmogelijkheden: geen, er zijn verschillende picknickplaatsen
•    Bijzonderheden: oudste park van Kenia

Als u, bij uw bezoek aan Nairobi, een paar uur over heeft dan kunt u dit park eenvoudig bezoeken. Als u gebruikmaakt van de diensten van een touroperator, houd er dan rekening mee dat de prijzen sterk uiteenlopen. U kunt erover onderhandelen, zeker als u ‘last-minute’ boekt. Probeer dat eens uit bij de grotere hotels in Nairobi vanwaar regelmatig (vaak tweemaal daags) excursies naar het park vertrekken.

Bereikbaarheid

Het park bevindt zich op slechts 7 kilometer van het centrum van Nairobi. Het ligt dus voor de hand dat u in Nairobi verblijft en van daaruit dit interessante natuurgebied ontdekt. Het openbaar vervoer brengt u tot aan de ingang, in het park zult u iets moeten regelen, er wordt vervoer aangeboden (afdingen op de vraagprijs!).

Algemene informatie

Het park werd in 1946 geopend en is daarmee het oudste park van Kenia. Waarschijnlijk vindt u nergens ter wereld een miljoenen-stad en een onvervalst stuk natuur zo dicht bij elkaar. Het park kreeg wereldvermaardheid in 1989 toen er in opdracht van president Moi op 18 juli ruim 10.000 kilo ivoor werd verbrand, in beslag genomen van stropers. Sinds die tijd werd nog tweemaal een dergelijke verbranding gehouden waarbij behalve ivoor ook hoorns van neushoorns werden verbrand.

Bij de ingang van het park vindt u, op de plaats waar de verbrandingen plaatsvonden een plaquette met de woorden: ‘Great objectives often require great sacrifices’ (‘Belangrijke doelen vragen vaak grote offers’), waarmee tot uitdrukking werd gebracht dat alleen door inspanning van iedereen het stropen en stropers een halt kan worden toegeroepen. Met een jaarlijks terugkerende ‘olifantsdag’ wordt gewaarschuwd tegen het gevaar dat stropers nog steeds vormen.

Overigens zult u tevergeefs zoeken naar olifanten in het park. Het park is vrijwel geheel omheind, waardoor het de uitstraling heeft gekregen van een geweldige dierentuin. De omheinig beperkt echter de migratie van dieren die gewend zijn (waren) om in juli en augustus in groten getale naar het park te trekken om er te overleven.

Flora en fauna

In de hogergelegen delen van het park vindt u droge savannen die, naarmate u lager komt, overgaan in dichte bebossing. Dankzij de permanente aanwezigheid van water is het in de lagere delen altijd groen en kunnen dieren eenvoudig aan voedsel komen. Er is een grote verscheidenheid aan dieren, er werden bijna 100 verschillende soorten waargenomen. Men is bijzonder trots dat de jachtluipaarden zich hier, ondanks de beperkte ruimte, toch voortplanten. U vindt er verder buffels, leeuwen, luipaarden, krokodillen en nijlpaarden en natuurlijk zebra’s en gnoes.

Er zijn ook neushoorns, ze leven in een afgescheiden gedeelte onder voortdurende bewaking. Er worden rondleidingen gegeven voor de vogelliefhebbers door bekwame gidsen. Een andere prettige bijkomstigheid is dat men u al bij de ingang weet te vertellen in welk gedeelte van het park u de interessantste safaridieren kunt vinden.

10 prachtige bestemmingen in Nairobi Nationaal park en Kenia