Nairobi

Swipe

Wandelen in Nairobi

Als u Nairobi voor de eerste keer bezoekt, verdient het aanbeveling om gebruik te maken van de vele mogelijkheden die geboden worden een stadsexcursie of -rondrit te maken, waarbij u de gelegenheid geboden wordt om wat meer van de stad te zien en u in staat bent om voor u zelf uit te maken waarheen u nog weleens terug wilt gaan. Zo’n rondrit regelt u via de receptie van uw hotel of via een van de vele winkels waarin touroperators gehuisvest zijn. Nairobi heeft maar een klein centrum en de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. De temperatuur is er doorgaans niet al te hoog en een dag wandelen brengt u bij de meeste bezienswaardigheden in het centrum.

Moi Avenue doorsnijdt de stad vanaf het centraal station tot aan het Nationaal Theater en de universiteit. Bijna evenwijdig aan de Moi Av. loopt de Uhuru Highway in het westen en de River Road in het oosten. Hemelsbreed liggen deze uitersten nauwelijks een kilometer uit elkaar en vrijwel alle zaken die uw interesse zouden kunnen hebben ligggen er tussen. Als u het centraal station als uitgangspunt neemt houdt u links aan en u bereikt direct het spoorwegmuseum. In het museum krijgt u een excellente indruk van de geschiedenis van de spoorwegen en, uiteraard, over de aanleg van de Uganda Railway. U kunt er foto’s bewonderen en rijtuigen bezichtigen uit de vroegste periode en diverse oude locs. U zult kennisnemen van het feit dat er ooit een conducteur door een leeuw werd aangevallen en verscheurd. Dat Theodore Roosevelt ook van de spoorwegen gebruikmaakte om op safari te gaan wordt bewezen door de tentoonstelling van ‘zijn’ rijtuig, compleet met een neushoornvanger.

Na uw bezoek aan het museum gaat u rechtsaf de Uhuru Highway op, richting centrum. Nadat u Haile Selassie Av. bent overgestoken ziet u aan uw rechterhand achtereenvolgens het parlementsgebouw en het uit 1978 daterende Kenyatta mausoleum. Let bij het parlementsgebouw even op de enorme klokkentoren en bekijk in het gebouw de koloniale geschiedenis van Kenia die wordt weergegeven aan de hand van een groot aantal wandkleden, vervaardigd door leden van de East African Women’s League.

Achter het mausoleum bevindt zich het grote stadsplein waaraan het symbool van Nairobi zich bevindt: het in 1974 in gebruik genomen Kenyatta conferentiecentrum. Het gebouw telt 28 verdiepingen en volgens de architect werd hij voor het ontwerp geïnspireerd door de vorm van een Masaihut. Boven in het centrum bevindt zich een ronddraaiend restaurant. Dat het gebouw kenmerkend zou zijn voor Nairobi wordt door de jonge inwoners bestreden. Die vinden het gebouw van The Nation, Kenia’s grootste dagblad, meer karakteristiek. Naast het conferentiecentrum bevindt zich het gerechtsgebouw, gevestigd in een van de oudste regeringsgebouwen van de stad.

Aan hetzelfde plein bevindt zich de in 1951 gebouwde City Hall, het gemeentehuis, en de moderne Holy Family Minor Basilica. Aan het einde van de City Hall Way bevindt zich het niet te missen Hilton Hotel, waarachter zich, aan Moi Av., het toeristenbureau bevindt.

U gaat nu linksaf Moi Av. op waarna u aan de overzijde van Moi Av. het Nationale Archief ziet. De zuilengalerij zorgt ervoor dat u zich niet kunt vergissen. In het archief bevinden zich vele documenten die een inzicht geven van de ontwikkeling van Afrika, bijeengebracht door de vroegere vice-president van Kenia Joseph Murumbi. Een klein stukje kunt u linksaf Kenyatta Rd in. Links ziet u het New Stanley Hotel na het passeren waarvan u rechtsaf de Banda St. in gaat naar de Mc.Millan Memorial Library waarin zich een geweldige verzameling boeken bevindt. Ook de parlementaire geschiedenis is er terug te vinden en tevens alle kranten die ooit in Nairobi verschenen.

Als u het museum verlaat ziet u links het gebouw van Nairobi’s grootste dagblad: The Nation. Het is zonder twijfel een van de meest futuristische bouwwerken die u in Nairobi kunt vinden. Het gebouw is toegankelijk en vanaf de hoogste verdieping heeft u een fascinerend uitzicht over de stad. The Nation verschijnt zowel in het Engels als in Swahili. Rechts van het museum vindt u de fraaie in 1925 gebouwde en in Indiase stijl opgetrokken Jamia moskee. De beide minaretten en de zilveren koepel geven Nairobi ineens een ander aanzien. Vlak achter de moskee, aan de Muindi Mbingu St. vindt u de City Market. De markt is gedeeltelijk overdekt. Behalve voor de dagelijkse levensbehoeften en bloemen kunt u er veelal ook een aardig souvenir op de kop tikken.

U gaat nu weer terug naar Kenyatta Av. (de Muindi Mbingu St. komt erop uit) die u naar rechts volgt. Misschien wilt u nog even een kijkje nemen in Standerd Street, achter het New Stanley Hotel. U vindt er een showroom van de National Christian Council waar men speelgoed, bewerkt textiel en lederwaren verkoopt. De artikelen zijn vervaardigd in Pumwani, een dorp even buiten Nairobi door straatkinderen uit de sloppenwijken van Nairobi. Verderop in Kenyatta Av. passeert u het hoofdpostkantoor, u steekt Uhuru Highway over en loopt rechtdoor naar de neogotische (en daardoor nogal uit de toon vallende) All Saints’ Cathedral, waarna u terugkeert naar de Uhuru Highway.

Voordat u linksaf Uhuru opwandelt passeert u het Uhuru Park (rechts), doorsneden door een oud afwateringssysteem waar overigens nog steeds water door stroomt. De naam is onveranderd gebleven en laat over de oorspronkelijke bestemming weinig ruimte voor fantasie: de drain. In het park bevinden zich enkele vijvers waar u roeibootjes kunt huren. Aan de linkerzijde van Kenyatta Av. ligt het andere belangrijke park: Central Park. Beide parken worden veelvuldig gebruikt voor demonstraties en openluchtbijeenkomsten en mocht u op een willekeurige zondag van uw rust willen genieten dan moet u de parken beslist mijden.

U gaat linksaf en bereikt via Uhuru Highway achtereenvolgens aan de linkerkant de Lutherse kerk en de St.Paul’s kapel. U gaat daarna rechtsaf en u bereikt via de University Way het universiteitscomplex. Als u nu linksaf gaat bereikt u via de Harry Thuku Rd. het uit 1952 daterende Nationaal Theater. U bent nu inmiddels het oudste en nog steeds legendarische Norfolk Hotel gepasseerd. Dit was het eerste hotel van de stad. Het oorspronkelijke hotel werd in 1904 in gebruik genomen. Alle groten der aarde die ooit Nairobi bezochten verbleven in dit hotel.

Terug naar Uhuru Highway die u verder volgt. Een stukje buiten het centrum aan het einde van Uhuru bevinden zich het casino en, aan Museum Hill, het Nationaal Museum. Dit museum mag u beslist niet overslaan. Het geeft een inzicht in de geschiedenis van Kenia en u vindt er informatie over tal van volkeren die Kenia bewonen. Ook krijgt u een inzicht in de dierenwereld van Kenia. In de tuin vindt u een replica van Ahmet, de legendarische olifant en voor zover bekend het enige levende dier dat ooit (door Jomo Kenyatta) als nationaal monument werd aangewezen. De slagtanden van de olifant waren maar liefst 2,80 en 3 meter lang en wogen elk 67 kilogram. Het dier, dat leefde in de omgeving van Marsabit, werd dag en nacht bewaakt en is in 1997 een natuurlijke dood gestorven. Het skelet van Ahmet bevindt zich overigens ook in het museum.

Tegenover het museum bevindt zich het Snake Park. U kunt er niet alleen vrijwel alle slangen bewonderen die in Kenia voorkomen, er bevinden zich ook schildpadden en krokodillen. Let vooral op de opschriften bij de onderkomens.

10 prachtige bestemmingen in Wandelen in Nairobi en Kenia