National Gallery of Art

Swipe

Washington D.C.

Er zijn veel mensen die het museum de National Gallery of Art als één van de meest belangrijke musea ter wereld beschouwen. Het bevat één van de meest vooraanstaande collecties van westerse schilderijen en kunstwerken ter wereld, van de middeleeuwen tot de 21ste eeuw.

Er is een permanente expositie van bepaalde kunstwerken die werkelijk indrukwekkend zijn. Je ziet er creaties van El Greco, Bruegel, Vermeer, Rubens, Picasso, Miró, Matisse, Pollock en zelfs één van Leonardo da Vinci. Er zijn steeds wisselende tentoonstellingen, omdat de verzameling stukken zo veelomvattend is.

Wat de architectuur van het gebouw zelf betreft zijn er twee stijlen: het oorspronkelijke westelijke deel, dat ontworpen is in neoklassieke stijl en het moderne oostelijke deel, met glazen wanden en sfeervolle verlichting in de plafonds.

Iets dat de meeste bezoekers vaak missen is het volgende: in het oostelijke gebouw kun je met de trap of lift helemaal naar de top komen, ’The Tower’ genaamd. Hier zie je een kleine verzameling van de ontwikkeling van de kunst sinds de jaren ’70.

Het museum biedt een leuk interactief facet. Met behulp van de daar aanwezige computers bij de ingang kun je je eigen rondleiding ontwerpen.

Bij het museum hoort ook een beeldentuin, The National Gallery Sculpture Garden. Deze ligt aan de overkant van 7th Street vanuit het westelijk gebouw gezien. Hier zijn interessante werken te zien van onder andere Roy Lichtenstein, een grote fontein en grasvelden waar je even heerlijk kunt ontspannen. In de zomer treden er op vrijdagavond live jazzbandjes op.

In de National Gallery of Art zelf kun je overigens ook van muziek genieten. In de maanden oktober tot en met juni worden er bijna iedere zondagavond klassieke concerten te horen gebracht in de tuin van het westelijk gebouw. De toegang is gratis, maar het loopt wel redelijk snel vol.

Er worden rondleidingen verzorgd met verschillende thema’s en in verschillende talen. Meer informatie daarover kun je aan de receptie verkrijgen of online. Ook kun je via de website van de National Gallery of Art zien welke wisselende exposities er zijn. De toegang tot het museum is gratis.

Locatie: 401 Constitution Ave NW, Washington, DC 20565. Openingstijden: ma-za 10.00-17.00 uur, zo 11.00-18.00 uur.

Vakanties in Verenigde Staten

10 prachtige bestemmingen in Washington D.C.