Nationale parken

Swipe

Nationale parken

De meeste toeristen bezoeken de nationale parken met als doel een trektocht door de jungle. Voor alle nationale parken bestaan een paar vuistregels. Maak tijdens de tochten geen lawaai. Als dat aangeraden wordt, neem dan een gids in dienst. Blijf altijd bij de groep! Laat geen afval achter; neem alles mee terug en deponeer het buiten het park in een vuilnisbak. Zorg voor voldoende water. De hoeveelheid vocht die u tot zich neemt kan natuurlijk verschillen van persoon tot persoon. Gemiddeld kunt u uitgaan van zo’n twee liter water per dag, maar drink tijdens de tocht niet te veel. Daar wordt u namelijk slap in de benen van. Liever tijdens de tocht een beetje dorst lijden en dan op de plaats van bestemming de dorst lessen. Energievoer is ook belangrijk. Als u stuk zit wil een stevige reep van het een of ander, met veel directe suikers, nog wel eens helpen.

Zwemkledij hoort ook bij uw uitrusting. Verder een handdoek en een kleine reisapotheek. Als kleding raden sommige reisgidsen lange broeken en dikke sokken aan. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een korte broek met daaronder inderdaad goede dikke sokken in combinatie met jungleboots van een goede kwaliteit. Het bovenlijf bedekt u met een katoenen T-shirt, voor dames in combinatie met een sport-bh. Op het hoofd een hoofddeksel dat tegen de zon beschermt en dat ook de nodige transpitatie opvangt. Voor dit doel kan tevens een katoenen halsdoek dienen.

In de jungle zijn onder andere bloedzuigers. Op zich kunnen deze diertjes geen kwaad. Nadat ze volzitten met uw bloed, laten ze vanzelf los. Mocht u het een onprettige gedachte vinden, zo’n parasiet op uw lijf, dan zijn enkele korrels zout of een brandende sigaret afdoende om een en ander geheel te verwijderen. Trek de bloedzuigers niet van uw lichaam, want dan blijft de kop zitten en dat gaat zweren. Zeker in de tropen bijzonder onprettig. Zorg er verder voor dat u een goede kwaliteit insecticide bij u hebt om op uw huid te smeren. Dit spul kunt u thuis kopen of in Maleisië.

Neem een rugzakje mee voor al uw spullen. Verpak slechts één extra stel kleren in plastic, ook als u er voor meerdere dagen op uittrekt. Licht reizen verdient aanbeveling. ’s Avonds trekt u uw zweterige kleding uit en ’s nachts draagt u uw droge uitrusting. Een goede nachtrust is, dat zult u begrijpen, zeer belangrijk. De volgende dag trekt u uw jungle uitrusting weer aan. Het eerste kwartier voelt het erg smerig, maar daarna lijkt het alsof het zo hoort.

Nationale parken

10 prachtige bestemmingen in Nationale parken en Maleisië