Nationale parken

Swipe

Oost-Maleisië

Bako National Park

Dit park bevindt zich in de nabijheid van de hoofdstad Kuching. Met de bus duurt een ritje naar Kampung Bako ongeveer 30 minuten. In Kampung Bako kunt u de boot nemen naar het park. Het boottochtje duurt zo’n halfuur. Als er veel golven zijn in de Zuidchinese Zee, wil er nog wel eens water binnenboord komen. Verpak uw bagage daarom goed. U dient zich te melden bij het park headquarters. Zij brengen u dan naar uw onderkomen. U kunt een gratis plattegrond krijgen van het park. Er is een informatiecentrum en op verzoek draait men een film over de neusapen. Ter plaatse is er een eenvoudig restaurant en men beschikt over simpele accommodatie.

Ook hier zijn agressieve langstaartmakaken aanwezig. Vanuit het struikgewas en de bomen worden de bezoekers geobserveerd door lieflijke zilveraapjes. ’s Avonds komt het soms voor dat een baardzwijn besluit om de nacht door te brengen voor een van de chalets. Gelukkig doen ze meestal niets. Met zijn oppervlakte van slechts 26 km2 is Bako een klein park, maar met een zeldzaam rijke variatie aan vegetatie en landschappen. Er zijn drie soorten begroeiing, met de bijbehorende fauna. Zoutminnende vegetatie op zeeniveau, onder andere nipapalmen en mangroven. Hier leven onder meer de beroemde neusapen (Proboscisapen of orang Belanda). Zij overnachten op vaste plekken in de mangrovebossen. ’s Morgens zeer vroeg kunt u deze schuwe dieren observeren. Ze zijn dan nog een beetje duf, te vergelijken met de gemiddelde Belg of Nederlander voor de koffie. Op de stranden treffen we grillig gevormde rotsgesteenten aan. Verder is er een heideachtige hoogvlakte, waar onder andere bekerplanten groeien en er is tropisch regenwoud. Bako is, ondanks de tropische hitte, een wandelparadijs. Neem voldoende drinkwater mee op uw tocht, minstens twee liter.

Voor registratie/informatie:
Sarawak Visitors Information Centre
Sarawak Tourism Kompleks,
Jalan Tun Abang Haji Openg
93400 Kuching

Openingsuren: maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur; zaterdag en zondag van 09.00 uur tot 15.00 uur.

Afhankelijk van het soort accommodatie betaalt u RM 15 tot en met RM 100,00.

Men kan ook een bezoek aan het park regelen via een lokale reisagent.

Niah National Park

Bij de lokale bevolking zijn de Niah grotten vooral bekend om wille van het feit dat er vogelnestjes geplukt kunnen worden. Dan hebben we het wel over het soort nestjes waar de Chinezen hun beroemde soep van maken. Een delicatesse die vooral positief zou werken op de potentie. De zwaluwen bouwen hun nestjes tegen het plafond van de grotten. Er zijn een aantal waaghalzen die, op wankele staken, deze kostbare nestjes plukken. Helaas gebeuren er nog steeds arbeidsongevallen en zijn er onder de plukkers jaarlijks enkele doden te betreuren.

Internationaal zijn de grotten van Niah vooral beroemd omdat hier in de jaren vijftig van de vorige eeuw menselijke resten werden gevonden van zo’n 40.000 jaar oud. Archeologen kwamen na onderzoek tot de conclusie dat het hier ging om een unieke menselijke samenleving.

Het Niah National Park werd oorspronkelijk opgericht als buffer rond de kostbare grotten. Het gebied bestaat uit bossen en kalkrotsen en is ongeveer 300 km2 groot. De afmeting van de hoofdgrot is zo enorm dat er wel 14 voetbalvelden in passen. Er leven miljoenen vleermuizen en zwaluwen in deze gigantische grotten. Vanuit Miri is Niah vrij gemakkelijk per bus te bereiken, de rit duurt ongeveer 2 uur. Maar u kunt natuurlijk ook een taxi of een minibus huren. Vanaf Batu Niah moet u de boot nemen. Een longboat kost RM 20,00 en er kunnen 4 passagiers mee. Zowel de boten als eventuele overnachtingen in het park moeten van tevoren gereserveerd worden. Dat kan direct via het National Parks Office in Miri, maar het kan ook via een van de lokale reisbureaus.

Voor registratie:
Sarawak Visitors Information Centre
Sarawak Tourism Kompleks
Jalan Tun Abang Haji Openg
93000 Kuching

Openingsuren: maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur; zaterdag en zondag van 09.00 uur tot 15.00 uur

Sarawak Visitors Information Centre

452, Jalan Melayu
98000 Miri

Openingsuren: maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur; zaterdag en zondag van 09.00 uur tot 15.00 uur

Of een plaatselijke reisagent.

Gunung Mulu National Park

Een reis naar het Gunung Mulu National Park start altijd in Miri. Er zijn vanuit Miri twee mogelijkheden om het park te bereiken. U kunt een bus of een taxi nemen naar de jetty in Kuala Baram en vandaar per expresboot over de Baramrivier naar Marudi. Deze bootreis duurt ongeveer 3 uur. Advies: neem een warm kledingstuk mee, want aan boord van die boten hebben ze airconditioning en dat willen ze weten ook! In Marudi dient overgestapt te worden op een boot naar Long Terawan. Dit deel van uw avontuurlijke tocht duurt ook 3 uur. Voor het laatste deel van de reis in de richting van Mulu via de Tutohrivier dient u een longtailboat te huren, alleen of met anderen. Deze manier van reizen is tijdrovend maar avontuurlijk en interessant. Het kan ook snel. Vanaf het vliegveld van Miri vertrekt tweemaal per dag een Twin-Otter van FAX en tweemaal per dag een van Hornbill Skyways naar Mulu en terug. Deze manier van reizen is snel en efficiënt. Het verdient aanbeveling om u ter plaatse goed te informeren. Nogmaals: boeken via een lokale reisagent is vaak handiger en sneller dan alles op eigen houtje te regelen.

Men heeft een ruime keuze uit een aantal verblijfplaatsen. Het grootste en het meest luxueuze is het Royal Mulu Resort. Het is ont-worpen in de stijl van een serie van traditionele langhuizen. Het hele gebouwencomplex staat op palen, op zo’n drie meter hoogte. De ruime kamers zijn met elkaar verbonden door middel van houten gangpaden. Er is uiteraard een restaurant en er zijn andere faciliteiten zoals een zwembad. Het personeel is uiterst vriendelijk en behulpzaam. Het gebouw is eind jaren tachtig, begin jaren negentig opgezet, dus het is mogelijk dat het hier en daar een beetje belegen overkomt. Daarnaast is er nog een aantal logementen die een stuk eenvoudiger zijn. Uiteraard zijn er prijsverschillen. Bedenk dat faciliteiten die in handen zijn van de plaatselijke bevolking ook ten goede komen aan die groep. In tegenstelling tot de revenuen van de grotere hotels en resorts.

In het park kunt u een aantal dingen doen. Zo kunt u bijvoorbeeld starten met een bezoek aan het museum. Ook kunt u onder andere een meerdaagse excursie maken naar de Pinnacles, een bergketen opgebouwd uit kalksteen, bestaande uit zeer spitse bergen. U moet dan wel over een redelijke conditie beschikken. Een bezoek aan de Deer Cave is een must. De grot is zo groot dat men er zes jumbo’s van de firma Boeing zou kunnen parkeren. In de grot bevindt zich ook nog de Garden of Eden, te bereiken door middel van een gladde klim over vochtige stenen en rotsblokken. De Deer Cave is bij valavond het startpunt van vele duizenden vleermuizen die uitvliegen voor hun nachtelijke jacht op insecten. Een uniek gezicht! Daarnaast is er nog de Long Cave. We kunnen ook de Clearwater Cave bezoeken. Die maakt deel uit van het grootste grottensysteem ter wereld. En vergeet ook de Wind Cave niet, waar u de prachtigste stalagmieten en stalactieten kunt bewonderen. Het meest wonderlijke is het park by night. Vanaf het moment dat de zon ondergaat komen alle nachtdieren in het woud tot leven. Het zijn er vele tienduizenden en bijna allemaal produceren ze hun eigen geluid! Tegenwoordig beschikt het park over de langste canopy walk ter wereld. Dat is een reeks van hangbruggen die opgehangen zijn in de toppen van de bomen. Erg mooi om te doen, maar u moet natuurlijk geen last hebben van hoogtevrees.

Voor registratie:
Sarawak Visitors Information Centre
452, Jalan Melayu
98000 Miri

Indien u gebruikmaakt van een plaatselijke reisagent wordt alles voor u geregeld. Dat geldt niet alleen voor de accommodatie, maar ook voor de vergunningen die u nodig hebt om het park te mogen betreden, de gidsen, de boten, enzovoort.

Mount Kinabalu National Park

Het park is vrij gemakkelijk te bereiken vanuit Kota Kinabalu. Busjes vertrekken dagelijks om 08.00 uur en 12.00 uur vanaf het busstation. De reis naar het hoofdkwartier van het park duurt ongeveer 2 uur. Een buskaartje (enkele reis) kost ongeveer RM 10.00. Voor de terugreis: rond 09.00 uur en rond 13.30 uur passeert er een minibusje langs de hoofdingang van het park. Een van de eerste dingen die opvallen zijn de overal aanwezige reuzenvarens. Het park biedt verschillende accommodatiemogelijkheden. Dat gaat van chalets tot en met slaapzaaltjes voor meerdere personen. Ook zijn er de nodige voorzieningen zoals restaurants, een winkel en er is een zaaltje waar films worden vertoond.

Omdat deze bestemming ook bij Maleisische toeristen nogal in trek is, kunt u het best van tevoren reserveren. U moet in het bezit zijn van een vergunning (permit) om het park te mogen betreden. Oorspronkelijk werd een oppervlakte van 750 km2 gereserveerd voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. Geleidelijk heeft het toeristische belang het gewonnen van de wetenschap. Jaarlijks wordt er een klimbaton georganiseerd. Goedgetrainde atleten beklimmen dan de Kinabaluberg in een recordtempo van iets meer dan 2 uur. Probeer als eenvoudige toerist niet om het na te doen!

De voornaamste reden om het park te bezoeken is natuurlijk de beklimming van de Mount Kinabalu (4100 m), de hoogste berg van Zuidoost-Azië. Een normale sterveling, met een redelijke conditie, doet er twee dagen over. Zowel een permit als een gids zijn verplicht. Een en ander is te regelen in het hoofdkwartier (HQ). De paden zijn goed begaanbaar en om de driehonderd meter zijn er rustplaatsen. Het water dat onderweg getapt kan worden is goed van kwaliteit en dus drinkbaar. Het enige probleem is de ijle lucht. Onderweg is er prachtige flora, waaronder bekerplanten, te bewonderen. Zorg trouwens voor warme kleding en een regenjas, want hoog in de bergen kan het, ook in de tropen, behoorlijk koud en nat zijn. Met busjes kunt u zich naar het beginpunt van de tocht laten brengen. De klim begint bij de elektriciteitscentrale (the powerstation). Het is belangrijk om in uw eigen tempo te lopen!

Na een tocht van ongeveer 4,5 uur kunt u Laban Rata (3322 m) bereiken. Hier kunt u overnachten in gedeelde kamers met stapelbedden. Er is een restaurant waar men voedsel van acceptabele kwaliteit serveert. Na een korte nacht wordt iedereen om 02.00 uur gewekt. Het bezit van een zaklamp is noodzakelijk. Het advies is om licht te ontbijten. Vanaf Laban Rata naar Low’s Peak, de hoogste top, is het ongeveer drie uur zwoegen. Zeker het eerste kwartier is de klim een zware klus. Ook hier geldt weer: klim in uw eigen tempo. Te snel stijgen kan hoofdpijn en/of bergziekte (misselijkheid) tot gevolg hebben. Rond 06.30 uur komt de zon op en dan hebben de meeste mensen de top bereikt. Het goddelijke uitzicht dat we dan onder ogen krijgen, daar was het allemaal om te doen! Daarna volgt de afdaling. De meeste mensen brunchen in Laban Rata en gaan daarna terug naar het basiskamp in het dal.

Voor reserveringen:
Sabah Parks Office
Ground Floor, Lot 1 – 3 Block K
Kompleks Sinsuran
Jalan Tun Fuad Stephens

Openingsuren: van maandag tot en met donderdag 08.00 uur tot 13.00 uur, 14.00 uur tot 17.00 uur; vrijdag 08.00 uur tot 11.30 uur, 14.00 uur tot 17.00 uur.

Ook hier is het mogelijk om via plaatselijke reisagentschappen te boeken. Van tevoren reserveren, vooral ook voor overnachtingen, zeker in Laban Rata, beveel ik u zeer aan.

Andere mogelijkheden Mount Kinabalu

Voor mensen die het beklimmen van de berg niet zien zitten, zijn er de volgende mogelijkheden. U kunt bij het hoofdkwartier een plattegrondje krijgen en op basis daarvan de Liwagu Trail volgen. Deze loopt grotendeels parallel met de gelijknamige rivier. Het is een prachtige tocht door een uniek natuurgebied. Met een beetje geluk kunt u hier vliegende eekhoorns zien. Bij nat weer wordt u soms besprongen door tijgerbloedzuigers. Deze hechten zich vast op de huid en zuigen zich vol met het bloed van hun slachtoffers. Trek de beestjes niet van uw vel af, want dan blijft de kop van het dier achter en dat gaat zweren. In de tropen geen sinecure! Er zijn echter twee eenvoudige oplossingen: rokers kunnen een brandende sigaret tegen het diertje aanhouden en dan laat het vanzelf los. Een andere mogelijkheid met hetzelfde resultaat is om het te bestrooien met zout (kleine zakjes zijn meestal aanwezig in de restaurants, neem er een paar mee).

Dagelijks begint er om 11.15 uur een wandeling onder leiding van een gids die ongeveer 1,5 uur duurt. Deze start bij het ecologisch centrum. Achter het administratiegebouw bevindt zich een orchideeëntuin. Ook hier zijn er bijna dagelijks begeleide wandelingen.

Nationale parken

10 prachtige bestemmingen in Oost-Maleisië en Maleisië