Negeri Sembilan

Swipe

Negeri Sembilan

Een van de meest merkwaardige staten van Maleisië is Negeri Sembilan. De naam betekent Negen Staten en tot rond 1880 bestond het dan ook uit negen ministaatjes die zich onder Britse druk verenigden. Een andere bijzonderheid zijn de inwoners van Negeri Sembilan. Zij zijn namelijk Minangkabauers. Oorspronkelijk is dit volk afkomstig uit Sumatra. In de 15e eeuw vestigden zij zich in deze streek. Hoewel zij het islamitische geloof belijden, hebben zij een eigen traditie voor wat het erfrecht betreft. Die is namelijk matrilineair. De erfelijke lijn loopt dan via de vrouwelijke kant en niet langs de mannelijke. De voornaamste man in het gezin is (was) de oudste broer van de moeder. Hij is (was) de facto de vaderfiguur. Traditioneel verblijft (verbleef) de man, ook ná zijn huwelijk de dag doorbrengen bij zijn eigen familie. Pas ’s avonds, na het volbrengen van zijn dagtaak, begeeft (begaf) de echtgenoot zich naar het huis van de familie van zijn vrouw. Dit traditionele systeem komt echter steeds meer onder druk te staan en maakt geleidelijk plaats voor het normale kerngezin. Gelukkig is de Minangkabause keuken nog niet verwaterd en dus nog steeds even pittig! Ook Negeri Sembilan was in het verleden een staat waar veel tinerts gevonden werd. Dat was voor de Britten in 1895 dan ook een aanleiding om een resident aan te stellen, die de sultan moest adviseren. Na de Tweede Wereldoorlog sloot de staat zich aan bij de Maleisische federatie.

Seremban

Seremban is de hoofdstad van het sultanaat Negeri Sembilan. Het is een aardige provincieplaats die vooral rust uitstraalt. Een aanrader als u aan de hectiek van een stad als KL wilt ontsnappen. De Masjid Negeri (Staatsmoskee), is gelegen aan de Jalan Dato Hamzah (vlak bij de Seremban Lake Gardens). Het gebouw rust op negen pilaren die symbool staan voor de oorspronkelijke negen staten van Negeri Sembilan. Het wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van moderne architectuur in het land. In tegenstelling hiermee is de Perpustakaan Negeri (State Library – bibliotheek) gevestigd in een gebouw uit de Britse periode. Ooit herbergde het de koloniale administratie. Dit aantrekkelijke bouwwerk in neoklassieke stijl werd gebouwd in 1912. Het bevindt zich eveneens in de nabijheid van de Seremban Lake Gardens. Niet ver daarvandaan, op de hoek van de Jalan Dato Abdul Kadir en de Jalan Abdul Malek ligt het Dewan Udangan Negeri (Staatssecretariaatsgebouw). Ook dit is een goed voorbeeld van mooie moderne architectuur. Tegenover dit gebouw staat het paleis van de sultan, Istana Besar, dat helaas alleen aan de buitenzijde bewonderd kan worden.

Als u de wonderen van traditionele architectuur wilt zien dan dient u zich te begeven naar de Seremban Expressweg. Hier bevinden zich het Muzium Negeri (Staatsmuseum), een cultureel centrum en een replica van een traditioneel Minangkabaus huis.

Port Dickson

Op zo’n 30 km ten westen van Seremban (en op een 60-tal kilometers van KL) ligt het havenplaatsje Port Dickson. Vooral in de weekends zijn de hotels gevuld met mensen uit Kuala Lumpur en Malakka die hier tot rust proberen te komen. De stranden zijn redelijk, maar het water is nogal ondiep. Dat wordt gelukkig gecompenseerd door de mooie zwembaden die alle hotels hebben. Ook aan goede, betaalbare restaurants is geen gebrek. Het oudste gebouw van deze plaats werd neergezet door de Portugezen in de 16e eeuw. Het is een vuurtoren, die overigens beklommen kan worden. Wees niet ongerust, sinds de 16e eeuw zijn er regelmatig onderhoudswerken gepleegd aan dit gebouw.

10 prachtige bestemmingen in Negeri Sembilan en Maleisië