New Brunswick

Swipe

Acadisch Schiereiland

In de noordoostpunt van de Canadese provincie New Brunswick ligt het Acadisch Schiereiland, het Péninsule Acadienne. Op deze pagina enkele bezienswaardigheden in dat gebied.

Grande-Anse

Péninsule Acadienne

Het Acadisch Schiereiland is zeer Frans georiënteerd. Dat heeft alles te maken met de Acadiërs die zich hier na 1755 hebben gevestigd (zie ook de pagina over het koloniale tijdperk bij de geschiedenis van Canada onder algemene informatie). Het dorp Grande-Anse noemt zich de toegangspoort tot deze streek.

Musée des Papes

Hier is aan 184 Rue Acadie het Musée des Papes, het pausenmuseum. Naar eigen zeggen is dit het enige in zijn soort in Noord-Amerika. In modellen, illustraties en kunstwerken worden er het geestelijke en artistieke erfgoed en de historie van het rooms-katholieke geloof tentoongesteld. Ook zijn er een grote maquette van de St.-Pieter-basiliek in Vaticaanstad en portretten van alle pausen. Open van half juni tot begin september.

Baie des Chaleurs

Grande-Anse zelf ligt op een van de hoogste punten in deze regio. Daardoor zijn er aardige uitzichten over de Baie des Chaleurs. Er zijn stranden en de zee heeft de kust in de loop der eeuwen zodanig bewerkt, dat er grillige kliffen en bezienswaardige rotsen zijn ontstaan.

Caraquet

Village Historique Acadien

Alles over de historie van en de komst van de Acadiërs naar deze regio (zie ook de pagina over het Canadese koloniale tijdperk) is te vinden in het Village Historique Acadien bij Caraquet. Dit is een openluchtmuseum met meer dan veertig grote en kleine huizen, werkplaatsen en andere gebouwen die hier naar toe zijn overgebracht. Er is het een en ander te zien over het leven in het Franse Canada tussen 1770 en 1939. Ook worden demonstraties verzorgd in oude ambachten en handvaardigheden. In het restaurant La Table des Ancêtres (de tafel van de voorouders) worden traditionele Acadische gerechten geserveerd. In een van de historische gebouwen, Château Albert, kan ook overnacht worden. De ingang van dit museumdorp is aan 14311 Route 11. Het is open van eind mei tot begin september, hoewel daarna nog wel tot half oktober rondleidingen worden gedaan.

Musée de Cire d’Acadie

Naast het Acadische openluchtmuseum is het wassenbeeldenmuseum Musée de Cire d’Acadie. Hier zijn meer dan 25 taferelen opgezet uit de vroege geschiedenis van Acadia tussen 1604 en 1761. Daarin zijn bijna negentig figuren op ware grootte te vinden. Open van eind mei tot begin september.

Musée Acadien

Caraquet zelf is de oudste nederzetting in het Franse noorden van New Brunswick. Deze plaats is gesticht in 1758 en wordt wel de hoofdstad van Acadia genoemd. Meer daarover is te bekijken in het Musée Acadien aan 15 Boulevard St.-Pierre Est. Daarbij komt niet alleen Acadia aan de orde maar ook het Acadisch Schiereiland. Open in juli en augustus, behalve op zaterdag, en in mei, juni en september alleen op werkdagen.

Ste.-Anne-du-Bocage

De komst van de Acadische mensen naar deze regio wordt herdacht in het kapelletje Ste.-Anne-du-Bocage. Dat fungeert als een monument en staat aan 213 Rue St.-Pierre Ouest (Route 11), aan het westelijke begin van het stadje. Het is hier in 1840 neergezet. In het bijbehorende park staat een standbeeld van Alexis Landry, de stichter van Caraquet.

Carrefour de la Mer

Vanuit Le Carrefour de la Mer, een toeristisch centrum aan de haven van Caraquet, worden boottochten gehouden die op zoek gaan naar walvissen en dolfijnen in de Baie des Chaleurs. In dit complex zijn onder andere ook een toeristenbureau (open van eind mei tot half september), een midgetgolfbaan en een restaurant met gerechten van vis- en andere zeedieren gevestigd. Bovendien is het vaak het middelpunt van toeristische en culturele activiteiten in Caraquet.

Festival Acadien de Caraquet

In de eerste helft van augustus wordt het Festival Acadien de Caraquet gehouden. Dat wordt het grootste Acadisch getinte cultuurfeest genoemd. Ieder jaar komen er meer dan tweehonderd artiesten voor muziek, theater, kunstuitingen, historische presentaties en optochten. Alles gaat in de Franse taal.

10 prachtige bestemmingen in Acadisch Schiereiland en Oost-Canada