New Brunswick

Swipe

Acadische eilanden

Aan de noordoostelijke punt van het Acadisch Schiereiland in de Canadese provincie New Brunswick liggen twee eilanden bij de monding van de Baie des Chaleurs in de Gulf of St. Larence. Er wordt hier veel turf gewonnen. Enkele van de bezienswaardigheden in deze regio vind je op deze pagina.

Shippagan

Aquarium et Centre Marin

De toegang naar die eilanden toe gaat via Shippagan. Deze kleine stad wordt New Brunswicks hoofdstad van de commerciële visserij genoemd. Hier is het Aquarium et Centre Marin, een onderzoekscentrum met dierentuin- en museumactiviteiten. In aquaria zijn meer dan drieduizend zeedieren te zien van honderd verschillende soorten die voorkomen in de Gulf of St. Lawrence en het aangrenzende deel van de Atlantische Oceaan. In een touch tank kunnen enkele dieren worden aangeraakt. Ook historie en ontwikkelingen in de visserij komen uitgebreid aan bod en zijn er kunstexposities. Buiten is een bassin met diverse soorten zeehonden. Op het terrein staat een vijftien meter hoge vuurtoren uit 1906 die is te beklimmen en waarin een informatiebureau van Shippagan zit. Dit aquarium- en zeeonderzoekscentrum staat aan 100 Rue de l’Aquarium en is open van half mei tot begin oktober.

Village du Père Noël

Gedurende de hele maand december is in dit plaatsje Le Village du Père Noël, het dorp van de kerstman. In de sneeuw tussen de bomen vormen verlichte huisjes, werkplaatsjes en een kerkje dat dorp. Er vinden activiteiten en evenementen plaats. Dat gebeurt in het kader van het Festival des Lumières de Noël, een festijn rond kerstlichtjes. Het wordt door toeristisch Canada aangemerkt als een van de belangrijke winteractiviteiten.

Lamèque

Turf

Voor het Acadisch Schiereiland liggen twee eilanden: Lamèque en Miscou. Die zijn via bruggen en dammen vanaf het vasteland bereikbaar. Op beide zijn veel veenmoerassen, naar men zelf zegt zelfs de grootste van Canada. Er wordt veel turf vandaan gehaald. Meestal rond de tweede helft van september beginnen de blaadjes van de moerasplanten te verkleuren en bieden de rood-, geel- en goudgekleurde veenvelden een bijzondere aanblik. Het plaatsje Lamèque is het centrum daarvan. Het noemt zich de turfmolmhoofdstad van de provincie. De verwerking van turf is op de visserij na de belangrijkste industrie van deze regio. Er worden rondleidingen verzorgd bij bedrijven die zich hiermee bezighouden. Informatie daarover is verkrijgbaar in het toeristenbureau aan 65 Rue du Ruisseau (open van eind mei tot half oktober).

Éco-Parc Lamèque

Van een stuk onaangetaste natuur is het Éco-Parc Lamèque gemaakt. Er is met plankiers een wandelroute uitgezet waarlangs met informatieborden inzicht wordt gegeven in de inheemse plantenwereld van het Acadisch Schiereiland. Bij de ingang is een bezoekerscentrum.

Petite-Rivière-de-l’Île

Église Ste.-Cécile

Aan de noordkant van het Lamèque-eiland is het dorpje Petite-Rivière-de-l’Île. Hier staat de kerk Église Ste.-Cécile. Die wordt een meesterwerk van naïeve kunst genoemd. Het kerkje dateert uit 1913 en heeft een nogal kleurrijk interieur. Eind juli vindt er het jaarlijkse Festival International de Musique Baroque plaats. Hier wordt alleen muziek uitgevoerd uit de periode 1600-1760 en dat wordt uniek voor Canada genoemd. Musici van over de hele wereld komen hier dan op oude of nagebouwde instrumenten barokmuziek uitvoeren.

Île Miscou

Vuurtoren

Het eiland Lamèque is met een brug verbonden met het tweede eiland, Île Miscou. Dat wordt al in 1534 genoemd door ontdekkingsreiziger Jacques Cartier en heeft lang als vluchthaven dienstgedaan voor Baskische vissers. Het is vlak en bestaat bijna volledig uit veenmoerassen. Ook hier wordt veel turf gewonnen. Voor een goed uitzicht op de turfmoerassen kan in de zomermaanden de historische vuurtoren aan het eind van het eiland worden beklommen. Het is een houten bouwwerk dat hier al sinds 1856 staat, een nationaal monument.

10 prachtige bestemmingen in Acadische eilanden en Oost-Canada