New Brunswick

Swipe

Bay of Fundy oost

De Chignecto Bay is een ‘vinger’ van de Bay of Fundy. Deze loopt langs de hele zuidkust van de Canadese provincie New Brunswick en is een zeearm van de Atlantische Oceaan. Aan de overkant ligt de Canadese provincie Nova Scotia. Tweemaal per dag dringt tijdens de opkomst van de vloed honderd miljard ton zeewater deze zeearm binnen. Dat is, naar men hier zegt, net zoveel als alle rivieren op de hele aardbol bij elkaar per 24 uur aan water naar de oceanen afvoeren. Omdat de oevers bestaan uit tamelijk hard rotsgesteente dat op veel plaatsen min of meer loodrecht uit de zeebodem oprijst, heeft al dat water geen kans het aangrenzende land te overspoelen; het kan alleen maar omhoog. Bovendien komen de oevers als een trechter steeds dichter naar elkaar toe. Dat bij elkaar zorgt ervoor dat het water in de baai soms tot zestien meter hoogte stijgt, afhankelijk van de stand van zon en maan. Als al dat zeewater zich bij eb weer naar de Atlantische Oceaan terugtrekt, vallen langs de kusten en in de haventjes hele stukken droog en kun je over de zeebodem lopen.

Wereldwonder

Deze getijden in de Bay of Fundy worden de hoogste van de wereld genoemd en een van de wereldwonderen van de zee. Een cyclus van eb en vloed duurt circa twaalf uur en 25 minuten. Daardoor heeft dit fenomeen niet iedere dag op dezelfde tijden plaats. Op getijtafels is te zien hoe laat de vloed opkomt en weer afneemt. Die zijn verkrijgbaar bij de toeristenbureaus. In september 2007 is de baai door de VN-cultuurorganisatie Unesco angewezen als Biosphere Reserve. Daarmee is die erkend als fenomeen van wereldklasse en is de Bay of Fundy op een lijst gekomen van natuur- en cultuurgebieden die bescherming verdienen. Op tal van plaatsen zijn rond dit natuurwonder toeristische attracties ontstaan. Op deze pagina die aan de oostkant van de baai, tussen Moncton en het Fundy National Park.

Hillsborough

Wilson Brook Conservation Area

Ten zuiden van Moncton ligt aan de westoever van de Petitcodiac River het plaatsje Hillsborough. Hier was een uitgebreide gipsindustrie. Hoewel die nu is verdwenen, zijn de gipsvoorraden lang niet uitgeput. In het natuurgebied Wilson Brook Conservation Area zijn gipsgrotten te bezoeken. Ook is er een ondergronds gipsmeer. Tochten door die grotten worden van begin juni tot half september gemaakt met ervaren gidsen. Vertrek is vanaf het Wetland Park aan Main Street, vlak bij het spoorwegmuseum. Reserveren is noodzakelijk. Informatie via tel. +1-506-734-2660.

Salem and Hillsborough Railroad

Dat spoorwegmuseum is Salem and Hillsborough Railroad and Museum aan 2847 Main Street (Highway 114). Er zijn herinneringen aan de glorietijd van de spoorwegen te vinden. Buiten staan enkele historische locomotieven en wagons. Soms worden daar ritten mee gemaakt over een traject tussen Hillsborough en Salem. Het museum is open van half juni tot begin september.

Hopewell Cape

Hopewell Rocks

Dat proces van tweemaal daags in- en uitstromen van het oceaanwater in de Bay of Fundy heeft ingrijpende gevolgen voor de oevers. Bij het dorpje Hopewell Cape, vlak bij de monding van de Petitcodiac River in de Shepody Bay, ligt het natuurmonument Hopewell Rocks. De getijden hebben hier gezorgd voor grillige vormen aan rotswanden en afbrekende eilanden. De zee schuurde zandsteen rond graniet weg waardoor gaten in de kusten kwamen en er uiteindelijk vrijstaande pilaren en eilandjes ontstonden. Door het bovenop liggende graniet dat nauwelijks wegsleet, kregen deze paddenstoelvormen. De begroeiing met bomen deed het lijken op bloempotten. De eilandjes worden dan ook Flowerpot Rocks genoemd. Hopewell Rocks is een door de overheidsinstelling Parks Canada onderhouden gebied met wandelroutes en uitkijkplatforms. Bij eb kun je via trappen langs de kliffen naar beneden en op de zeebodem tussen de bloempot-eilandjes rondlopen. Die is toegankelijk van drie uur voor tot drie uur na eb. In een bezoekerscentrum wordt uitleg gegeven over het ontstaan van de getijden en de gevolgen ervan voor het landschap, met name in de Bay of Fundy. Ook zijn er enkele Mi’kmaq-legendes uitgebeeld en zijn er exposities over de natuur in de omgeving. Het park is ten zuiden van Moncton en is bereikbaar vanaf Highway 114. Het bezoekerscentrum, het parkeerterrein en de trappen naar de bodem van de oceaan zijn open van half mei tot de tweede week van oktober. Het park, de uitkijkplatforms en de wandelroutes zijn altijd toegankelijk. Sommige van die routes voeren langs de kliffen naar beneden. Buiten het seizoen zijn er echter geen medewerkers van Parks Canada aanwezig, dus dan moet je zelf in de gaten houden wanneer de vloed opkomt. Je kunt dan trouwens de toegangsweg naar het park gebruiken om de auto te parkeren.

Riverside-Albert

Mary’s Point

Goed zicht op 'wolken' strandlopers is er tussen circa half juli en eind augustus bij het schiereilandje Mary’s Point ten zuiden van het dorp Riverside-Albert. Dat ligt bij de monding van de Shepody Bay in de Chignecto Bay. Ze komen zich hier zo'n tien tot twintig dagen vol eten voor ze aan hun vlucht naar Suriname beginnen.

Old Bank of New Brunswick Museum

Informatie over deze vogeltjes, hun voedingsgewoonten en hun halteplaats aan de Bay of Fundy is te bekijken in het Old Bank of New Brunswick Museum and Visitor Information Centre aan 5985 King Street/Route 114. Er zijn eveneens exposities over de plaatselijke historie en hier vandaan vertrekken wandelroutes naar uitkijkpunten. Het is open van eind juni tot begin september.

10 prachtige bestemmingen in Bay of Fundy oost en Oost-Canada