New Brunswick

Swipe

Bay of Fundy west

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden in het Fundy National Park aan de Bay of Fundy in de Canadese provincie New Brunswick en verder langs de kust naar het westen tot Saint John.

Alma

Route 114 gaat dwars door het Fundy National Park. Dat is een beschermd natuurgebied bij de monding van Chignecto Bay in de Bay of Fundy. Het vissersdorp Alma is de oostelijke toegang. Hier zijn tal van hotels en restaurants die op de populariteit van het park inhaken. Er vertrekken ook meerdaagse kanotochten door het natuurreservaat met overnachting in afgelegen grotten. Informatie daarover is verkrijgbaar bij het toeristenbureau aan 8584 Main Street (open van half mei tot half oktober).

Fundy National Park

In het Fundy National Park zelf zijn ook campings en tal van andere recreatiemogelijkheden. De natuur staat echter voorop en die richt zich hier op twee zaken: de kust aan de Bay of Fundy en de Caledonische hoogvlakte daar direct aan grenzend, onderdeel van het Appalachen-gebergte en doorsneden door diepe rivierdalen. Er zijn dichte wouden, moerassen, watervallen, rivieren, restanten van vroegere menselijke activiteiten en stranden. Zwarte beren en elanden zijn er de grootste dieren, maar er zitten ook bevers, wasbeertjes en slechtvalken. Meer dan 120 kilometer aan uitgezette routes loopt er doorheen. In een informatie- en bezoekerscentrum aan 8642 Route 114 zijn exposities over de natuur in het park en de Bay of Fundy. Parkwachters vertrekken hier vandaan voor rondleidingen. Hier zijn ook plaatsen te boeken op een van de kampeerterreinen, waarvan die bij het bezoekerscentrum het hele jaar open is. In verband met de grote belangstelling is van tevoren reserveren aan te raden. Dat kan via tel. +1-506-887-6000. Het informatiecentrum is open van half mei tot half oktober.

Sussex

Bij Wolf Lake verlaat Highway 114 het Fundy-park aan de noordwestkant en komt dan uit in Sussex. Deze plaats ligt centraal ten opzichte van New Brunswicks grootste steden Fredericton, Saint John en Moncton.

Overkapte bruggen

Sussex wordt de hoofdstad van de overkapte bruggen van Atlantisch Canada genoemd. In de directe omgeving zijn er tien, alle gebouwd tussen 1905 en 1939. Bij het Kings County-informatiecentrum aan 57 Wheeler Road (Highway 121) is een brochure verkrijgbaar met een toeristische route erlangs. Het is open van begin juni tot de tweede week van oktober.

Agricultural Museum

In het centrum van dit stadje bevindt zich aan 28 Perry Street het Agricultural Museum of New Brunswick. In een vroegere smederij zijn exposities over huishoudelijke voorwerpen, gereedschappen, landbouwwerktuigen, militaire herinneringen uit de tijd dat Sussex een legerplaats was, een schoolklas, de spoorwegen en andere zaken uit de plaatselijke historie. Open van half mei tot half september.

St. Martins

Vanaf Sussex zuidwaarts ligt aan het eind van Route 111 net voor deze naar Saint John afbuigt het dorpje St. Martins. Dat noemt zichzelf het hart van de Bay of Fundy. Belangrijkste reden daarvoor is dat het centraal ligt ten opzichte van Hopewell Cape aan de oostkant van de baai en St. Andrews aan de westkant. Het heeft daardoor een goede uitgangspositie voor het bekijken van de New Brunswickse kant van de Bay of Fundy. Informatie hierover is verkrijgbaar in het toeristenbureau in een vuurtoren bij de haven, aan 424 Main Street.

Echogrotten

Interessantste bezienswaardigheid hier zijn de echogrotten. Als het eb in de Fundy-baai is, zijn die vanaf het strand Mac’s Beach lopend over de zeebodem bereikbaar. Ze zijn in de rode zandkliffen uitgeschuurd door de gigantische hoeveelheden in- en uitstromend water van de baai. De grotten zijn toegankelijk van twee uur voor tot twee uur na laagwater.

Quaco Museum

In het plaatselijke Quaco Museum aan 236 Main Street zijn tentoonstellingen over de regionale geschiedenis en scheepsbouw. Zo’n vijftien werven in en rond dit vissersdorp leverden in de negentiende eeuw meer dan vijfhonderd houten zeilschepen af. Nu is er geen enkele werf meer. Exposities in dit museum laten er van alles over zien. Het is open van eind juni tot begin september.

Fundy Trail

St. Martins is de toegangspoort tot de Fundy Trail. Dat is een zestien kilometer lange route langs de oever van de Bay of Fundy, toegankelijk van half mei tot half oktober. Hij begint ten oosten van het dorp en loopt tot de Big Salmon River. Daar is een informatiecentrum met video’s en displays over de natuur, de bosbouw, de visserij en de historie van deze regio. De route trekt door de Fundy Escarpment, een strook aan de bovenkant van 150 tot 250 meter hoge kliffen die soms loodrecht naar beneden gaan. Deze ‘natuurmuur’ loopt van St. Martins tot aan het Fundy National Park. De Fundy Trail kan zowel lopend of fietsend als met de auto gedaan worden. Onderweg zijn diverse uitkijkplaatsen. Vanaf de Big Salmon River loopt een 41 kilometer lang wandelpad dwars door de wildernis naar het Fundy-park.

10 prachtige bestemmingen in Bay of Fundy west en Oost-Canada