New Brunswick

Swipe

Edmundston

Het gebied langs de grens met de provincie Québec in het noorden van de Canadese provincie New Brunswick is heuvelachtig. Er zijn diverse populaire uitgaansgebieden. Toeristische hoogtepunten zijn vooral te vinden in het noordwesten rond Edmundston en in de noordoostelijke helft langs de Baie des Chaleurs. Hier eerst de regio rond Edmundston nabij de grens met Québec.

De toegangspoort naar New Brunswick en eigenlijk naar de hele Maritimes-regio vanuit de Canadese provincie Québec is Edmundston. Deze stad ligt in het noordwesten van de provincie, aan de Saint John River die vanuit de VS door New Brunswick naar de Bay of Fundy stroomt.

Petit Témis Inter Provincial Linear Park

Hier begint het eerste interprovinciale fietsnetwerk van Canada, de Petit Témis Inter Provincial Linear Park. Deze is 130 kilometer lang en loopt over een voormalige spoorbaan naar Rivière-du-Loup aan de kust van de Fleuve St.-Laurent in Québec. Het officiële startpunt is bij het Pavillon l’Estacade aan 116 Rue Victoria, maar er zijn diverse andere plekken die toegang tot deze route geven. ’s Winters rijden er sneeuwscooters. Het Edmundston Visitor Information Centre in een kiosk aan 160 Boulevard Hébert heeft er meer informatie over. Het is open van eind juni tot begin september.

Madawaska Museum

Edmundston is het hart van de Madawaska-regio. Ooit waren hier plannen om een eigen republiek te vestigen. In het Madawaska Museum is daarover meer te zien. Ook zijn daar exposities over de plaatselijke historie en cultuur, en zijn er displays met antiek meubilair en oude gebruiksvoorwerpen. Het staat aan 195 Boulevard Hébert.

Fortin du P’tit Sault

De stad ligt vlak bij de grens met de VS. In de eerste helft van de negentiende eeuw was het daarom van strategisch belang en werden er langs de grens militaire verdedigingswerken gebouwd. In Edmundston stond een blokhuis. Dat werd echter in 1855 na een blikseminslag door brand verwoest. In 2000 kwam er een replica van, de Fortin du P’tit Sault. Die werd volgens de oorspronkelijke plannen nagebouwd, staat aan 10 Rue St.-Jean en is open van eind juni tot begin september.

St.-Jacques

Jardin Botanique

Even ten noorden van Edmundston komt de Petit-Témis-fietsroute in het dorp St.-Jacques onder andere langs Le Jardin Botanique. Hier bevinden zich meer dan vijftigduizend planten in acht botanische tuinen en twee arboreta bij vijvers en beekjes met eenden en kikkers. De ingang is aan 33 Rue Principale en de tuinen zijn open van begin juni tot half oktober. De Jardin Botanique is onderdeel van het Parc Provincial de la République met wandel- en fietsroutes en een camping.

Musée de l’Automobile

In dat Parc Provincial de la République is ook het Musée de l’Automobile. Tal van antieke auto’s en auto-achtige vervoermiddelen zijn hier te zien. Ook zijn er enkele moderne wagens die in New Brunswick zelf werden geproduceerd. In displays zijn voorwerpen die een beeld geven van de historie van de auto. Dit museum is aan 35 Rue Principale en is open van half juni tot half september.

St.-Basile

Maison Cyr

In het inheemse reservaat Madawaska Maliseet First Nation ten oosten van Edmundston is het dorp St.-Basile. Hier worden ‘aboriginal escapes to nature’ aangeboden, inheemse ontsnappingen naar de natuur. Onder andere worden wandeltochten gemaakt en zijn demonstraties te zien van het maken van werkstukken van hazelnoothout of andere handvaardigheidsbezigheden. Informatie hierover is verkrijgbaar in Maison Cyr. Dat staat aan 711 Rue de la Chapelle. Het dateert uit 1810 en is daarmee het oudste huis van deze streek. Er zit een klein museum in met exposities over dit huis en het reservaat. Maison Cyr is open van begin juli tot eind augustus.

10 prachtige bestemmingen in Edmundston en Oost-Canada