New Brunswick

Swipe

Halverwege de VS-grens

Langs de St. Croix River en de grens met de Verenigde Staten in het westen van de Canadese provincie New Brunswick noordwaarts kom je bij de St. John River. Die verder naar het noorden, tegen de stroming in vervolgend kom je uit bij een paar aardige bezienswaardigheden.

Hartland

New Brunswicks kleinste stad is Hartland, naar het noorden ongeveer halverwege de grens met de VS. Het plaatsje telt nauwelijks duizend inwoners. Toch heeft het een eigen burgemeester en een gemeenteraad. Daarmee is het, naar men zelf zegt, de kleinste zelfstandige gemeente van Canada. Al in 1802 werd het gesticht door Amerikaanse loyalisten.

Overkapte brug

Hier is ‘s werelds langste overkapte brug. Deze hangt over de St. John River, is 391 meter lang en heeft een houten dak over de gehele lengte. Het onderstel dateert van 1901, de kap kwam er in 1922 op. De brug is een nationaal monument. Verkeer tot een bepaalde omvang kan er gewoon overheen. Een enkele keer wordt de brug afgesloten voor een bruiloftsfeest of een festival. Aan de Hartland-kant is aan 365 Main Street een informatiecentrum hierover. Dat is open van half mei tot begin oktober. Eind juni wordt op en rond de brug het jaarlijkse Hartland Potato Festival gehouden, een festijn waarin de aardappel wordt geëerd met barbecues, parades en een aardappelbakwedstrijd. Dit product is voor de regionale economie belangrijk. Er zitten veel aardappeltelers.

Florenceville

Even verder stroomopwaarts ligt over de St. John River nog een overkapte brug: bij het dorp Florenceville. Deze is er in 1907 neergelegd en is 47 meter lang. Maar een deel van de hele brug over de rivier is overkapt. De rest heeft gewoon stalen spanten. De hoofdstraat Main Street loopt er langs. Aan deze weg zijn enkele uitkijkplaatsen die zicht geven op de brug en de rivier.

Friethoofdstad

Florenceville ligt eveneens midden in de aardappelvelden. Dit plaatsje noemt zichzelf de friethoofdstad van de wereld. Dat heeft vooral te maken met naar eigen zeggen ’s? werelds grootste frietproducent McCain Foods. Die is hier in 1957 begonnen met de productie van ingevroren voorgebakken friet. Nog altijd is hier het hoofdkantoor: aan 107 Main Street. Er worden echter geen rondleidingen verzorgd.

10 prachtige bestemmingen in Halverwege de VS-grens en Oost-Canada