New Brunswick

Swipe

In het hart van de provincie

Hier zijn enkele bezienswaardigheden in plaatsen in het hart van de Canadese provincie New Brunswick, tussen hoofdstad Fredericton en kustplaats Miramichi in het noordoosten. Zie voor de hoofdstad zelf deze pagina en voor Miramichi de pagina over de regio Miramichi.

Boiestown

Het provinciale geografische hart van New Brunswick ligt ongeveer bij het plaatsje Boiestown. Route 8 komt hier bij de Miramichi River en die wordt vanaf dit dorp richting het noordoosten steeds ‘machtiger’.

Woodmen’s Museum

In Boiestown bevindt zich het Central New Brunswick Woodmen’s Museum aan 6342 Route 8. Dit is een openluchtmuseum met huisjes en werkplaatsen uit het leven van de bosarbeiders, een nagebouwd houthakkerskamp en exposities over de bosbouwindustrie, de lokale historie, de visserij op de Miramichi River en gereedschappen die gebruikt werden door de inheemse mensen. Open van half mei tot half oktober.

Fall Brook Falls

In de buurt is ook Fall Brook Falls. Dit is de hoogste waterval van de provincie, al is hij wel smaller dan die bij Grand Falls. Hij is goed verstopt in de wouden bij het dorp, op het terrein van Bowater Pulp and Paper voorbij McKeil Gate. Er moet wel toegang worden betaald. Informatie in het toeristenbureau van Boiestown, ondergebracht bij het houthakkersmuseum aan 6342 Route 8 (open van half mei tot half oktober).

McNamee

Priceville Suspension Bridge

Bij het dorpje McNamee hangt een ruim 190 meter lange voetbrug over de Miramichi River, de Priceville Suspension Bridge. Het is een smal, houten en soms nogal wiebelig geval, ongeschikt voor wie hoogtevrees heeft. Je hebt er echter mooie uitzichten op de rivier en de omringende wouden. Hij wordt New Brunswicks langste hangbrug genoemd en is ook een populair startpunt voor kanoërs en kajakkers voor een vaartocht stroomafwaarts over de Miramichi River. De brug hangt tussen McNamee aan de zuidoever en Priceville aan de noordoever.

Doaktown

De Miramichi River is beroemd om de zalm en de vele plaatsen waar je daarop kunt vissen. In het dorp Doaktown en omgeving zijn tal van lodges waar je voor een visvakantie terecht kunt. Ook zijn er diverse organisatoren van visexcursies. Het eerste hotel hier verrees al in 1807. Daar omheen groeide een nederzetting die werd genoemd naar een van de invloedrijkste inwoners, squire Robert Doak. Hij stichtte hier onder meer een zagerij, een korenmolen en een wol-kaarderij.

Nelson Hollow

Een andere toeristische trekker hier is de overkapte brug Nelson Hollow. Dit is de oudste overgebleven brug met een dak erop van New Brunswick. Hij is gebouwd in 1876 en in 1899 en 1977 gerenoveerd. De brug ligt over het riviertje Betts Mill Brook, is 24 meter lang en tegenwoordig alleen nog toegankelijk voor voetgangers. Nelson Hollow Drive en Lyons Lane ten westen van het dorp lopen er naar toe.

Rogersville

Brussels Sprouts Festival

Verder mogen de spruitjes van Rogersville niet onvermeld blijven. In dit Acadische dorp ten zuiden van Miramichi wordt ieder jaar eind juli het Brussels Sprouts Festival gehouden, of eigenlijk het Festival des Choux de Bruxelles. Er zijn dan optochten, barbecues, auto- en fietstochten en andere activiteiten. In de regio rond Rogersville waren vroeger veel spruitjeskwekers. Dat aantal is nu niet zo groot meer, maar hun belang voor het dorp wordt nog steeds met dit festival gevierd.

Trappisten

In dit dorp zijn twee kloosters die begin twintigste eeuw zijn gesticht door uit Frankrijk verdreven trappistenmonniken en -nonnen. Beide groepen houden zich onder meer bezig met land- en tuinbouw. Zij staan half augustus centraal tijdens een pelgrimsevenement rond de viering van Maria-Hemelvaart. Een monument in het dorp is gewijd aan de stichter van het monnikenklooster, monseigneur Marcel-François Richard. Die heeft zich bijzonder ingezet voor behoud en opbloei van de Acadische cultuur in deze regio.

Stationsgebouw

Informatie over Rogersville is verkrijgbaar in het toeristenbureau. Dat zit in het spoorwegstation aan 11082 Rue Principale. Dit station is nog steeds in gebruik. De Via Rail-trein van Halifax naar Montréal stopt hier op zes dagen per week. Het gebouw dateert uit 1930 en is een historisch monument. Het toeristenbureau is open van half juni tot begin september.

10 prachtige bestemmingen in In het hart van de provincie en Oost-Canada