New Brunswick

Swipe

Langs de grens met de VS

De belangrijkste ader in het westen van de Canadese provincie New Brunswick is de St. John River. Deze loopt vanaf de grens met de staat Maine in de Verenigde Staten in het noordwesten tot aan New Brunswicks grootste stad Saint John in het zuiden. Het wordt wel de schilderachtigste rivier van Atlantisch Canada genoemd, stromend door kloven, onder de langste overkapte brug van de wereld door en langs hoofdstad Fredericton, uitmondend via de Reversing Falls bij Saint John in de Bay of Fundy. Langs het zuidelijke deel van de VS-grens zorgt de St. Croix River voor de scheiding tussen de VS en Canada. Deze is van grote historische betekenis voor beide landen. Over de bezienswaardigheden daar op deze pagina's meer. Hier eerst het tamelijk toeristische maar ook historische St. Andrews.

St. Andrews

Amerikaanse woningen

Tegen de stroom in vanaf de Bay of Fundy langs de westgrens van New Brunswick met de VS naar het noorden ligt het plaatsje St. Andrews (of St. Andrews-by-the-Sea zoals het ook vaak wordt genoemd). Het is op een schiereiland gebouwd aan de noordoever van de Passamaquoddy Bay en is in 1783 gesticht door vluchtende Amerikaanse loyalisten. Naar verluidt hadden sommigen hun Amerikaanse huis op een schuit geladen en hier neergezet. Het zou het grote aantal ‘Amerikaanse’ woningen hier kunnen verklaren. Ze staan in het centrum en dat is vooral daarom een beschermd stadsgezicht.

St. Andrews Blockhouse

Aan 23 Joe’s Point Road staat het uit 1812 daterende St. Andrews Blockhouse. Dat werd door de inwoners zelf gebouwd om het plaatsje tegen Amerikaanse invallen te verdedigen. Nu is het een historisch monument met tentoonstellingen over de constructie en de rol van dit militaire bouwwerk. Open van begin juni tot eind augustus.

Sheriff Andrews House

In het hart van het historische centrum staat aan 63 King Street het Sheriff Andrews House uit 1820. De Andrews-familie was een van de rijkste in deze regio. In hun vroegere villa zit nu een museum met meubilair en voorwerpen uit de eerste helft van de negentiende eeuw. De keuken in het souterrain wordt nog altijd gebruikt voor demonstraties van de negentiende-eeuwse kookkunst. Dit museumhuis is alleen in de zomermaanden open.

Kingsbrae Garden

Op het hoogste punt van St. Andrews, aan 220 King Street in het centrum, is Kingsbrae Garden. Op een terrein van elf hectare zijn verschillende soorten tuinen aangelegd met vijvers en perken met meer dan vijftigduizend bloemen, planten, struiken en bomen. Onder meer is er een boom uit het Jura-tijdperk: een wollemi-den uit Australië. Die wordt een levend fossiel genoemd, daterend uit de tijd van de dinosaurussen, de enige in Canada en zeer zeldzaam. Op de hele wereld zouden er nog slechts enkele honderden van zijn. Verder zijn er een doolhof, een kunstgalerie en een café. Wandelroutes voeren je overal langs. Voor de waterhuishouding is een verkleinde uitvoering van een windmolen neergezet. Die is in Nederland gebouwd en in stukken naar hier overgebracht. Enkele uitkijkplaatsen geven zicht op Ministers Island (zie verderop) en Passamaquoddy Bay. Het complex is open van half mei tot begin oktober en van eind november tot eind december gehuld in kerstsfeer.

Huntsman Marine Science Centre

Het belang van de nabije zee uit zich hier in St. Andrews in twee onderzoekscentra: Huntsman Marine Science Centre en Atlantic Salmon Interpretive Centre. Het eerste is een centrum dat zich bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek naar vissen, zoogdieren, vogels en planten die langs de kusten van de Bay of Fundy voorkomen. Er is een museum bij met displays daarover, aquaria met zoet- en zoutwatervissen en terraria met kikkers, padden en schildpadden. De ingang is aan Lower Campus Road, bereikbaar via Brandy Cove Road. Open van eind mei tot eind augustus.

Atlantic Salmon Interpretive Centre

Het Atlantic Salmon Interpretive Centre biedt informatie over de Atlantische zalm. Er zijn ook aquaria waarin zalmen in diverse stadia van hun groei zijn te bekijken en er is een groot raam dat rechtstreeks zicht geeft op het onderwaterleven van de Chamcook Stream. Daarin zitten ook forellen, palingen en andere waterdieren. Buiten zijn enkele wandelroutes langs die rivier en naar de oever van de Passamaquoddy Bay. Het centrum staat aan Chamcook Lake Road/Route 127 ten oosten van St. Andrews en is open van half mei tot half oktober.

10 prachtige bestemmingen in Langs de grens met de VS en Oost-Canada