New Brunswick

Swipe

Miramichi en omgeving

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden in Miramichi en omgeving aan de oostkust van de Canadese provincie New Brunswick. Deze stad kijkt uit op de Miramichi Bay en die mondt uit in de Gulf of St. Lawrence.

Miramichi

Naar eigen zeggen is Miramichi (klemtoon op ‘chi’) de hoofdstad van Iers Canada. Deze grote stad ligt aan de monding van de Miramichi River. Volgens velen is dat de beste zalmrivier van de wereld, of minstens van Canada, maar in ieder geval van New Brunswick. Deze stad heette tot 1995 Chatham and Newcastle. Nu zijn dat twee aan elkaar gegroeide wijken.

St. Michael’s Museum

Over de geschiedenis hierachter maar ook van veel oudere onderwerpen zijn exposities te zien in het St. Michael’s Museum. Dat zit in een vroegere pastorie uit 1846 die achter de St. Michael-basiliek staat aan 10 Howard Street. In dat gebouwtje hebben ook een ziekenhuis en een school gezeten. Ook daarover zijn displays te zien en bovendien over historische en culturele activiteiten in de Miramichi-gemeenschap. Open op werkdagen.

Natural History Museum

Aan 149 Wellington Street bevindt zich het Natural History Museum. Dat behoort tot de oudste natuurhistorische musea in Canada en heeft exposities over onder andere de koophandel, de scheepsbouw, de houtindustrie en de visserij in deze regio vanaf 1835. Ook zijn er displays over geologische bijzonderheden, archeologische vondsten en opgezette dieren, vogels en insecten uit de omgeving. Open van eind mei tot eind augustus.

Middle Island Irish Historical Park

Ieren die in de jaren veertig van de 19e eeuw de hongersnood ontvluchtten en naar Canada trokken, kwamen onder andere aan bij Miramichi. Omdat op hun schepen vaak besmettelijke ziekten uitbraken, werden ze op een eiland voor de kust in quarantaine geplaatst. Velen overleden er. Hierover is meer te zien in een bezoekerscentrum bij het Middle Island Irish Historical Park. Er zijn veel foto’s maar ook historische voorwerpen en displays over deze tragedie, de schepen en het eiland. Het staat aan 2340 Water Street en daar vandaan is het eiland ook bereikbaar. Door het park lopen wandelroutes en er staat een groot Keltisch kruis als monument voor de omgekomen Ierse immigranten.

Ritchie Wharf/Murray House

Over de historie van de plaatselijke scheepsbouw is een en ander te vinden in het langs de Miramichi River liggende maritieme themapark Ritchie Wharf aan Norton Lane. Hier zitten winkeltjes en restaurants in enkele gerestaureerde panden langs een houten wandelboulevard. Ook zijn er aanlegsteigers voor plezier- en rondvaartboten. Op nummer 50 is het historische Murray House uit 1826 waarin nu een toeristeninformatiebureau zit (open van half mei tot eind augustus).

Beaubears Island

Vanaf Ritchie Wharf vertrekken bootexcursies naar het midden in de Miramichi River gelegen nationale monument Beaubears Island. Daar zijn resten te vinden van duizenden jaren bewoning door inheemse Mi’kmaq-mensen, van gevluchte Acadiërs uit Nova Scotia en van scheepsbouwactiviteiten. Er loopt een wandelpad over het eiland en er zijn rustgevende dennenbossen. Een informatiecentrum met tentoonstellingen over het eiland is aan 35 St. Patrick’s Drive. Boottochten worden gemaakt van begin juni tot eind augustus.

French Fort Cove

Aan de zuidkant van Miramichi ligt rond een inham het natuurgebied French Fort Cove. Hier zijn wandelroutes, een waterval, een overkapte brug, een steengroeve en restanten van verdedigingswerken van Acadiërs. Ook kunnen er van begin mei tot eind september kano’s en roeibootjes worden gehuurd. Interessant is de rondleiding ‘Dare the Dark for the Headles Nun’, trotseer de duisternis voor een zoektocht naar de non zonder hoofd. Gekostumeerde gidsen vertellen het verhaal daarvan en wat historische achtergronden van het gebied. Schaduwen en assistent-gidsen maken er een spookachtige gebeurtenis van. De hoofdloze non zou een in het park verborgen schat bewaken. Vertrek is bij het invallen van de duisternis op maandagen, woensdagen en vrijdagen tussen begin juli en eind augustus vanaf de ingang van het natuurgebied aan 1111 King George Highway.

South Esk

Salmon Conservatory Centre

Ten westen van Miramichi aan de noordoever van de Little Southwest Miramichi River is bij South Esk naar eigen zeggen Noord-Amerika’s oudste continu in bedrijf zijnde kwekerij van Atlantische zalm en forel: het Miramichi Salmon Conservatory Centre. De eerste activiteiten hier begonnen al in 1873. Het onderzoek en de activiteiten kunnen van begin mei tot eind september worden bekeken met een rondleiding. Tot eind november mag er op forel worden gevist. Visgerei wordt beschikbaar gesteld, een visvergunning is niet nodig. Het centrum is aan 485 Route 420.

Metepenagiag

Metepenagiag Heritage Park

Waar, nog wat verder ten westen van Miramichi, de Northwest Miramichi River en de Little Southwest Miramichi River samenkomen is het inheemse reservaat van de Red Bank First Nation. Hier is naar men zelf zegt het oudste dorp van New Brunswick, het dorp van dertig eeuwen: Metepenagiag. In de omgeving daarvan wonen al meer dan drieduizend jaar Mi’kmaq-mensen. Archeologen hebben ruim honderd plekken gevonden die daarop duiden. Twee daarvan, Augustine Mound en Oxbow Village, zijn tot nationale monumenten verklaard. Het gebied daaromheen is het Metepenagiag Heritage Park. Er lopen enkele informatieve wandelroutes doorheen. In het Metepenagiag Heritage Park Interpretation Centre zijn displays met voorwerpen en verklaringen over het gebied en de drieduizendjarige historie. De toegang is aan 2156 Micmac Road (Highway 420). Open van mei tot oktober. In het dorp is een restaurant waar inheemse Mi’kmaq-gerechten worden geserveerd.

10 prachtige bestemmingen in Miramichi en omgeving en Oost-Canada