New Brunswick

Swipe

Moncton

Moncton is in omvang de tweede stad van de Canadese provincie New Brunswick. Deze ligt op een kruispunt van wegen en routes vanuit het noorden en westen naar de rest van Atlantisch Canada. Het centrum is gezellig druk met een boulevard langs de Petitcodiac River en diverse uitgaansgelegenheden. Twee attracties trekken zeer veel toeristen naar hier: Tidal Bore en Magnetic Hill. Maar er is meer te bekijken.

Tidal Bore

In deze stad is al goed te merken dat de Bay of Fundy (daarover meer op de pagina over de Bay of Fundy) in de buurt is. Ze is gebouwd in een knik aan de Petitcodiac River en die mondt via de Shepody Bay en de Chignecto Bay uit in de Bay of Fundy. Het betekent dat de reuzengetijden van de Fundy-baai ook in Moncton komen. Hier wordt dat een Tidal Bore genoemd, vloedgolf, in het Frans mascaret. Twee keer per 25 uur dwingt de opkomende vloed het rivierwater terug te stromen. In het Bore Park aan Main Street zijn aan de oever van de Petitcodiac River tribunes waar het aankomen van die vloedgolf is te aanschouwen. Er staat ook een bord waarop is aangegeven hoe laat de eerstvolgende Tidal Bore wordt verwacht. Dat is bovendien te zien bij het toeristenbureau aan 10 Bendview Court (bij het Bore Park, open van half mei tot half oktober) en bij de meeste hotelrecepties.

Magnetic Hill

Het tweede toeristische hoogtepunt van Moncton is Magnetic Hill. Dat is een heuvel met magische krachten. Als je die afrijdt, lijkt het of je met een magneet weer naar boven wordt getrokken. Vroeger was het betreffende stuk gewoon onderdeel van een straat. Tegenwoordig is de doorgaande weg (Trans-Canada Highway 2) er omheen gelegd en is het een aparte toeristische attractie. Magnetic Hill ligt vanuit de stad gezien aan het eind van Mountain Road, aan 50 Magic Mountain Boulevard, en is open vanaf de derde week van mei tot de tweede week van oktober.

Magic Mountain

Naast de magnetische heuvel ligt een uitgebreid amusementscomplex met een waterpretpark, een doolhof, een nagemaakte Mississippi-raderboot en een golfterrein. De weg daar naar toe gaat via een overkapte brug, één van 64 die New Brunswick rijk is. Het Magic Mountain Water Park is aan 100 Magic Mountain Boulevard en is geopend van half juni tot begin september. Ook is er Wharf Village met een serie winkeltjes waar Canadese producten verkrijgbaar zijn en restaurantjes met Canadese gerechten. Er is bovendien een toeristenbureau. Dit dorp ligt aan een kunstmatig meer waar met bootjes kan worden gevaren. Open van half mei tot de tweede week van oktober.

Magnetic Hill Zoo

Verder is op deze magische locatie de Magnetic Hill Zoo met meer dan vierhonderd inheemse en exotische zoogdieren, reptielen, vogels, insecten en vissen. Deze dierentuin bevindt zich aan 125 Magic Mountain Boulevard en is open van begin april tot eind oktober.

Musée Acadien

In Moncton is een grote Franstalige gemeenschap. In het Musée Acadien, onderdeel van de Université de Moncton, is daarover veel te zien. Het wordt het grootste en oudste onder de Acadische musea genoemd en het nationale museum van de Acadiërs. De geschiedenis en de cultuur van Acadia vanaf 1604 tot de twintigste eeuw staan er centraal. Het museum zit in het Clément Cormier-gebouw op de universiteitscampus. De ingang daarvan is aan 165 Avenue Massey. Het is buiten de zomer op maandagen dicht. In hetzelfde gebouw is ook de Galerie d’Art de l’Université de Moncton met exposities van voornamelijk Acadische en New Brunswickse kunstenaars.

Moncton Museum

De historie van Moncton zelf is te zien in het Moncton Museum aan 20 Mountain Road. Het geëxposeerde gaat terug tot de tijd dat deze regio alleen door de inheemse Mi’kmaq-mensen werd bewoond. Er zijn veel foto’s en voorwerpen uit de tijd van de zeilschepen en het begin van de spoorwegen.

Free Meeting House

Naast het Moncton Museum aan Mountain Road staat het Free Meeting House, daterend uit 1821 en daarmee een van de oudste gebouwen in Moncton. Het was tot 1963 een gebedshuis en een ontmoetingsruimte voor alle gezindten die zelf geen kerkruimte hadden.

10 prachtige bestemmingen in Moncton en Oost-Canada