New Brunswick

Swipe

Monding Bay of Fundy

Vanaf Saint John in de Canadese provincie New Brunswick naar het westen de kust van de Bay of Fundy volgend liggen enkele dorpen met uitkijkplaatsen en wandelroutes tot aan de zuidwestpunt van New Brunswick. Daar wordt de grens met de VS-staat Maine ontmoet.

Blacks Harbour

Het vissersdorp Blacks Harbour noemt zichzelf de plaats met de grootste sardine-industrie van de wereld. Het ligt aan de Passamaquoddy Bay, is de toegangspoort naar de bovengenoemde St. Croix River, en is ook de vertreklocatie naar de Fundy Isles. Deze eilanden liggen op de plek waar de Bay of Fundy uitmondt in de Atlantische Oceaan. Er gaan hiervandaan diverse rondvaartboten voor excursies naar die eilanden en naar walvissen in de Bay of Fundy. De eilandengroep wordt ook wel de West Isles Archipelago genoemd. Belangrijkste hiervan zijn Grand Manan Island, Campobello Island en Deer Island. De laatste twee zijn met een veerboot uit St. George bereikbaar (zie hierna), de eerste vanuit Blacks Harbour. Bij het toeristenbureau aan 836-C Main Street is informatie hierover verkrijgbaar en over de mogelijkheden voor walvisexcursies. Het is open van half juni tot eind augustus.

Wallace Cove

In de haven bij Wallace Cove aan het zuidelijke eind van Route 776 meert de veerboot af die naar het grootste van de Fundy Isles gaat, Grand Manan Island (zie daarover meer op deze pagina), in de monding van de Bay of Fundy.

Pea Point Lighthouse

Vanaf de parkeerplaats bij de veerbootterminal bij Wallace Cove kun je langs de kust lopen naar de Pea Point Lighthouse. Deze vuurtoren staat op een eilandje dat bij eb droogvalt. Alleen dan kun je erheen. Hier vandaan heb je een mooi uitzicht op de kust en op Blacks Harbour. Er zijn ook tal van vogels te zien. De vuurtoren is gewoon in bedrijf, maar er is geen vuurtorenwachter.

St. George

Vanaf de Bay of Fundy de Passamaquoddy Bay ingaand ligt aan de rechtoever het dorpje St. George.

Magaguadavic River

Hier is een waterval in een smal ravijn een bijzondere bezienswaardigheid. De Magaguadavic River stroomt er doorheen net voor deze in de Passamaquoddy Bay uitmondt. De getijden van de Bay of Fundy zorgen ervoor dat bij eb en vloed verschillende delen van de kloofwanden zichtbaar zijn. Er zit een dam in de rivier. Om zalm toch naar hun kuitschietplaatsen te kunnen laten gaan, is er een vistrap gebouwd waardoor ze die dam kunnen omzeilen. Hoog in de lucht cirkelen visarenden in afwachting van een te verschalken prooi.

Granite Town

In de omgeving werd rode graniet gedolven. St. George noemt zichzelf dan ook Granite Town. Onder meer in de parlementsgebouwen in Ottawa werd St. George-gesteente verwerkt. Omdat de kosten te hoog werden, sloot de laatste granietfabriek in 1953 echter haar deuren. In het dorp zijn diverse gebouwen die herinneren aan die gouden tijd van het rode steen.

Aanlegsteiger

Even ten zuiden van St. George, aan het eind van Route 172, zijn met wat geluk vanaf de kust walvissen in de Bay of Fundy te zien. Hier vandaan vertrekken ook kano-excursies langs de kust van de baai. Vlakbij is de aanlegsteiger voor veerboten naar Deer Island (zie daarover op deze pagina) en vandaar naar Campobello Island (zie deze pagina), beide in de monding van de Bay of Fundy.

10 prachtige bestemmingen in Monding Bay of Fundy en Oost-Canada