New Brunswick

Swipe

Noord rond Campbellton

Op deze pagina komen enkele bezienswaardigheden aan de orde in de regio rond Campellton in het noorden van de Canadese provincie New Brunswick. Dit gebied ligt aan het eind van de Baie des Chaleurs en kijkt uit op de Canadese provincie Québec.

Tide Head

Waar de Rivière Restigouche en de vanuit de provincie Québec stromende Rivière Matapédia samenkomen, ligt het dorp Tide Head. Deze naam komt van de Atlantische getijden die tot hier merkbaar zijn. Gezegd wordt zelfs dat hier de kop van eb en vloed is, het eind ervan. Diverse wandel- en fietsroutes gaan hier vandaan naar omliggende dorpen en Campbellton.

Varens

Het plaatsje wordt de varenshoofdstad van de wereld genoemd. Overal zie je velden met adelaarsvarens. Die worden gekookt en verwerkt als groente. Ongekookt is deze echter giftig; het eten ervan kan fatale gevolgen hebben.

Campbellton

Restigouche Sam

Naar eigen zeggen de grootste zalm van de wereld is in Campbellton te vinden. Het betreft een 8,5 meter hoog stalen beeld bij Salmon Plaza aan de waterkant. Restigouche Sam wordt-ie genoemd en het is een Atlantische zalm. Die komt veel voor in de langs Campbellton stromende Rivière Restigouche. De zalm is de officiële mascotte van de stad en symboliseert de zalmvisserij die hier van groot belang is geweest. Ieder jaar eind juni is er een zalmfestival met entertainment, optochten, vuurwerk en vooral veel zalmgerechten.

Galerie Restigouche

Salmon Plaza ligt langs de Salmon Boulevard. Daaraan is op nummer 56 het toeristenbureau. Dat is gehuisvest in een dependance van de Galerie Restigouche, een museum over lokale en regionale historie, wetenschap, kunst en techniek. Uiteraard is er ook meer te vinden over de zalmvisserij en het belang van de Rivière Restigouche. Open van begin mei tot eind oktober.

Sugerloaf Mountain

Net als Mount Carleton ligt Campbellton in de uitlopers van de Appalachen. Een opvallend restant daarvan is net ten westen van de stad: Sugerloaf Mountain. Dat is een 304 meter hoge berg die over deze plaats en de rivier uitkijkt. Het is een solitaire, op zichzelf staande piek met aan de voet het Sugerloaf Park. Daar zijn wandel- en fietsroutes, enkele attracties voor weekendvermaak en in de winter ski-afdalingen en langlaufroutes. Een stoeltjeslift brengt je omhoog. Het park ligt midden in een verder nagenoeg onaangetast woud. De ingang is aan Route 11 richting Atholville.

Dalhousie

Inch Arran Park

Waar de Restigouche River overgaat in de Baie des Chaleurs ligt Dalhousie, op het noordelijkste puntje van New Brunswick. Baie des Chaleurs betekent baai van de warmtes. Die naam wijst op het ongewoon warme klimaat in deze wateren. Langs de kust zijn stranden en tal van opmerkelijke geologische formaties, vooral in het Inch Arran Park. Rond de rotsen en stranden zijn fossielen en bijzondere geologische gesteenten te vinden. Toegangen naar dit park zijn aan Rue Victoria en Rue Goderich.

Arch Rock

In dat Inch Arran Park bevindt zich Arch Rock. Die rots is gevormd door wind, regen en getijden. Er zit iets in van een afbeelding van een beest met gigantisch zware poten. De kop kijkt in de richting van het nabije reservaat van de Eel River Bar First Nation. Boven op de rots staat één boom en die wordt gezien als een veer uit de tooi van een vroegere Eel River Bar-hoofdman. Deze had gezegd dat hij na zijn dood zou terugkeren om over zijn volk te waken.

Charlo

Eel River Bar

De bij Dalhousie vermelde Eel River Bar First Nation (Oqpi’kanjik in de Mi’kmaq-taal) is genoemd naar een zandbank bij de monding van de Charlo River in de Baie des Chaleurs bij het dorp Charlo. Deze zandbank wordt bijzonder genoemd omdat hij het koude zoete water van de rivier en het warmere zoute water van de baai van elkaar gescheiden houdt. Er is een zoutwatermoeras bij waar visarenden nestelen. Ook zijn er reigers en diverse eendensoorten. Naar verluidt is de Eel River Bar een van de langste natuurlijke zandbanken van de wereld. Het gebied is bereikbaar via de kustweg Route 134.

Aboriginal Heritage Gardens

Het reservaat van de Eel River Bar First Nation ligt rond de monding van de ten oosten van Charlo in de Baie des Chaleurs uitmondende Eel River. Op hun gebied is een bijzonder project te vinden: de Aboriginal Heritage Gardens. Hier zijn bijna vierhonderd inheemse planten bijeengebracht. Uitleg wordt gegeven over het gebruik ervan als voedsel, over de geneeskrachtige werking en als basis voor handvaardigheid- en huishoudelijke producten. In een bezoekerscentrum zijn displays over de band tussen de inheemse mensen en de natuur en over hun cultuur. De toegang is aan 210 Route 11. Charlo zelf heeft kilometers lange stranden aan de baai.

10 prachtige bestemmingen in Noord rond Campbellton en Oost-Canada