New Brunswick

Swipe

Richting het noordwesten

Verder naar het noorden langs de grens met de Verenigde Staten richting het noordwesten van de Canadese provincie New Brunswick kom je in rotsachtig gebied. Op deze pagina wat bezienswaardigheden die daar te vinden zijn.

Plaster Rock

Fiddlers on the Tobique

Een toch wel apart evenement wordt ieder jaar tegen het eind van juni gehouden in Plaster Rock, een dorp dat vanaf Perth-Andover naar het oosten aan de Tobique River ligt. Dat betreft Fiddlers on the Tobique, fiedelaars op de Tobique. Op die rivier worden dan races gehouden met bootjes waarin ook violisten moeten spelen. Er zijn bovendien gewone concerten en optredens met vooral volksmuziek door vioolspelers en andere muzikanten, en in de straten laten ze eveneens van zich horen.

Fiddlehead Festival

Eind mei is er een evenement van een heel ander soort fiddlers: het Fiddlehead Festival. Een fiddlehead is het jonge blad van een varen dat nog deels opgekruld is, waardoor het lijkt op de hals van een viool. In dit geval gaat het om de struisvaren. Deze plant komt in grote hoeveelheden in en rond dit dorp voor. De nog niet tot echte varens uitgerolde bladeren ervan worden verwerkt in recepten. Tijdens dit festival worden er varengerechten geserveerd, is er muziek en zijn er allerlei activiteiten.

Plaster Rock Tourist Park

Gezien het economische belang van varens voor Plaster Rock is er een groot standbeeld van een paar struisvarens neergezet, naar verluidt de grootste van de wereld. Het gevaarte is ruim zeven meter hoog en is uit hout gesneden. Het is te vinden bij de ingang van Plaster Rock Tourist Park aan 157 Main Street. Er staat ook een groot houten beeld van een kanovaarder bij. In dit park zijn onder meer een camping, het Plaster Rock Museum en het toeristenbureau.

Plaster Rock Museum

Het Plaster Rock Museum in het Tourist Park heeft exposities over de geschiedenis van de regionale houtkap, het agrarische leven, de spoorwegindustrie en gips. Plaster is pleisterkalk en dat wordt gemaakt van gips, een grondstof die ruimschoots voorhanden is in de oevers van de Tobique River. Toeristenbureau en museum zijn open van half juni tot begin september.

World Pond Hockey Championship

Een van de meren in het Plaster Rock Tourist Park, Roulston Lake, is ieder jaar half februari het toneel van het openluchtwereldkampioenschap ijshockey, World Pond Hockey Championship. Er zijn dan op het ijs twintig 'speelvelden' uitgezet en daarop spelen meer dan honderd ploegen uit de hele wereld een competitie.

Grand Falls

Park Falls and Gorge

Waar de St. John River grensrivier met de VS wordt, ligt het plaatsje Grand Falls. Hier raast het water vanuit het noorden over de Grand Falls-waterval 23 meter naar beneden het Park Falls and Gorge in. Deze kloof is ruim anderhalve kilometer lang en vormt het smalste stuk in de hele rivier. In het voorjaar is deze waterval het spectaculairst; ’s? zomers is het meer een kleine cascade omdat een waterkrachtcentrale een deel van het dan niet meer zo talrijke water van de rivier voor haar turbines wegleidt. Dan is wel de rotsbodem met de diepe afdaling naar de kloof goed te zien.

Malabeam Visitor Centre

Bij de waterval aan 25 Madawaska Road bij een brug over de rivier is het Malabeam Visitor Centre. Daar zijn displays en maquettes over de waterval, de geologie van het gebied en de opwekking van elektriciteit met waterkracht. Er is ook een toeristenbureau. Open van half mei tot half oktober.

La Rochelle

Aan de zuidoever van de rivier zijn parken met wandelroutes en enkele uitkijkpunten langs en over rotspartijen. Daar is een tweede informatiecentrum over de waterval en de kloof: La Rochelle aan 1 Chapel Street. Dat biedt toegang tot enkele wandelroutes en een reeks trappen die je een eind de kloof in voeren. De rotswanden zijn hier tot zeventig meter hoog. Je komt dan ook langs de ‘wells in rocks’. Dat zijn gaten in de rotsen die zijn ontstaan door erosie door ijs, regenwater en rivierwater. Vanuit dit park vertrekt een rondvaartboot voor een tocht over de rivier door de kloof. Open van eind juni tot begin september.

10 prachtige bestemmingen in Richting het noordwesten en Oost-Canada