New Brunswick

Swipe

Saint John

De grootste stad van de Canadese provincie New Brunswick is Saint John, gelegen bij de monding van de St. John River in de Bay of Fundy. Om het onderscheid met St. John’s, de hoofdstad van Newfoundland and Labrador, duidelijker te doen zijn, wordt Saint John altijd voluit geschreven. De rivier wordt wel als St. John River vermeld, hoewel ook voluit Saint John River voorkomt.

Het verhaal gaat dat de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain hier op 24 juni 1604 aan wal stapte. Dat is de feestdag van Johannes de Doper; vandaar de naam. Voor hem zijn hier Spaanse en Baskische vissers geweest. Uit opgravingen is gebleken dat deze streek echter al vierduizend jaar geleden bewoning kende. Met de komst in 1783 van zo’n veertienduizend vluchtende Amerikaanse loyalisten ontstond echter pas goed een woongebied.

Nu zijn er enkele zeer grote industrieën, waaronder een van de grootste olieraffinaderijen van Noord-Amerika, een van de belangrijkste scheepswerven van Canada, enkele grote houtverwerkingsbedrijven en naar eigen zeggen ’s ?werelds grootste borstelfabriek. Er is een grote, moderne en strategisch gelegen oceaanhaven. De toeristenindustrie is echter groeiend. Men komt hier kijken naar enkele historische attracties, een omgekeerde waterval, een interessant museum en een gigantisch stadspark. Het centrum van de stad wordt ‘uptown’ genoemd en niet downtown. Dat heeft te maken met het feit dat de binnenstad in tegenstelling tot wat meestal het geval is, hoger ligt dan de omringende wijken. Op deze pagina's enkele bezienswaardigheden rond de rivier, de haven, het centrum en elders in de stad.

10 prachtige bestemmingen in Saint John en Oost-Canada