New Brunswick

Swipe

St. Croix River

Hier enkele bezienswaardigheden bij de locatie waar de St. Croix River in de Canadese provincie New Brunswick uitmondt in de Passamaquoddy Bay en een stukje deze grensrivier op, tegen de stroming in.

Ministers Island

Vlak voor de kust ten oosten van St. Andrews ligt het provinciaal historisch monument Ministers Island. De grote baas van Canadian Pacific Railway ten tijde van de aanleg van de transcontinentale spoorweg door Canada, sir William van Horne, had op de zuidelijke punt van dit eiland een gigantisch huis dat hij Covenhoven noemde, naar zijn vader Cornelius Covenhoven van Horne. Diens voorvader Jan Cornelis van Horne was in 1635 uit de Republiek der Verenigde Nederlanden geëmigreerd naar wat toen Nieuw-Amsterdam was, het tegenwoordige Manhattan in New York. Op het landgoed is onder meer een enorme stal waar Van Horne paarden en Nederlandse koeien fokte. Ministers Island is genoemd naar een anglicaanse dominee (minister in het Engels) die er honderd jaar voor Van Horne woonde in een eenvoudig huis dat ook nog is te bezichtigen. Het dateert uit circa 1790. Covenhoven is rond 1890 gebouwd. Het eiland is alleen bij eb bereikbaar. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van een weg over een zandbank, Bar Road. Je rijdt hier dus over de oceaanbodem. De toegang is aan Route 127 richting Chamcook. Covenhoven en de andere bouwwerken zijn open van half juni tot half oktober. Bezoek kan alleen met een gids. Informatie bij het toeristenbureau aan 46 Reed Avenue in St. Andrews (open van half mei tot eind oktober).

St. Croix Island

Een paar kilometer ten noorden van St. Andrews stroomopwaarts in de St. Croix River ligt St. Croix Island. Hier bouwden de Franse ontdekkingsreizigers Pierre du Gua de Monts en Samuel de Champlain in 1604 de eerste nederzetting van Europeanen in Noord-Amerika. Na een zeer slechte winter en ondanks de hulp van inheemse Wabenaki-mensen vertrokken de Fransen in de zomer van 1605 om aan de andere kant van de Bay of Fundy Port Royal te stichten (zie de pagina over de Annapolis Valley in de Canadese provincie Nova Scotia). Nu is St. Croix Island een internationaal historisch monument ter herinnering aan de begintijd van de moderne Verenigde Staten en Canada. Het ligt op de grens tussen deze twee landen en is alleen op eigen gelegenheid per boot bereikbaar. Op de New Brunswickse oever aan Route 127 nabij Bayside heeft overheidsinstelling Parks Canada een wandelpad aangelegd met een aantal informatieve panelen over het eiland en een uitkijkplatform. Hier vandaan heb je goed zicht op het St. Croix Island. Deze plek is toegankelijk van begin juni tot half oktober.

St. Stephen

Chocolate Museum

De plaats St. Stephen wordt Canada’s chocoladestad genoemd. Dat heeft alles te maken met de snoepwarenfabriek Ganong. Die zit hier al sinds 1873. In het Chocolate Museum aan 73 Milltown Boulevard zijn daarover exposities te zien. Ook worden er video’s gedraaid over de productie van chocolade. De fabriek is ontstaan uit een kruidenierswinkel van de gebroeders Ganong. Naar verluidt waren zij de eersten die chocoladerepen, lolly’s en Valentijn-snoepdoosjes in de vorm van een hart maakten. Het museum is open van begin maart tot eind november.

Charlotte County Museum

Aan 443 Milltown Boulevard is het Charlotte County Museum. Hier zijn exposities over de regionale historie en cultuur vanaf begin achttiende eeuw. Van belang daarbij waren de hout- en scheepsbouwindustrieën. Ook de snoep van Ganong krijgt er aandacht en verder onder meer huishoudelijke voorwerpen en kleding uit vroeger jaren. Het museum zit in de uit 1864 daterende woning van houtbaron Murchie en is open van begin juni tot eind augustus.

10 prachtige bestemmingen in St. Croix River en Oost-Canada