New Brunswick

Swipe

Ten westen van Fredericton

Het hart van de Canadese provincie New Brunswick is, behalve de ontelbare hoeveelheden bomen, eigenlijk maar een leeg gebied, zeker voor wie plaatsen met bezienswaardigheden zoekt. Eigenlijk alleen de omgeving van provinciehoofdstad Fredericton en langs de Southwest Miramichi River is nog wat van belang te zien. Op deze pagina de streek ten westen van Fredericton. Over de hoofdstad zelf is er een aparte pagina.

Keswick Ridge

Mactaquac-stuwdam

Eerst het dorp Keswick Ridge. Hier is de Mactaquac-stuwdam met naar verluidt de grootste door water aangedreven elektriciteitscentrale van de maritieme provincies. Het water in het stuwmeer achter de dam is tot veertig meter omhooggekomen en de invloed ervan is tot op een afstand van 96 kilometer merkbaar. Er worden rondleidingen verzorgd die inzicht geven in de veranderingen in het landschap, de werking van waterkrachtcentrales en het transporteren van elektriciteit. Deze zijn van half mei tot begin september. De ingang is aan 451 Route 105, richting French Village.

Mactaquac Fish Culture Station

Door de stuwdam kan de vis in de rivier niet verder. Daarom is er het Mactaquac Fish Culture Station gebouwd. Dat vangt de vissen en zet ze stroomopwaarts weer in de rivier terug. Bovendien werden er zalmkweekvijvers gebouwd om te voorzien in het verlies aan zalm. Tussen half mei en eind augustus worden er rondleidingen verzorgd. In het Visitor’s Display Centre is te zien wat hier allemaal gebeurt. Het Mactaquac Fish Culture Station is vanaf de stuwdam te bereiken.

Prince William

Kings Landing

Het groeiende meer achter de Mactaquac-stuwdam dreigde een aantal historisch van belang zijnde huizen en andere bouwwerken te overspoelen. De belangrijkste werden op vrachtwagens gezet en verder naar het westen bij Prince William verzameld in het openluchtmuseum Kings Landing Historical Settlement. De meer dan zeventig huisjes en werkplaatsen laten zien hoe het leven in deze regio er tussen 1790 en 1910 heeft uitgezien. Gevluchte Amerikaanse loyalisten en Britse en Ierse immigranten staan daarbij centraal. In veel bouwwerken worden demonstraties gegeven. Vervaardigde producten zijn te koop in The Emporium, een van de grootste museumwinkels van Atlantisch Canada. Een bezoekerscentrum heeft displays over de herkomst van de naam en het park plus exposities rond kunstzinnige en historische onderwerpen. De ingang is aan 20 Kings Landing Road. Open van begin juni tot half oktober.

Nackawic

Bijl

Naar eigen zeggen de grootste bijl van de wereld staat in het dorp Nackawic. Het is een standbeeld van ruim achttien meter hoog met een gewicht van 55 ton. Het belang van de bosbouwindustrie voor deze regio wordt ermee geëerd en het is een symbool voor een goed beheer van de wouden. De meeste inwoners van dit plaatsje werken in de houtindustrie. Het monument staat aan 152 Otis Drive, aan de oever van de St. John River.

International Garden

Naast de grootste bijl ligt de Nackawic International Garden. Hier staan zo’n vijftig soorten bomen en struiken die afkomstig zijn uit diverse landen in Europa, Azië en Noord-Amerika. Er loopt een wandelroute doorheen.

Harvey

Viool

Ten zuiden van Kings Landing ligt het dorp Harvey. Hier is naar eigen zeggen de grootste viool van de wereld te vinden. Die staat aan Route 3, is ruim vier meter hoog en is geheel van staal. Het is een monument ter ere van de violist Don Messer die uit het naburige Tweedside kwam.

10 prachtige bestemmingen in Ten westen van Fredericton en Oost-Canada