Newfoundland and Labrador

Swipe

Aan de Humber Arm

Het westkust-deel van de doorgaande weg Trans-Canada Highway 1 noordwaarts volgend brengt je door de Lewis Hills naar de Humber Arm op het Island of Newfoundland, deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador. Dat is een baai, haast een fjord, aan de kust van de Gulf of St. Lawrence. Op deze pagina enkele bezienswaardigheden daaraan, van Corner Brook aan het oostelijke eind tot het uiterste puntje in het westen met uitzicht op de golf.

Corner Brook

De Trans-Canada Highway 1 noordwaarts komt uit in de wat grotere plaats Corner Brook. Die ligt aan het eind van de Humber Arm, een baai in het verlengde van de Humber River die uitstroomt in de Bay of Islands.

James Cook

Hier staat aan Crow Hill Road een monument ter ere van kapitein James Cook. Deze Britse ontdekkingsreiziger en cartograaf heeft tussen 1762 en 1767 een groot deel van de kusten van Newfoundland in kaart gebracht. Kopieën van een aantal van die originele kaarten zijn in dit monument verwerkt. Het is een nationaal historisch monument en staat op een heuvel aan de westkant van het stadscentrum. Daar vanaf wordt een spectaculair uitzicht geboden op Corner Brook en enkele eilanden in de Humber Arm en de Bay of Islands.

Corner Brook Museum

In het Corner Brook Museum & Archives aan 2 West Street is meer te vinden over kapitein Cook. Er zijn ook exposities over de natuurlijke en culturele historie van deze regio, cartografie en kunst. Het museum zit in het oudste gebouw van Corner Brook, het voormalige post- en douanekantoor uit 1926, waarin ook een rechtbank en een telegraafkantoor hebben gezeten. Open van half juni tot eind augustus.

Bootexcursies

Diverse exploitanten organiseren vanuit de haven van Corner Brook bootexcursies door de Humber Arm naar de Bay of Islands en de Gulf of St. Lawrence, vooral op zoek naar walvissen. Ook zijn er mogelijkheden voor diepzeevissen. Het plaatselijke toeristenbureau heeft er informatie over. Dat is gevestigd aan Confederation Drive, aan de oostkant van de stad bij de Trans-Canada Highway.

Man in the Mountain

Ten oosten van Corner Brook is aan Trans-Canada Highway 1 een uitkijkplaats met zicht op de ‘Man in the Mountain’. Dat is een gravure in een rotswand op Shellbird Island in de Humber River. Er bestaat een legende over een Spaanse piraat die op dat eiland een schat begraven zou hebben. Het portret van de oude man in de berg zou naar de locatie ervan wijzen. Tot nu toe is er echter niets gevonden.

Humber Arm

Captain Cook’s Trail

Vanuit Corner Brook gaat Highway 450 westwaarts langs de zuidoever van de Humber Arm en de Bay of Islands. Deze weg wordt ook wel Captain Cook’s Trail genoemd of South Shore Highway. Het is een mooie rit langs spectaculaire uitzichten op eilanden, grotten en rotsen. De weg loopt door bergachtige gebieden naar de oever van de Gulf of St. Lawrence en is circa zestig kilometer lang. Het is echter een doodlopend traject; je moet dezelfde route dus weer terug.

Blow-Me-Down Park

Tussen York Harbour en Lark Harbour, bijna aan het eind van kapitein Cooks route, is het Blow-Me-Down Provincial Park. Hier zijn een natuurwandelpad met enkele uitkijkplatforms en een uitkijktoren waarmee uitzichten op het Blow-Me-Down-gebergte en de Bay of Islands geboden worden. Bij de ingang van de baai vallen de recht uit het water oprijzende eilandjes Guernsey, Tweed en Pearl op. Sommige stukken van het wandeltraject gaan over vulkanisch gesteente dat zo’n 450 miljoen jaar geleden is gevormd. Gesproken wordt over een venster naar de intiemste geologie van de aarde. De Blow-Me-Down-bergen komen recht uit zee en zijn zo’n 650 meter hoog.

Bottle Cove

Highway 450 eindigt bij Bottle Cove. Hier is een aardige kans op het zien van walvissen in de golf. Bij eb kan over de drooggevallen zeebodem worden gelopen naar enkele zeegrotten. Erosie door het zeewater heeft op verschillende niveaus voor plateaus in de rotsen gezorgd.

Admiral Palliser’s Trail

Langs de noordoever van de Humber Arm en de oostkust van de Bay of Islands loopt Highway 440. Die wordt Admiral Palliser’s Trail genoemd, naar de gouverneur van Newfoundland die in de achttiende eeuw kapitein Cook opdracht had gegeven de westkust in kaart te brengen. De weg komt langs locaties waar wandelroutes beginnen en enkele uitkijkplaatsen zijn.

Steady Brook

Fishing Heritage Building

De Humber River wordt een van de beste rivieren van de provincie genoemd om op Atlantische zalm te vissen. In Steady Brook staat aan Wilton Street, tegenover het stadhuis, het Fishing Heritage Building waarin een museum daarover is. Er zijn voorwerpen en foto’s te zien over de geschiedenis van de visserij in de Humber River en vooral over de zalm. Het zit in een hut die ook als Warden’s Cabin bekend staat. Open in juli en augustus.

Marble Mountain

Steady Brook ligt aan de zuidoever van de Humber River. Het plaatsje noemt zichzelf de skihoofdstad van Newfoundland and Labrador. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van de ruim vijfhonderd meter hoge Marble Mountain, een van de populairste skibergen van de provincie. Er zijn 35 afdalingen; de langste is 4,5 kilometer. In totaal valt er ’s ?winters gemiddeld bijna vijf meter sneeuw. ’s Zomers kun je hier terecht voor wandeltochten. Vanaf de top wordt een fraai uitzicht geboden over het dal van de Humber River en de Blomidon Mountains aan de overkant daarvan. De berg ligt ten zuiden van Steady Brook en is bereikbaar vanaf Trans-Canada Highway 1.

Heritage Tree

Bij de voet van Marble Mountain staat het monument Heritage Tree. Dat is de stam van een 360 jaar oude cederboom uit de Canadese provincie British Columbia. Deze is zeventien meter hoog en kunstenaars uit de regio hebben er zestig afbeeldingen in uitgehakt met herinneringen aan de historie van de provincie. Hiermee werd in 1999 het feit gevierd dat de provincie Newfoundland and Labrador een halve eeuw bij Canada hoorde.

10 prachtige bestemmingen in Aan de Humber Arm en Oost-Canada