Newfoundland and Labrador

Swipe

Aan Lake Melville in Labrador

Midden in het zuidelijke gebied van Labrador (deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador) ligt de wat grotere plaats Happy Valley-Goose Bay aan de westelijke oever van het meer Lake Melville. Over de bezienswaardigheden in deze regio gaat deze pagina.

Happy Valley-Goose Bay

Vanuit de Hamilton Inlet loopt de vaarweg Lake Melville en vervolgens de baai Goose Bay in. Aan het eind daarvan ligt Happy Valley-Goose Bay. Dat is met ruim 8500 inwoners voor Labrador-begrippen een tamelijk grote plaats. Het gaat om twee aan elkaar gegroeide gemeenschappen: Happy Valley aan de oostkant van de Hamilton Heights en Goose Bay aan de westkant daarvan.

5 Wing Goose Bay

Goose Bay is pas in de Tweede Wereldoorlog ontstaan rond de militaire basis 5 Wing Goose Bay. Die is in 1941 in recordtijd gebouwd als springplank voor en ondersteuning van vluchten over de Atlantische Oceaan naar Europa. Daarna kreeg ze een belangrijke rol in de luchtverdediging. De Amerikaanse luchtmacht had hier van 1953 tot 1971 een radar-waarschuwingspost plus diverse eenheden vliegend materiaal. Daarvan zijn nu alleen nog enkele ondersteuningsactiviteiten voor militaire transportvliegtuigen overgebleven. In de jaren zestig werd 5 Wing Goose Bay een belangrijk trainingscentrum voor straaljagerpiloten. Volgens het Canadese ministerie van defensie vertoont het gebied sterke overeenkomsten met de topografie van de vroegere Sovjetunie; het was de tijd van de Koude Oorlog... Ook Nederlandse F16’s hebben er geoefend in laagvliegen. Tegenwoordig fungeert de basis onder meer als radarwaarschuwingscentrum voor de Canadese luchtverdediging, zijn er onderscheppingseenheden gestationeerd, en houden enkele landen er nog steeds laagvliegoefeningen.

Labrador Military Museum

Op het terrein van de 5 Wing-basis is in Building 295 aan Loring Drive het Labrador Military Museum gevestigd. Daar zijn displays met voorwerpen als uniformen, pilotenpakken en radarschermen van diverse luchtmachten die hier getraind hebben. Ook spullen van Nederlandse afkomst zijn er uitgestald.

Pease Street-bunkers

Eveneens op de basis staan de Pease Street-bunkers. Die zijn bereikbaar via Loring Drive en betreffen atoomvrije bunkers uit de Koude Oorlog. Ze moesten de commando- en communicatiestructuur in stand houden tijdens een kernoorlog. Met een rondleiding kan er gekeken worden. Informatie daarover in het Labrador Military Museum.

Pine Tree Lookout

Een mooi uitzicht op de plaats, de luchtmachtbasis en Lake Melville wordt geboden vanaf de Pine Tree Lookout. Deze is op een heuvel een kilometer of tien naar het noordwesten. Hier hebben ten tijde van de Koude Oorlog de radarstations van de Amerikanen gestaan. Nu zijn er alleen nog Canadese radarfaciliteiten. Er is een uitkijkplatform gebouwd.

Veerboten naar noord en zuid

Happy Valley-Goose Bay is de vertrekplaats van veerboten naar het noorden en zuiden. De MV Sir Robert Bond gaat eenmaal per week zuidwaarts naar Lewisporte op het Island of Newfoundland en doet daar bijna 44 uur over, inclusief circa zeven uur voor laden en lossen in Cartwright. Ook wordt eenmaal per week een extra tocht naar Cartwright en terug gemaakt. Daarover wordt circa dertien uur gedaan. Op dit schip kunnen auto’s mee. Gevaren wordt van half juni tot half november. De MV Northern Ranger gaat eenmaal per week naar het noorden tot aan Nain met stops in Rigolet, Makkovik, Postville, Hopedale en Natuashish. Die vaartocht enkele reis vergt circa 48 uur, inclusief één tot twee uur voor laden en lossen per tussenstop. Deze kustvaarder neemt geen auto’s mee. Gevaren wordt van ongeveer half juni tot half november. De route gaat langs Iceberg Alley, een traject waarlangs ijsbergen naar het zuiden afzakken. Informatie en eventueel reserveren bij Labrador Marine in Goose Bay via tel. +1-709-535-0810.

Trektochten

Verder starten in Happy Valley-Goose Bay veel trektochten om te jagen, te vissen, te wildwatervaren, te kijken naar walvissen en ijsbergen, te genieten van de natuur en het landschap of te kijken naar het noorderlicht. Het toeristenbureau aan 365 Hamilton River Road/Highway 520 kan hierover informatie geven. Het is bereikbaar via tel. +1-709-896-3489, buiten het seizoen via tel. +1-709-896-8506.

North West River

Aan het eind van Highway 520, zo’n veertig kilometer noordwaarts, ligt het nauwelijks vijfhonderd mensen tellende dorp North West River. Het is echter een van de eerste locaties in Centraal-Labrador waar Europese kolonisten zich vestigden. In 1743 werd er een bonthandelspost neergezet en in 1785 was er een echte nederzetting omheen ontstaan. Inuit- en Innu-mensen kwamen er evenwel al zesduizend jaar eerder.

Labrador Heritage Society

De Hudson’s Bay Company arriveerde hier in 1836 en vestigde er een nieuwe handelspost. Toen de Bay weer vertrokken was, restaureerde de Labrador Heritage Society het pand en maakte er een museum van. Daar zijn displays over het leven van vallenzetters en jagers, mineralen die in Labrador in de bodem zitten, de Hudson’s Bay Company, expedities door het woeste noorden van dit deel van de provincie, en andere onderwerpen aangaande de historie van dorp en regio. Het staat aan Portage Road/Highway 520 aan de noordkant van de brug over de rivier North West River en is open van half juni tot half oktober (niet op maandagen en dinsdagen).

Labrador Interpretation Centre

Aan diezelfde Portage Road is ook het Labrador Interpretation Centre. Daar zijn nog meer historische exposities te bekijken. Hier staan echter de bewoning en de mensen van heel Labrador centraal, vanaf prehistorische tijden tot meer recente periodes. In natuurgetrouwe diorama’s en displays zijn verhalen, voorwerpen en archeologische vondsten vanaf zo’n negenduizend jaar geleden tot de komst van Inuit, Innu, kolonisten en Métis bijeengebracht. Open van begin juni tot eind september.

Lester Burry Park

Langs de rivier North West River ligt het Lester Burry Park, ook wel Waterfront-park genoemd. Dit is een historische locatie. Hier vandaan vertrokken vallenzetters en jagers voor hun lange tochten door de wildernis van Labrador. Ze keerden pas maanden later terug met vrachten bevervellen en andere kostbare waar. Op initiatief van de Labrador Heritage Society is er het Trapper Monument neergezet. In de sokkel staan namen van plaatselijk bekende vallenzetters.

10 prachtige bestemmingen in Aan Lake Melville in Labrador en Oost-Canada