Newfoundland and Labrador

Swipe

Aan Margaret Bay en Barbe Bay

Aan de westkust van het Noordelijke Schiereiland van het Island of Newfoundland (deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador) zijn aan het eind van de Gulf of St. Lawrence en bij het begin van de Strait of Belle Isle naar de Atlantische Oceaan nog enkele zaken het bekijken waard voor in St. Barbe de veerboot naar Labrador wordt gepakt. Die liggen tussen de baaien St. Margaret Bay en St. Barbe Bay. Daarover gaat deze pagina.

Kortgehouden naaldbomen

Op het schiereiland begint na Port au Choix de omgeving het echt onherbergzame, naar toendra's ruikende deel van het Island of Newfoundland te worden. Opvallend is dat de naaldbomen langs de weg en in de wouden steeds kleiner worden naarmate je verder naar het noorden gaat. Oorzaak is dat in het voorjaar de jonge uitlopers afbreken door het gewicht van de sneeuw en de kracht van de wind. De bomen blijven wel leven, maar groeien dus niet of nauwelijks verder. Jonge boompjes hebben bescherming van de grotere om hen heen en kunnen nog doorgroeien tot ze ook dezelfde hoogte hebben bereikt en geen protectie meer genieten.

Bird Cove

Interpretation Centre

Verder naar het noorden is bij Bird Cove nog een locatie waar archeologische opgravingen zijn verricht en prehistorische voorwerpen zijn gevonden. Dit dorp ligt aan het eind van een zijweg van Highway 430 en aan het begin van een schiereiland dat Dog Island wordt genoemd. Daar zijn circa dertig locaties waar tot 4500 jaar oud materiaal uit de grond is gehaald. Opvallend hierbij is vooral dat er enkele werkplaatsen bij zijn waar Maritime Archaic-mensen gereedschappen maakten voor houtbewerking en jagen. Van Groswater en Dorset Palaeo-Eskimo’s zijn restanten van agrarische activiteiten gevonden. Verder zijn er bewijzen van bewoning door Innu- en Beothuk-mensen en van Europese vissers. In het Bird Cove Interpretation Centre aan 84 Michael’s Drive zijn wat van de vondsten te zien. Ook zijn daar displays over fossielen, gesteenten, walvisbeenderen, lokale geschiedenis en de diverse bewoners van dit gebied. Open van begin juni tot eind oktober (niet op zondag).

Old Ferrole Island Lookout

Bij Bird Cove is ook de uitkijkplaats Old Ferrole Island Lookout. Daar staat een schuilhut waar vogels bespied kunnen worden, waaronder eenden en de schuwe ijsduiker (loon). Old Ferrole Island is de oude naam voor Darbys Island dat hier voor de kust in de Gulf of St. Lawrence ligt. De plek is toegankelijk van half mei tot eind oktober.

St. Barbe

Veerboot Strait of Belle Isle

Het is maar een gehucht van niet eens honderd inwoners, maar St. Barbe heeft diverse voorzieningen die een heel wat grotere plaats waardig zouden zijn. Dat heeft alles te maken met de veerboot die hier vandaan naar Labrador vaart. Of beter gezegd naar Blanc-Sablon, een grensplaats tussen de Canadese provincie Québec en Labrador, maar op Québecs grondgebied. St. Barbe ligt aan de zuidoever van de Strait of Belle Isle, bij de overgang van deze zeestraat naar de Gulf of St. Lawrence. De afslag van Highway 430 naar St. Barbe komt uit op Main Street en aan het eind daarvan is de terminal van de veerboot, het motorschip Apollo. Gevaren wordt van eind april/begin mei tot begin januari, maar ijsgang kan die periode korter maken. Er zijn één tot drie afvaarten per dag, afhankelijk van de dag in de week en de tijd van het jaar (niet op eerste kerstdag). De auto kan mee. De overtocht duurt ongeveer zeven kwartier. Informatie in Canada via tel. 1-866-535-2567, buiten Canada via tel. +1-709-877-2222. Reserveren is niet nodig maar wordt wel aangeraden. Dat kan via tel. +1-709-535-0810. De afstand van Port aux Basques naar St. Barbe is ongeveer 575 kilometer.

10 prachtige bestemmingen in Aan Margaret Bay en Barbe Bay en Oost-Canada