Newfoundland and Labrador

Swipe

Aan Trinity Bay

Aan de noordkant van de smalle landengte tussen het grote midden van het Island of Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador en het Avalon Peninsula ligt de Trinity Bay. Op deze pagina bezienswaardigheden aan de oostoever van die baai.

South Dildo

Whaling and Sealing Museum

In het plaatsje South Dildo aan de zuidpunt van de Trinity Bay is het Whaling and Sealing Museum. Dat heeft exposities over het jagen op walvissen en zeehonden, zowel vroeger als tegenwoordig. Tot begin jaren zeventig van de 20e eeuw werd in deze regio veel aan de jacht op walvissen gedaan. Die stopte van de ene op de andere dag toen Canada zich aansloot bij de internationale ban op het jagen op walvissen voor commerciële doeleinden. Op zeehonden wordt nog wel jacht gemaakt tijdens enkele weken in het voorjaar en tot de door de overheid vastgestelde aantallen bereikt zijn. Behalve veel informatie zijn er ook walvisskeletten en spullen die destijds gebruikt werden. In het museum is verder ruime aandacht voor de Maritime Archaic-mensen, de Dorset Eskimo’s en het Beothuk-volk. Deze inheemse bewoners hebben in deze regio geleefd. Veel voorwerpen gaan terug tot vijfduizend jaar geleden en zijn opgegraven bij Anderson’s Cove. Bij het ten zuiden van South Dildo gelegen Blaketown werd een Beothuk-kampplaats gevonden waar eveneens tal van spullen vandaan zijn gehaald. Het museum staat aan Route 80 en is open van eind juni tot begin september.

Dildo

Dildo and Area Interpretation Centre

Meer oude spullen van de vroegere bewoners zijn gevonden op Dildo Island in de Trinity Bay. Daar zijn resten van twee, zo’n vijftienhonderd jaar oude huizen van Dorset Eskimo’s opgegraven. Op het vasteland is in het dorp Dildo aan Front Road/Route 80 het Dildo and Area Interpretation Centre waar exposities zijn met voorwerpen van die opgravingen. Ook is er aandacht voor een kabeljauwkwekerij die eind negentiende eeuw op het eiland was. Verder is er een replica van een reusachtige pijlinktvis die in 1933 door vissers uit Dildo is gevangen. Buiten zijn er enkele visserswerkplaatsen. Open van begin juni tot eind september. In het centrum kunnen bootexcursies worden geregeld naar de archeologische vindplaatsen op het eiland.

De naam

Aan het eind van het eerste decennium van de 21ste eeuw hebben enkele inwoners van dit dorp geprobeerd de naam te wijzigen. Zij wilden niet langer met het woord 'dildo' in de betekenis van een sex-speeltje geassocieerd worden. Een meerderheid van de dorpsbewoners koos echter voor handhaven van de naam. Dat had vooral te maken met het feit dat deze plaatsnaam nogal wat toeristen trekt. Zij vinden een foto van zichzelf naast het plaatsnaambord een leuk souvenir. De lokale winkeliers en vooral de horeca varen daar wel bij. Overigens zou de naam mogelijk een verengelsing kunnen zijn van een Spaanse of Portugese plaatsnaam, aan dit gebied gegeven door walvisvaarders of vissers. Maar zekerheid daarover is er niet.

Heart’s Content

Cable Station

In Heart’s Content, verder noordwaarts langs de oostkust van de Trinity Bay, kwam in 1866 de eerste goed werkende transatlantische telegrafiekabel aan land. Deze was 4260 kilometer lang en was in één lengte gefabriceerd. De signalen van en naar Europa werden ontvangen en weggestuurd in het Cable Station aan de hoofdstraat, Route 80. Het werd in 1965 gesloten. Nu is het een museum. Open van half juni tot eind oktober.

Grates Cove

Cabots Landing

Op het noordelijkste puntje van het schiereiland tussen de Trinity Bay in het westen en de Conception Bay Grates Cove. Hier in de buurt zou ontdekkingsreiziger John Cabot tijdens zijn tweede Noord-Amerika-reis in 1498 schipbreuk hebben geleden en met een deel van zijn bemanning aan land zijn gegaan. Naar verluidt zouden Beothuk-mensen ze hebben overmeesterd, gevangen genomen en ten slotte omgebracht. De plek van Cabots landing, aan Old Wharf Road, is nu een nationaal historische locatie met een standbeeld. Grates Cove zelf is een nauwelijks driehonderd inwoners tellend dorp boven op steile rotswanden met mooie uitzichten over de Atlantische Oceaan.

10 prachtige bestemmingen in Aan Trinity Bay en Oost-Canada