Newfoundland and Labrador

Swipe

Aankomst in het zuidwesten

Ruige bergruggen met eindeloze wouden, talloze meren en zeer veel fjord-achtige inhammen kenmerken de westkust van het Island of Newfoundland, deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador. Deze ligt helemaal langs de Gulf of St. Lawrence. Veel bezoekers zullen Newfoundland and Labrador na een tocht met een veerboot over de Cabot Strait binnenkomen op de zuidwesthoek van het eiland. Daar beginnen wij dan ook: in de aankomsthaven Port aux Basques.

Port aux Basques

Veerboot Nova Scotia

Een natuurlijke diepzeehaven die meestal het hele jaar ijsvrij blijft, heeft ervoor gezorgd dat Port aux Basques de plek werd waar een van de twee veerdiensten vanuit de Canadese provincie Nova Scotia aankomt. Als de Cabot Strait tussen Nova Scotia en Newfoundland-eiland dreigt dicht te vriezen, gaan ijsbrekers aan de slag om een vaarroute open te houden. Bovendien hebben de schepen zelf ook ijsbrekende capaciteiten. De vaartocht is zo’n 180 kilometer lang, duurt 5,5 tot 7 uur en wordt het hele jaar uitgevoerd. Onderweg is er, afhankelijk van het jaargetijde, een goede kans op het zien van walvissen, dolfijnen en tal van zeevogels. Meestal gaan twee boten per dag, tussen begin juni en half september zelfs drie of vier. Er wordt ook ’s ?nachts gevaren. Desgewenst kan een hut worden gereserveerd. De boten meren af bij de terminal van Marine Atlantic Canada. Die is aan het eind van High Street. Informatie is hier verkrijgbaar via tel. +1-709-695-4200, of kijk op de website van Marine Atlantic: marine-atlantic.ca. De vaartocht blijft binnen Canada; er worden geen internationale grenzen gepasseerd en er is dus geen sprake van belastingvrij kopen. Wel wordt een tijdgrens overgestoken. Het is in Port aux Basques een half uur later dan in Nova Scotia. De afstand van Port aux Basques naar provinciehoofdstad St. John's in het oosten van het Island of Newfoundland is zo'n 910 kilometer, bijna elf uur rijden.

Channel-Port aux Basques

De officiële naam van dit dorp is Channel-Port aux Basques. Channel ervoor komt van een samengaan van enkele gemeenschappen in 1945 en de combinatie slaat dus op de hele gemeente. Vaak zie je alleen het Port-gedeelte vermeld. Het ‘Basques’ verwijst naar de Baskische walvisjagers die dit gebied in de zestiende eeuw gedurende het jachtseizoen gebruikten als walvisstation. Nu is het een belangrijke doorvoerhaven. Niettemin is het een dorp gebleven.

Railway Heritage Centre

Een paar honderd meter van de aanlegsteigers is aan High Street het spoorwegmuseum Railway Heritage Centre. Dat is gevestigd in een gereconstrueerd stationsgebouw uit 1898. Op de rails staat een treincombinatie met onder andere tankwagons uit de Tweede Wereldoorlog, een personeelswagen, een slaapwagon en bagagewagons. Binnen zijn displays over de spoorwegen van Newfoundland. Sinds september 1988 rijden er geen treinen meer. Over de weggehaalde spoorrails is het T’Railway Provincial Park aangelegd. Dat is een 883 kilometer lange wandelroute van Port aux Basques naar St. John’s, onderdeel van de Trans-Canada Trail (zie hierover ook de pagina over wandelen in de sectie met algemene informatie over Canada). Er kan ook met fietsen, paarden en all-terrain-vehicles op worden gereden. Het museum is open van half juni tot half september.

Gulf Museum

Aan 118 Main Street staat het Gulf Museum, een streekmuseum over historie, natuur en ontwikkeling van de regio. Er zijn ook antieke voorwerpen uit de scheepvaart, zoals twee astrolabes uit begin 17e eeuw. Dat zijn voorlopers van de sextant. Verder is er onder andere aandacht voor de niet meer bestaande spoorwegen, het getorpedeerde schip Caribou en de betrokkenheid van het dorp bij de Tweede Wereldoorlog. De naam van het museum verwijst naar de Gulf of St. Lawrence. Het zit in een voormalig hotel tegenover het stadhuis en is open van begin juni tot eind augustus.

Toeristenbureau

Een kantoor van het provinciale toeristenbureau is gevestigd aan Trans-Canada Highway 1, de voortzetting van High Street, bij de uitgang van het dorp. Het is open van begin mei tot eind september en is dan bereikbaar via tel. +1-709-695-2262, buiten het seizoen via tel. +1-709-695-9350.

10 prachtige bestemmingen in Aankomst in het zuidwesten en Oost-Canada