Newfoundland and Labrador

Swipe

Aankomst in Labrador

Het deel Labrador van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador ligt op het vasteland van Canada. De hele westgrens ervan wordt gedeeld met de Canadese provincie Québec. Het uiterste noorden is slechts een smalle punt aan de Ungava Bay, wordt gedomineerd door de Torngat Mountains en kijkt uit op het Canadese territorium Nunavut. De oostkant is een kust aan de Labradorzee, onderdeel van de Atlantische Oceaan ten zuiden van het Deense eiland Groenland. In het zuiden is er een smalle kuststrook aan de Strait of Belle Isle met aan de overkant het Island of Newfoundland. De rest van de zuidgrens wordt weer gedeeld met Québec. Inuit, Innu, Métis en nazaten van Europese kolonisten wonen hier in een leeg maar zeer spectaculair, ruig en bergachtig gebied.

Bereikbaarheid

Wegen zijn er alleen in het zuiden, vanuit Blanc-Sablon op de grens met Québec langs de Strait of Belle Isle tot aan Cartwright en tussen Happy Valley-Goose Bay en Labrador City, en die zijn niet eens volledig geasfalteerd. Van Cartwright naar Happy Valley-Goose Bay kan alleen met een autoveerboot. De schaarse gemeenschappen langs de oostkust zijn per klein vliegtuig of kustvaarder bereikbaar. Vanuit Labrador City kun je over een onverharde weg door Québec naar Baie-Comeau bij de monding van de St. Lawrence River in de Gulf of St. Lawrence. Vanuit Happy Valley-Goose Bay en Cartwright kan met een autoveerboot worden gevaren naar het midden van het Island of Newfoundland, naar Lewisporte aan de zuidkust van de Notre Dame Bay ten noorden van Grand Falls-Windsor.

Avontuur

De naam Labrador zou uit het Portugees kunnen komen. De van de Azoren afkomstige ontdekkingsreiziger João Fernandes was 'llavrador', grondbezitter. In de zestiende eeuw bezocht hij gebieden van Groenland tot Newfoundland en een link met hem was gauw gelegd. Hier een vakantie doorbrengen is een waar avontuur. Er zijn geen platgetreden toeristische attracties, hoewel er beslist wel zaken het bekijken waard zijn. Het landschap wordt gedomineerd door uitgestrekte wouden en kale rotsvlaktes. Voor het zien van walvissen zijn de zomer en de vroege herfst de beste periodes, voor ijsbergen eind voorjaar en vroege zomer. De strook oceaanwater langs de kust wordt Iceberg Alley genoemd, laan van de ijsbergen. In herfst en winter is het noorderlicht (aurora borealis) te aanschouwen. ’s ?Winters is het er flink koud en valt er veel sneeuw. Dan zijn er tal van langlauf- en skimogelijkheden en wordt er veel gebruikgemaakt van sneeuwscooters. ’s ?Zomers kun je soms last ondervinden van muggen en zwarte steekvliegjes (black flies).

Veerboot Strait of Belle Isle

Om in Labrador te komen is de veerboot vanuit St. Barbe aan de noordwestkant van het Island of Newfoundland (het andere deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador) nemen het meest voor de hand liggend. Deze vaart over de Strait of Belle Isle naar Blanc-Sablon, een grensplaats tussen de Canadese provincie Québec en Labrador, maar op Québecs grondgebied. In St. Barbe komt de hoofdstraat Main Street uit bij de terminal van de veerboot, het motorschip Apollo. Gevaren wordt van eind april/begin mei tot begin januari, maar ijsgang kan die periode korter maken. Er zijn één tot drie afvaarten per dag, afhankelijk van de dag in de week en de tijd van het jaar (niet op eerste kerstdag). De auto kan mee. De overtocht duurt ongeveer zeven kwartier. Informatie in Canada via tel. 1-866-535-2567, buiten Canada via tel. +1-709-877-2222. Reserveren is niet nodig maar wordt wel aangeraden. Dat kan via tel. +1-709-535-0810. De afstand van Port aux Basques naar St. Barbe is ongeveer 575 kilometer.


L'Anse-au-Clair

Gateway to Labrador Visitor Centre

Eerste plaats na aankomst met de veerboot vanuit St. Barbe in Blanc-Sablon en na het opgaan van Highway 510 East is L’Anse-au-Clair. Hier is aan de doorgaande weg het Gateway to Labrador Visitor Centre. Het zit in het gerestaureerde St. Andrew’s kerkje uit 1909 en er zijn ook wat displays te bekijken over historie, cultuur en natuur van Labradors zuidkust. Open van half juni tot half oktober.

Verborgen inham

Vanuit het dorp lopen enkele wandelroutes naar de kust. Die gaan onder andere langs een zandstrand, restanten van achttiende-eeuwse hutten van vissers van het Kanaaleiland Jersey en een verborgen inham.

10 prachtige bestemmingen in Aankomst in Labrador en Oost-Canada