Newfoundland and Labrador

Swipe

Burin Peninsula aan Fortune Bay

Op deze pagina bezienswaardigheden aan de westkant van het Burin Peninsula, aan de kust van de Fortune Bay op het Island of Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador.

Fortune

Fortune Head Ecological Reserve

Ten westen van Fortune is een geologisch belangrijke plaats te vinden: het Fortune Head Ecological Reserve. Hier is op een ruige en rotsachtige kaap een duidelijk herkenbare scheiding tussen de geologische tijdperken Precambrium en Cambrium. Volgens de internationale gemeenschap van geologische wetenschappers is dit de beste locatie van de wereld waar dat is te zien. Het Precambrium was van circa 4,6 miljard tot 570 miljoen jaar geleden, het Cambrium van 570 tot 500 miljoen jaar terug. Aangenomen wordt dat in het laatste deel van het Precambrium de aardschollen werden gevormd en dat aan het begin van het Cambrium voor het eerst dieren met schelpen voorkwamen. Deze overgang is hier in fossielen te zien. Vanaf een vuurtoren loopt een wandelroute naar de kaap met de fossielen. Bij uitkijkplaatsen staan informatiepanelen. De toegang is aan Highway 220. Aan 49 Bunkerhill Road in het plaatsje zelf is een Interpretation Centre met onder meer informatie over dit geologische park, voorbeelden van fossielen en video's. Open van eind mei tot begin oktober.

Franse eilanden

Ten westen voor de kust van het Burin-schiereiland ligt een aantal Franse eilanden, waaronder St. Pierre en Miquelon (zie de aparte pagina hierover). Vanaf het vasteland kun je daar komen vanuit Fortune. Hier vertrekken veerboten naar dit laatste restant van de aanwezigheid van Frankrijk in Noord-Amerika. Afvaarten zijn van half april tot half oktober op vrijdagen en zondagen, van begin juli tot begin september dagelijks. De overtochten vergen tussen circa een uur en ruim anderhalf uur, afhankelijk van het type boot. Onder andere wordt met de catamaran Atlantic Jet gevaren. Auto’s kunnen hierop echter niet mee. Reserveren wordt aangeraden. Informatie bij St. Pierre Tours aan 5 Bayview Street, tel. +1-709-832-0429. Dat is in het gebouw van de veerbootdienst. Er wordt een landengrens gepasseerd, dus er moeten douaneformaliteiten worden vervuld.

Grand Bank

Verder op Canadees grondgebied zijn in het ten oosten van Fortune gelegen Grand Bank enkele oude huizen te bekijken die tot historische monumenten zijn verklaard.

Museum of Local History

Het George C. Harris House aan 16 Water Street herbergt het Museum of Local History met exposities over de geschiedenis en de ontwikkelingen van de Grand Bank-gemeenschap. Harris was een plaatselijke visser, reder en koopman. Vanaf dit museum worden rondleidingen gehouden door het historische centrum van dit plaatsje met de nadruk op de historische architectuur. Open van begin juli tot eind september.

Seamen’s Museum

Zeevaart en visserij staan centraal in het Provincial Southern Newfoundland Seamen’s Museum aan 54 Marine Drive. Het gaat vooral om de zeelieden, maar er zijn ook displays over schoeners en andere vaartuigen die gebruikt werden in de visserij op kabeljauw in het gebied Grand Banks van de Atlantische Oceaan. Het gebouw zelf was in 1967 op de Wereldtentoonstelling in Montréal (provincie Québec) het paviljoen van het toenmalige Joegoslavië. Het werd naar Grand Bank overgebracht en in 1971 als visserijmuseum geopend. De architectuur heeft iets van de zeilen van een schoener in zich. Op een van de zijmuren is naar eigen zeggen de grootste muurschildering van Atlantisch Canada aangebracht. Thema’s zijn de zeevaart en de visserij. Dit museum is open van half mei tot half oktober.

Bay L’Argent

Veerboot naar Pool's Cove

Vanuit Bay L’Argent kan een boottocht over de Belle Bay aan de noordkant van Fortune Bay worden gemaakt naar Pool’s Cove aan de oostkust van het Connaigre Peninsula. Gestopt wordt in Rencontre East. Deze kustboot neemt alleen passagiers en vracht mee, geen auto’s. Meerdere keren per dag wordt afgevaren, echter niet op woensdagen. Van Bay L’Argent naar Rencontre East vergt circa zeven kwartier, van Rencontre East naar Pool’s Cove ongeveer vijf kwartier. Informatie via tel. +1-709-535-6244.

10 prachtige bestemmingen in Burin Peninsula aan Fortune Bay en Oost-Canada