Newfoundland and Labrador

Swipe

Burin Peninsula aan Placentia Bay

Vanaf de Trans-Canada Highway 1 door het grote midden van het Island of Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador gaat één weg naar het Burin Peninsula aan de zuidkust. Het is een doodlopende richting; je zult weer over dezelfde weg terug naar de Trans-Canada Highway 1 moeten. Niettemin zijn er wel wat bezienswaardigheden die deze tocht de moeite waard maken voor wie avontuurlijk ingesteld is en weinig betreden paden wil verkennen. In de dorpen en gehuchten onderweg zijn diverse mogelijkheden om te overnachten in motels, hotels, B&B's en op campings. Op deze pagina de oostkant van het schiereiland, aan de Placentia Bay.


Goobies

Vanaf Goobies nabij Clarenville aan de Trans-Canada Highway 1 ten zuiden van het Terra Nova National Park gaat Highway 210 zuidwaarts naar het Burin Schiereiland. De afslag is bij een 3,5 meter hoog standbeeld van een moose, Morris de mannetjes-eland. Dat is niet alleen een eerbetoon aan deze reusachtige beesten, maar ook een herinnering aan het feit dat elanden de gevaarlijkste dieren van het Island of Newfoundland worden genoemd. Er zijn er zeer veel en ze kunnen vanuit de bosrand pardoes de weg oplopen.

Marystown

Na zo'n 145 kilometer over Highway 210 kom je bij Marystown. Je bent dan al ruim op het Burin Peninsula. Dat ligt tussen de Fortune Bay in het westen en de Placentia Bay in het oosten. Marystown is in omvang een redelijke plaats met enkele winkelcentra en diverse andere voorzieningen.

Marystown Museum

Hier bevindt zich ook het Marystown Museum met exposities over de historie en ontwikkeling van deze regio. Muurschilderingen geven een beeld van de geschiedenis van de plaatselijke scheepsbouw. Het museum staat aan Ville Marie Drive en is open van begin juni tot eind oktober.

Burin

Heritage House Museum

In het plaatsje Burin staat aan Seaview Drive/Highway 221 het Burin Heritage House Museum. Hier zijn exposities over onder meer de visserij, de betrokkenheid van Newfoundlanders bij de twee wereldoorlogen van de twintigste eeuw en de historie en ontwikkeling van de regio. Burin had vroeger de reputatie een piratennest te zijn. In de grotten en inhammen in deze streek langs de Placentia Bay konden spullen (en mensen) goed verstopt worden. Ook rumsmokkelaars zouden hier veel gebruik van hebben gemaakt. In het museum is ook daarover wat te zien, evenals over een tsunami (reusachtige vloedgolf) die in 1929 het schiereiland overspoelde als gevolg van een aardbeving onder de Atlantische Oceaan. Geopend op werkdagen van half mei tot begin oktober, tussen half juni en begin september ook in de weekends.

St. Lawrence

Miner’s Museum

Verder langs de kust naar het zuiden komt St. Lawrence. Hier is aan Riverside Drive/Highway 220 het Miner’s Museum met exposities over dit dorp en over de fluorietmijnen in de omgeving. Fluoriet is een mineraal dat na chemische of elektrische bewerking licht uitstraalt en wordt gebruikt in de glasindustrie. Ook worden er sieraden van gemaakt. Naar verluidt zijn bij St. Lawrence de grootste fluorietaders van Noord-Amerika. Het museum is open van begin mei tot eind oktober.

10 prachtige bestemmingen in Burin Peninsula aan Placentia Bay en Oost-Canada