Newfoundland and Labrador

Swipe

Caribou Trail naar de zuidkust

Op deze pagina enkele bijzonderheden en bezienswaardigheden tussen Barachois Pond Provincial Park en het vissersdorp Burgeo aan de zuidkust van het Island of Newfoundland (deel van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador), via de Caribou Trail door ruig en waterrijk gebied.

Barachois Pond

Barachois Pond Provincial Park

Vanaf de doorgande weg Trans-Canada Highway 1 is ter hoogte van het Port au Port Peninsula (zie daarover de aparte pagina) een afslag naar een van Newfoundlands grootste provinciale parken: Barachois Pond Provincial Park. De toegang is ten noorden van St. George’s. Dit is een dichtbebost gebied met veel varens en hier en daar een veenmoeras rond het meer Barachois Pond. Vooral ’s ?morgens vroeg en aan het begin van de avond is het mogelijk er elanden, bevers, otters en kariboes te zien. Er is een populaire camping en er zijn wandelroutes die onder andere naar de top van de 340 meter hoge Erin Mountain gaan. Daar bovenop is oeroud rotsgesteente met sporen van mineralen en een weids uitzicht over het park, St. George’s Bay, de Gulf of St. Lawrence en de Long Range Mountains. In een Activity Centre is informatie over het park te vinden en hier starten parkwachters met rondleidingen. Open van begin mei tot eind oktober.

Burgeo

Caribou Trail

Bij het Barachois Pond Park is naar het oosten Route 480. Dit is de Caribou Trail en die eindigt in Burgeo aan de zuidkust van het Island of Newfoundland. Deze weg is 148 km lang en gaat door de Long Range Mountains langs het King George IV Ecological Reserve en door de Blue Hills of Couteau. De naar verluidt meer dan 1,2 miljard jaar oude Long Range Mountains zijn uitlopers van de Appalachian Mountains. Het King George IV-natuurreservaat is Newfoundlands grootste beschermde rivierdelta-systeem met onder andere zeldzame zoetwatermoerassen. De rit over de Caribou Trail is een avontuurlijke tocht waar je met een gevulde benzinetank aan moet beginnen, want onderweg zijn geen faciliteiten. Er zijn goede kansen om kariboes te zien. Door deze streek trekken kuddes die tot zestigduizend dieren kunnen aanzwellen. Pas in Burgeo zijn er voorzieningen en ook enkele overnachtingsaccommodaties.

Sandbanks Provincial Park

Burgeo ligt op een eiland dat met een kleine dam met het vasteland is verbonden. Er zijn meer eilanden en die vormen samen het Sandbanks Provincial Park. Daar zijn in grotten bewijzen gevonden van bewoning door Dorset-Eskimo’s lang voor de Europeanen hier kwamen. Verder is het een natuurgebied met uitgestrekte zandstranden en duinen maar ook wouden, kale vlaktes en rotsen die een half miljard jaar geleden zijn ontstaan toen aan vulkanisme een eind kwam. Er zijn enkele kampeermogelijkheden waar je van half mei tot begin september terecht kunt.

Centennial Memorial Museum

In het Burgeo Centennial Memorial Museum aan 2 Centennial Street is meer over de historie van deze streek te zien. Ook zijn er exposities over schepen die Burgeo als thuishaven hadden, de visserij en de activiteiten op het gebied van scheepsonderhoud. Open van begin juni tot eind augustus.

Ramea

Veerboot Gallipoli

Vanuit Burgeo kun je met de veerboot Gallipoli naar het eiland Ramea. Route 480/Caribou Trail komt bij de aanlegsteiger uit. Er wordt dagelijks het hele jaar door gevaren; auto's kunnen mee. Informatie hierover bij de Provincial Ferry Services Newfoundland and Labrador, via tel. +1-709-535-6244. De overtocht vergt zo’n vijf kwartier. Vandaar gaat dezelfde boot op dinsdag en donderdag verder naar Grey River en komt dan weer terug. Het is goed mogelijk onderweg walvissen en andere zeedieren te zien.

Outdoor Adventure Centre

Ramea bestaat uit een groep eilanden; het noemt zichzelf een archipel. Er zijn enkele wandelroutes naar grotten en inhammen met stranden. Onder meer wordt de lage heuvel Man-O-War Hill aangedaan. Een trap gaat naar de top en daar vandaan heb je een mooi overzicht over dit eilandengebied. Ook kunnen er kanotochten worden gemaakt. Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden. Aan 2 Main Street is het Ramea Outdoor Adventure Centre waar is te zien wat er zoal gedaan kan worden.

Heritage Centre/Senior Puffins Museum

Visserij is de voornaamste bron van inkomsten van Ramea. In het verleden waren er enige scheepsbouwactiviteiten. Over beide is meer te weten te komen in het Ramea Heritage Centre annex Senior Puffins Museum in de Senior Puffins Club aan 6 Fisheries Lane. Displays gaan ook over de historie van deze eilandengroep en over producten van plaatselijke handwerkslieden en kunstenaars. Open van begin juni tot eind oktober.

10 prachtige bestemmingen in Caribou Trail naar de zuidkust en Oost-Canada